用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 統計下小朋友每日有無溫書時間
go

統計下小朋友每日有無溫書時間 [複製鏈接]

想知道每日小朋友有沒有溫書時間,括除溫默書。
   0    0    0    0

回覆 1# duckma 的文章

我個小朋友有溫書時間, 但不會善用= 浪費哂   !!!

原帖由 HY412 於 09-5-15 10:09 發表
我個小朋友有溫書時間, 但不會善用= 浪費哂   !!!

每星期2次私人補課當是溫習英文.
其他時間, 做完功課便算.  溫一陣默書.重溫教的內容便沒有了.
叫他溫, 他都不上心去溫了, 他會答"又溫呀!! 剛剛放學, 休息吓!"
因我小朋友每星期2次校內TSA&課外活動回家後已很倦了,
懶得很.  我對住佢, 我都好攰.
等多兩等, 我又無心機同佢溫.

原帖由 黃巴士 於 09-5-15 10:50 發表

每星期2次私人補課當是溫習英文.
其他時間, 做完功課便算.  溫一陣默書.重溫教的內容便沒有了.
叫他溫, 他都不上心去溫了, 他會答"又溫呀!! 剛剛放學, 休息吓!"
因我小朋友每星期2次校內TSA&課外活 ...
我個小朋友都係,

醒目開學勳章

其實我覺得而家小朋友係無時間溫書,
有時課後又有課外活動, 返屋企係, 休息一陣, 做完功課又夠鐘食晚飯, 之後沖涼瞓覺, 都要9點啦, 唔通真係要d小朋友晚晚11點先瞓咩

原帖由 rebeccawyc 於 09-5-15 11:57 發表
有時課後又有課外活動, 返屋企係, 休息一陣, 做完功課又夠鐘食晚飯, 之後沖涼瞓覺, 都要9點啦, 唔通真係要d小朋友晚晚11點先瞓咩 ...

有時, 我已經將課文內容生動化與他溫, 唔洗咁悶!!
耐何他上堂整天都對住本書, 就算幾有興趣嘅小朋友都覺得攰, 唯有唔想他厭惡了此溫書模式,  只有放開些!!!
轉而激發他自主性好過.

好似大人咁, "就算"幾咁鍾意份工作, 長時間將工作搬回家, 真係人都"癲".

原帖由 rebeccawyc 於 09-5-15 11:57 發表
有時課後又有課外活動, 返屋企係, 休息一陣, 做完功課又夠鐘食晚飯, 之後沖涼瞓覺, 都要9點啦, 唔通真係要d小朋友晚晚11點先瞓咩 ...

同意。

溫書? 哪有這麼理想! 每天做完功課, 他們便覺大功告成, 還不是考試前臨急抱彿腳。不過, 自己當年也是這樣的, 算罷了! 所以放學後, 我會讓他們看兒童節目, 總之他們要確保瞓前要做完功課,有默書的話, 自己要讀好。

我個小朋友係無時間溫書(p.1), 放學回家後已經很倦.洗個澡,吃小小點心, 就要小睡一個小時, 否則一邊做功課一邊釣魚.無心機做全部錯.所以完成功課我已經滿足.
時間表 :
7:00起床.
8:15回學校.

4:10放學回到家.
5:00前完成洗澡&吃小點.
5:00-6:00小睡
6:00-8:30做功課.
8:30食飯
9:15-9:45看電視.
10:00對功課(由於我要上班),做網上功課和溫默書.直到完成全部功課才可睡眠. 
我真是不知道可以在那段時間增加溫習每天上堂的課本.
我都很傷心,小朋友world 是否應該這樣過.無自己的興趣,無自己想看書,無自己時間.無創作....好bore.

好孩子=好成績
好教育=多功課+多默書
好父母 =好心痛

Thanks
Petty

原帖由 YYML 於 09-5-15 14:02 發表
溫書? 哪有這麼理想! 每天做完功課, 他們便覺大功告成, 還不是考試前臨急抱彿腳。不過, 自己當年也是這樣的, 算罷了! 所以放學後, 我會讓他們看兒童節目, 總之他們要確保瞓前要做完功課,有默書的話, 自己要讀好。 ...

我都係咁唸.
其實如果多HOMEWORK, 都是溫書一種嘅方法.  我沒太刻意SET定每天溫習時間予他.
放學回來, 等佢鬆吓, 睇吓課外書/電視.

黃巴士

我個女讀下午校,上午每星期4天返校課外活動,而平時放學回家已是下午六時半, 每星期有兩晚補課, 八時才回家吃飯. 每晚做完功課同埋練完琴已經是十一時了. 她不看電視, 每天放學回家只是做功課和(隔日)練琴, 她只可以在睡前數分鐘和一邊吃飯一邊看課外故事書,這是她的最大的娛樂了。為了應付呈分試, 我雖然覺得她很慘, 也無辦法, 只好咬緊牙根"崖"...香港的教育真攞命!

原帖由 Queen4 於 09-5-15 16:09 發表
我個女讀下午校,上午每星期4天返校課外活動,而平時放學回家已是下午六時半, 每星期有兩晚補課, 八時才回家吃飯. 每晚做完功課同埋練完琴已經是十一時了. 她不看電視, 每天放學回家只是做功課和(隔日)練琴, 她只可以 ...

唔止攞命, 簡直係謀殺!!  唔跟遊戲規則玩又唔得喎!! 真慘!!

其實我覺得做功課已經係溫緊書, 最近要係小朋友做功課時要專心用心, 咁就唔需要特別花時間再溫.  每晚如果有時間我情願佢睇課外書.
‹ 上一主題|下一主題