用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友係可以改變既.
樓主: 問號mama
go

小朋友係可以改變既. [複製鏈接]

他未改變積極時, 我先改變去接受他的懶散, 真係鞭策到鞭都快斷!!!

Agree, have no control which teachers our children ended up but we can do a lot at home to boost confidence and learning interest. Suggest to read 賞識你的孩子。 I got a lot of 啟發 from this book.

Rgds

e

原帖由 eemay 於 09-5-14 14:54 發表

希望遇到好老師,倒不如做個好父母......

回覆 3# jena2468 的文章

都係架,,其實各位家長有冇聽過"越唔比我做,我越係要做"...??
又時候家長比小朋友既其望過高,小朋友返而做D相返既野出來...
所以有時候用D小方法,例如激下佢:你係咪做到架?  咁你會點做先? 你有冇諗過架?
逼小朋友用多D腦, "我想做呢樣野,我就要諗下點樣可以達到!"
希望多多少少都可以幫到各位煩惱中的家長!

回覆 23# 問號mama 的文章

其實家長唔好放棄個小朋友都好緊要,好似你咁!
當佢真係有轉變既時候,你一定要同佢講,讚下佢做得好,叫佢繼續保持落去..
如果你唔講出黎,佢唔知自己真係有進步架!可能遲D佢會變得好灰心,好大壓力家長又察覺唔到..

by the way,,how to use 引用文章?? 我係剛剛加入呢個論壇架!! 多多指教!!

原帖由 tse530 於 09-5-14 15:02 發表
父母本是學生在家庭的老師
老師就是兒女在學校的父母

講得好呀!! 支持!!

原帖由 brightbeautiful 於 09-5-18 10:21 發
所以有時候用D小方法,例如激下佢:你係咪做到架?  咁你會點做先? 你有冇諗過架?
逼小朋友用 ...

依果方法真係幾好!!! 我試吓先.
依家些小朋友真係要出多上心思至可以激勵到他們.

其實要令一個人有所改變,外來刺激,環境,同佢自己本身素質,個性都好重要,經常同佢接觸嘅事物人,系起著舉足輕重地位!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

我都期待我囝囝有些奇遇或其他人點化, 可以快些開竅, 唔洗我咁勞氣!!!
‹ 上一主題|下一主題