用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Boxhill vs Think?

兩間都係以英文為主的好幼稚園, 升學方向相約, 質素都不錯, 老師及職員都好Nice同Helpful.

大家如果選擇呢?

我都想知, 有冇家長同樣咁諗, 最後選了哪一間 ? 點解? Thanks

Think 近來的口碑不錯...希望各位媽媽可分享下您哋的心德.

我選左boxhill,因為據我所知think 2歲班並不是全英語的.  而且我不大喜歡think的校園!  雖則boxhill校園比較細, 但好似裝修, 設施各樣新淨啲!

醒目開學勳章

原帖由 shuna 於 09-6-24 12:12 發表
我都想知, 有冇家長同樣咁諗, 最後選了哪一間 ? 點解? Thanks

雖然現在我兩日也沒有選, 但最初我預最心儀果間衰左既話, 要在THINK 同BOXHILL 之間選, 我會選BOXHILL讀一年N 再考其它既K1, 主因係THINK 個校園不太理想.  而BOXHILL 個環境同設施就好好多, 老師感覺上好CARING.

原帖由 monkey05 於 09-7-5 10:30 發表

雖然現在我兩日也沒有選, 但最初我預最心儀果間衰左既話, 要在THINK 同BOXHILL 之間選, 我會選BOXHILL讀一年N 再考其它既K1, 主因係THINK 個校園不太理想.  而BOXHILL 個環境同設施就好好多, 老師感覺上好CARING. ...

Understand Boxhill's teacher always change even in mid term.

I prefer Think coz the teachers of Think are more nice and friendly.  I also like that it has the outdoor playground.

原帖由 Loky10 於 09-7-8 00:17 發表

Understand Boxhill's teacher always change even in mid term.

From my experience, Boxhill teachers are nice (my kid is attending their playgroup).
Also, English media for a lesson and even play time are much better than Think.

醒目開學勳章

原帖由 Bzoodie 於 09-7-10 01:20 發表
From my experience, Boxhill teachers are nice (my kid is attending their playgroup).
Also, English media for a lesson and even play time are much better than Think.

係呀, 我呀仔都上過BOXHILL 既PG, 佢地用全英上, 同老師既口音都好好, 校長又好NICE.  而家有時同仔行開BOXHILL 果頭,佢仲好記得, 仲話MS FA FA 在BOXHILL 呀.  (MS FA FA 係校長上堂個名)

原帖由 monkey05 於 09-7-12 21:48 發表

係呀, 我呀仔都上過BOXHILL 既PG, 佢地用全英上, 同老師既口音都好好, 校長又好NICE.  而家有時同仔行開BOXHILL 果頭,佢仲好記得, 仲話MS FA FA 在BOXHILL 呀.  (MS FA FA 係校長上堂個名) ...

一歲多d的事都仲係咁記得, 真係唔話得啦!

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-7-12 23:55 發表

一歲多d的事都仲係咁記得, 真係唔話得啦!

唔止一歲多了, 佢上superkids 時已經 2歲.  近期發生d 野佢都仲幾記得, 2歲前在tt 上果d , 佢無提起了.

原帖由 monkey05 於 09-7-13 15:59 發表

唔止一歲多了, 佢上superkids 時已經 2歲.  近期發生d 野佢都仲幾記得, 2歲前在tt 上果d , 佢無提起了.

呀! 唔記得問您來近開學, 會幫阿b入中英班定國際班呀?

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-7-13 18:12 發表

呀! 唔記得問您來近開學, 會幫阿b入中英班定國際班呀?

定左了, 當時報考時, 要家長選定, 呀仔N 班會讀中英班, 因佢地早上只有1班中英既N班, 我呀仔下午要眠一眠, 只好報左早上的中英班, 到開左學後, 學校話可以優先再選班上K1, 到時會申請轉國際班.  到佢K1, 大一點, 就算要番PM 都易D 適應.  

係呢, 你有無同呀女報 BOXHILL 個PG 呀? 如一路都上, 要霸番個佢地既N 學位, 應該十拿九穩架.   有一個位在手, 再去考其它, 心情輕鬆好多.

因為Jelly & Belly PG 的Summer Course係WK Day 班. 為了可以陪到阿囡睇睇佢的反應及了解該校多一d, 要等到佢哋到九月開的Sat.班先得. 其實, 十月便是面試時間, 唔知是否仍有優勢.

係喎, monkey05, 我都未問過您之後會否報考慮Kln Tong d 學校讀K1 或K2. 不過, 我聽過您間學校幾方面都好過Kln Tong個間. 似乎您的 "進可攻, 退可守" 策略相當成功.

