用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九因歌 9 x ..( 不用背) for new learners
go

九因歌 9 x ..( 不用背) for new learners [複製鏈接]

我有個九因歌 (9 x ) 的 方法,好想和各位家長分享,昨天發現 BK 的網誌可上載,於是昨晚花了很多時間上載,(原本人對甚麼網誌不太感興趣),各位可到以下網誌看看。(please shrink the picture to about 15%)

http://www.baby-kingdom.com/?483233

1    0    0    0

Thanked you so much!!

原帖由 Reximom 於 09-5-15 11:50 發表

九因歌咁簡單, d細路就咁硬背三幾日都記得哂啦, 使鬼搞咁多花臣又咩指法, 又mp3呀!

9 x .. 更加易到極,

話俾d 細路知十位係由0,1,2,3,4…, 個位係9,8,7,6…, 話咁易記得, 使咩仲 ...

Reximom,

請問除咗 9 x 之外, 仲有無吖 ??.... Thanks

原帖由 Reximom 於 09-5-15 11:50 發表

九因歌咁簡單, d細路就咁硬背三幾日都記得哂啦, 使鬼搞咁多花臣又咩指法, 又mp3呀!

話俾d 細路知十位係由0,1,2,3,4…, 個位係9,8,7,6…, 話咁易記得, 使咩仲 ...

平時都無留意tim. 謝謝

I totally agree we can use our own ways to teach the kids in studying / revision.

I also developed something for my girl in English grammar study (e.g. tense) - in fact, just make use of the material in the exercises & organize them in the better way. Then the material will become more systematic & easy to remember.

醒目開學勳章

哈哈, 我背咗幾十年, 都唔知原來 9x 係咁得意的啊, 早知當年唔駛咁辛苦啦
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

幾好玩喎, 重有冇其他呢

咦,真系幾過癮哦,我都系而家先發現呢個特點!多謝各位!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

昨日我的九歲大仔就是用這個方法教懂六歲的細佬九的乘數表,
我仲獎了他一個雪糕!

希望細佬生生性性背熟一到十的乘數表罷!

(P.S. 這個方法不是我以前用來教哥哥的, 他自認是他自己想出來的!)

:-D :-D :-D :-D

我兒在小二上學期,老師也是用這方法教小朋友 9 的 乘數表.

我就不讚成, 係就係好簡單.  不過我還是喜歡全統的方法.

X 數 再讀上去, 係唔應該用手指.  其實背X數表. 是功多藝熟.

我兒背 2-8 X數. 很好. 當背至9時. 老師用了新方法.
他就唔再背. 一遇上有9的X數 他就用手指.

其實背X數表是一定要. 背背下就純熟.

次次一計X數 ,  1-8 都OK.  快而準. 點知一到 9.
他竟用手指.  
所以我不讚成此方法.  背X數表, 就像背英文字母 A-Z.
一定要背好.  

次次一計 13X9. 就數手指.   

13X8 就無事.

我真的不喜歡當初老師教手指的方法.  貪一時之快. (當初係就係 唔使背 9 ) 現在要介用手指.  .

My filippino helper taught my son this way of using fingers early this school year .....
Then one day this week, when they need to stand up in class to 背 one by one, he feels very difficult as he cannot use his fingers in class.
到現在學除數, 他的腦袋內完全沒有任何一條乘數式, 所以每每不容易找到最接近的答案。
我覺得, 背九因歌基本上不難, 而且終歸是日後用來計算的基本功, 不應逃避。 手指法, 學也無妨, 但最好只用來作 double checking, 到熟唸九因歌後, 跟本就無需再依賴它。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

Reximom

原帖由 Reximom 於 09-5-18 09:24 發表
記8 x, 教d 細路分兩組, 第一組個位0,1,2,3,4, 十位8,6,4,2,0, 第二組個位4,5,6,7,8, 十位8,6,4,2,0, d細路好容易就會記得, 不過就無9 x咁簡單嗱!

...

回覆 1# isak 的文章

我個人覺得"背九因歌"係幫到日後更複雜的運算, 更快有答案.
~easybring~

8X
9X
的方法很有趣!Great!

是你自己想出來的嗎?

原帖由 Reximom 於 09-5-18 09:24 發表
記8 x, 教d 細路分兩組, 第一組個位0,1,2,3,4, 十位8,6,4,2,0, 第二組個位4,5,6,7,8, 十位8,6,4,2,0, d細路好容易就會記得, 不過就無9 x咁簡單嗱!

...

真係好有趣, 我以前都用背的方法來學乘數表.

真係好神奇! 唔知重有無7,6,5,4呢? thanks!

11 x

11x 11 =  1 2 1   (11)  + 1
11 x 12 = 1 3 2   (12)
11 x 13  =1 4 3
11 x 14  =1 5 4
11 x 15  =1 6 5
11 x 16 = 1 7 6
11 x 17 = 1 8 7
11 x 18 = 1 9 8
11 x 19 = 2 0 9

‹ 上一主題|下一主題