用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣 ...
go

現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣 [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

照你所講,真的一樣嗎?
過多幾年"喇X"會同"鮮XX"一樣嗎?
那麽是多少年呢!!

醒目開學勳章

起點當相同,那麽過程與結果會是怎樣?又一樣嗎??

原帖由 Bcat 於 09-5-13 16:48 發表
自從小一派位用左現在的制度後,即官津學校冇得揀學生....所謂名校的小一學生全部都係抽奬入(或兄弟姐妹,父母係校友)...咁即係間間學校收到的學生質素都係差唔多..唔會有一間收得全部特別叻,又唔會有間收得全部特別差 ...

咁未必o既,所謂名校,佢地有佢地一套,學習氣氛好 d,英語環境好 d,學生背景好 d ,所以咁多人想小朋友入名校!
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

醒目開學勳章 王國長老

雖然都係抽獎入, 但入左之後, 父母就會知道, 唔認真讀書, 係會俾人照肺, 再唔改善, 係會俾人請走的(你以為果d傳統名校, 真係唔駛努力都可以穩穩陣陣又6年, 之後仲直升中學部咁爽?)
唔係一條龍的中學更犀利, 總要同出面爭下位, 所以父母都有認知, 小3小4開始, 又要開始谷了, 唔可以鬆懈的, 唔夠叻的, 中學就無得留低, 自然有第2d更叻既外來生加入

醒目開學勳章

完全同意...絶對明白
升小家長先會明白箇中真諦
所以大家努力啦!
原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-13 20:15 發表
雖然都係抽獎入, 但入左之後, 父母就會知道, 唔認真讀書, 係會俾人照肺, 再唔改善, 係會俾人請走的(你以為果d傳統名校, 真係唔駛努力都可以穩穩陣陣又6年, 之後仲直升中學部咁爽?)
唔係一條龍的中學更犀利, 總要同出 ...

踏入間學校只係開始,之後個人既努力,學校既教育方法,家長既back up,全部都好重要。同一個屋企都會出現唔同既孩子,何況一間學校,一個社區,點會一樣﹖

If the parents are not willing to put extra effort to support, it is not recommeded to go to 名校 unless your kid is very smart and independent.
原帖由 somedo 於 09-5-14 09:37 發表
踏入間學校只係開始,之後個人既努力,學校既教育方法,家長既back up,全部都好重要。同一個屋企都會出現唔同既孩子,何況一間學校,一個社區,點會一樣﹖ ...

十分同意你的看法---

現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣

希望有朝一日香港的教育能讓父母孩子輕鬆點--即直接就近讀書。

This is ideal situation and everybody can get to university and live in apartment with sea view (this is what Mr Tung Kin Wah's suggestion). Does it wwork in reality ?
原帖由 KAmam 於 09-5-14 11:02 發表
十分同意你的看法---

現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣

希望有朝一日香港的教育能讓父母孩子輕鬆點--即直接就近讀書。

非常同意!一所學校成功與否,都是這個道理。有歷史的傳統名校(包括已轉直資傳統名校)就是見證。
新派直資,將來成功與否,背後都是這個道理。

原帖由 somedo 於 09-5-14 09:37 發表
踏入間學校只係開始,之後個人既努力,學校既教育方法,家長既back up,全部都好重要。同一個屋企都會出現唔同既孩子,何況一間學校,一個社區,點會一樣﹖ ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-13 20:15 發表
唔係一條龍的中學更犀利, 總要同出 ...

絕對同意你講法,因我公司同事個仔o係喇x讀小一,巳照多次肺.佢講o左唔少呢間學校o既壓力比我聽.唔努力讀書家長又唔多理o既壞學生想坐暖個位,咪講笑啦.唔夠半個學期巳比學校請走啦.所以就算大抽獎,最終都只得好學生留在原校.不過其實o甘都好,可以留多d位比其他學校o既top學生插班.

我都有一個例子分享。同事個女讀DGS,仲係Blue Blood,英文程度好到不得了。可惜中文不合格,去年中四被學校召去照肺,結果需要留級。但同事和個女都不願意,所以惟有轉校。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 11:21 發表

絕對同意你講法,因我公司同事個仔o係喇x讀小一,巳照多次肺.佢講o左唔少呢間學校o既壓力比我聽.唔努力讀書家長又唔多理o既壞學生想坐暖個位,咪講笑啦.唔夠半個學期巳比學校請走啦.所以就算大抽獎,最終都只得好學生留在原校. ...

原帖由 matthewdad 於 09-5-14 11:10 發表
This is ideal situation and everybody can get to university and live in apartment with sea view (this is what Mr Tung Kin Wah's suggestion). Does it wwork in reality ?  

就算work都唔代表真係人人開心,我老公就唔鍾意海景,嫌佢濕氣重。每一個決定都有正反兩方,順得哥情失嫂意。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 11:21 發表
唔努力讀書家長又唔多理o既壞學生

咁既態度,就真係讀咩都一樣。

原帖由 Bcat 於 09-5-13 16:48 發表
自從小一派位用左現在的制度後,即官津學校冇得揀學生....所謂名校的小一學生全部都係抽奬入(或兄弟姐妹,父母係校友)...咁即係間間學校收到的學生質素都係差唔多..唔會有一間收得全部特別叻,又唔會有間收得全部特別差 ...

No way!!你認為天水圍的家長能否透過現在制度抽到喇沙嗎?  但九龍塘的家長不會安排子女往天水圍讀書;人口調查指出新移民家庭大部分不是住在九龍塘,所以喇沙是較少機會收到新移民子弟的.  這制度是以世襲形式歡迎自己友及以同區同家庭背景入同區學校.

但41校網不盡是豪宅區. 美東村或九龍城舊樓區也列入此校網. 其實有沒有新移民那麼好彩抽入了喇沙又能好好完成小學再升上中學?

原帖由 sunshinekids 於 09-5-14 14:17 發表

No way!!你認為天水圍的家長能否透過現在制度抽到喇沙嗎?  但九龍塘的家長不會安排子女往天水圍讀書;人口調查指出新移民家庭大部分不是住在九龍塘,所以喇沙是較少機會收到新移民子弟的.  這制度是以世襲形式歡迎自 ...

原帖由 deniset 於 09-5-14 11:31 發表
我都有一個例子分享。同事個女讀DGS,仲係Blue Blood,英文程度好到不得了。可惜中文不合格,去年中四被學校召去照肺,結果需要留級。但同事和個女都不願意,所以惟有轉校。

...

講開中文,我上次食Lunch o係新世紀廣場見到幾個讀DGS的鬼妹,佢地點考中文科o架????

嘩,你同事o甘有米o架,有錢女出身中文唔合格冇問題,去外國讀咪得羅
‹ 上一主題|下一主題