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-7-14 22:41 發表
因為Jelly & Belly PG 的Summer Course係WK Day 班. 為了可以陪到阿囡睇睇佢的反應及了解該校多一d, 要等到佢哋到九月開的Sat.班先得. 其實, 十月便是面試時間, 唔知是否仍有優勢.

係喎, monkey05, 我都未問過您之 ...

原來是這樣, 都係架, 自己睇到呀女上堂既情況同可以了解學校既STYLE/老師的作風多一點, 的碓好重要.  話咁快就IN 勒, 記得上次係10月尾IN的.  優勢呢吓野, 佢地有RECORD, 唔驚唔驚.  我以為你地係上MOTHER DUCK 果個.  未夠歲數嗎?

無勒, 已打消念頭殺出九龍塘, 之前真係有PLAN 過, K1 再考一考出去, 但深入D 了解過後,   現在呢間無論係課程, LANGUAGE TRAINING , 學校環境, 都不比九龍塘的差, 只不過地點不在九龍塘而矣.  原來佢地既N 已開始教PHONICS, 不會等到K1先來教, 教英文的都係NET, 由N 起, 教識曬26個未母的單字發音, E.G. A....讀"呀", 佢地用唱歌形式來教, 到K1 就已經可以加多一個未母來學併音, K2 再加長多幾個字來併 , 至K3 可以併出一D長D 既字, 一睇個WORD 就識讀, 都幾唔錯.  又日日有PTH, 仲有用MONTESSORI 既教具, 我親眼睇過, 老師解左比我聽, 邊類要來點用, N 用咩,K1用咩.  好有條理.  所以, 了解過後, 都覺學校好好, 無咩必要走去另一間了.  希望決策正確啦.

我見你都做左好多功課, 而家有定案未? 係唔係ST.CAT 係1ST CHOICE 呀 ?

原帖由 monkey05 於 09-7-15 14:15 發表

原來是這樣, 都係架, 自己睇到呀女上堂既情況同可以了解學校既STYLE/老師的作風多一點, 的碓好重要.  話咁快就IN 勒, 記得上次係10月尾IN的.  優勢呢吓野, 佢地有RECORD, 唔驚唔驚.  我以為你地係上MOTHER DUCK  ...

阿囡今日正式13個月啦! 希望之前的資料收集可以用得著啦. 安照阿囡的性格, 如果可以係SC度讀, 應該會幾開心. 我對SC Outstanding的英文及其靈活有趣的教學方針, 的確仍有一點欣喜. 我哋的目的係選擇一個最佳的英文環境, 比阿囡一個最有創意且高水準的學習環境. 希望她將來是一個英文好且presentable的人.

話雖如此! 人生路漫長. 大家都係剛剛開始. 努力!

Mamameee今天很高兴認識你,很認同你的說法,presentable 很重要.請問有否打算study international school?

原帖由 MAMAMEEE 於 09-7-15 23:07 發表

阿囡今日正式13個月啦! 希望之前的資料收集可以用得著啦. 安照阿囡的性格, 如果可以係SC度讀, 應該會幾開心. 我對SC Outstanding的英文及其靈活有趣的教學方針, 的確仍有一點欣喜. 我哋的目的係選擇一個最佳的英文 ...

Monkey05, 請問你說的“現在呢間”是指那一間呢?

原帖由 monkey05 於 09-7-15 14:15 發表

原來是這樣, 都係架, 自己睇到呀女上堂既情況同可以了解學校既STYLE/老師的作風多一點, 的碓好重要.  話咁快就IN 勒, 記得上次係10月尾IN的.  優勢呢吓野, 佢地有RECORD, 唔驚唔驚.  我以為你地係上MOTHER DUCK  ...

原帖由 citymother 於 09-7-19 22:46 發表
Mamameee今天很高兴認識你,很認同你的說法,presentable 很重要.請問有否打算study international school?

Hello, citymother, great to see u in BK!
由小學開始, 我想阿囡讀傳統小學. 但係N1係一個啟發期, 我希望佢可以係一個全英的環境內學習, 培養佢對用英文溝通的習慣.

Hi, monkey05, 星期日我哋成班0806媽媽(~20個bb)係Monte Vista會所gathering呀! 差唔多準備報N1的媽媽, 您個間樂基都係佢哋嘅首選呀!

醒目開學勳章

原帖由 citymother 於 09-7-19 22:58 發表
Monkey05, 請問你說的“現在呢間”是指那一間呢?

HKPS (Ascot)