用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 原來唱歌幫到改善語障
go

[聽/語障] 原來唱歌幫到改善語障

亞仔遇然機會下參加左家姐個musical 班, 上左幾堂, 發然平日內向既佢變得開朗同多野講左, 雖然講得唔係好通順, 要估估下佢講乜, 但都係一個進步 !

所以我估有些少語障既家長可幫小朋友報合唱團 (不過要少班既同埋同老師講聲, 等佢可以特別留意下佢) 咁可能可以改善到小朋友既講野能力 ! 起碼信心大左同講野大聲d先 ! 因為之前亞仔成日講野蚊之咁細聲, 連唱歌 abc 咁簡單都係, 依家就唱得大聲左好多啦 ! 希望佢keep on 有改善啦 !

或許有幫助...

原帖由 Daisy媽咪 於 09-5-18 09:24 發表
亞仔遇然機會下參加左家姐個musical 班, 上左幾堂, 發然平日內向既佢變得開朗同多野講左, 雖然講得唔係好通順, 要估估下佢講乜, 但都係一個進步 !

所以我估有些少語障既家長可幫小朋友報合唱團 (不過要少班既同埋同 ...

原帖由 yanyanbee 於 09-5-19 11:47 發表
如果個小朋友發唔到個音…就算唱歌都會唔arm音…

我講緊當然係情況唔係太嚴重啦, 之前亞仔delay左一年多, 上完st一段時間, 排到政府所以stop 左, 但政府個真係冇用, 上左3 / 4 次就冇上 !

我既體會係唱歌可以令佢有番d信心, 講野大聲d, 放膽去講, 唔怕錯, 因為有歌back 住, 唔覺, 佢有左成功感, 就會肯講多d野 !

我既只係分享, 亦唔係想介紹大家去我個仔個centre 度唱歌, 不過想同大家分享下我既意外得著 !

Daisy媽咪,
請問你仔仔除了言語慢外, 有無情緒/行為問題?

原帖由 Daisy媽咪 於 09-5-19 12:39 發表

我講緊當然係情況唔係太嚴重啦, 之前亞仔delay左一年多, 上完st一段時間, 排到政府所以stop 左, 但政府個真係冇用, 上左3 / 4 次就冇上 !

我既體會係唱歌可以令佢有番d信心, 講野大聲d, 放膽去講, 唔怕錯, 因為有 ...

原帖由 bobolam 於 09-5-20 10:33 發表
Daisy媽咪,
請問你仔仔除了言語慢外, 有無情緒/行為問題?

好彩冇, 佢只係內向d同埋怕羞d, 唔敢表達自己, 其他都ok !

Daisy媽咪

想問你所指的政府st是否指去醫院做治療, 要排成年那種.

原帖由 Daisy媽咪 於 09-5-19 12:39 發表

我既體會係唱歌可以令佢有番d信心, 講野大聲d, 放膽去講, 唔怕錯, 因為有 ...

原帖由 bobolam 於 09-5-20 17:09 發表
Daisy媽咪

想問你所指的政府st是否指去醫院做治療, 要排成年那種.

yes, 我排聯合, 但d質素因係....... 唔想浪費錢同時間啦 !!!

你仔仔有無去私營機構做言語治療, 現在程度如何? 我仔仔也曾delay一年多, 現在delay8個月, 但近來好似停滯不前. 都唔知點好?

原帖由 Daisy媽咪 於 09-5-20 21:01 發表

yes, 我排聯合, 但d質素因係....... 唔想浪費錢同時間啦 !!!

原帖由 bobolam 於 09-5-23 10:59 發表
你仔仔有無去私營機構做言語治療, 現在程度如何? 我仔仔也曾delay一年多, 現在delay8個月, 但近來好似停滯不前. 都唔知點好?

之前去心橋到做, 已經好左好多, 所以果度d姑娘至放心亞仔去政府到做, 不過政府真係唔掂 !

原帖由 happyST 於 09-6-7 10:22 發表
唱歌對於訓練小朋友的自信心有幫助,可能會令到佢地講野大聲d!對於發音及語言問題當然唔會有乜特別幫助啦
其實政府都唔一定質素唔好呀,私人亦唔代表一定好,質素同價錢未必一定成正比架喎,最緊要睇下小朋友同個st夾唔夾、st ...

同意呀, 亞仔以前講野蚊之咁, 而家放膽左, 雖然都係有時要估佢講乜, 不過都係一個進步 !

上堂見老師教佢地用a4紙卷成一條長管,然後發聲, 又要按住個肚, 我估教佢地運氣掛 !!

政府...我唔提啦, 可能我唔好彩啦 ! 好似我姑奶佢癌症未期, 發燒唔退, 佢係瑪嘉烈睇開, 但話依家做左傳染病醫院, 唔收佢入院, 真係好過份呀 !!!

我個女勁鍾意唱歌, 但唔多講野, 超擔心

原帖由 ttlucky0303 於 10-5-14 17:16 發表
我個女勁鍾意唱歌, 但唔多講野, 超擔心

唔緊要架, 尢得佢唱, 最好就讚下佢, 等佢有多d自信, 咁自然會大聲講野, 唔駛理佢唱得好唔好, 講得正唔正...

不過你要小心觀察你囡囡, 因為我記得當時個言語治療師講女仔基本上語言發展比男仔快, 如果女仔有語障, 要早d處理!

有擔心緊呀~~終於排到期下個星期做評估, 不過呢兩個星期佢又開始用地緊英文短句同我地講野, 都唔知佢係唔係~~?? 總之就擔心啦~~