用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 耀中幼兒園值得考慮嗎?
go

耀中幼兒園值得考慮嗎? [複製鏈接]

小兒兩歲多,由於家庭問題,所以現正急於為他找全日制幼兒班。(本已準備入讀半日制,但已放棄學位。)由於時間太遲,一般學校已滿額。
請問有沒有過來人可以給予意見,真的想知耀中學費那麼貴,是否物有所值。
還有,升讀本地小學情況如何?
希望你們可以給予意見呢!我很快要下決定了,先多謝你們!
   0    0    0    0

耀中口啤好

聽一位校長朋友講,佢個女讀耀中,返學返得好開心,佢覺得好好。

個人以為無論間學校口啤好成點,始終都係自己親自了解多d好d,學校老師都需要時間了解小朋友,家長可以同時協助老師了解孩子,希望你既小寶寶有一個開心既校園生活啦!^^

醒目開學勳章

你可以打電話預約參加新生入學介紹會, 了解咗學校教育理念, 教學模式等, 認為啱至決定遞表申請入讀.

如果你決定小朋友將來入讀本地小學(傳統學校??), 讀耀中半日制都得; 但如果係想佢讀返耀中小學, 就一定要讀全日制(假如2歲班或3歲班係讀半日制, 最遲要於4歲班轉為全日制)

當然, 如果你想2歲班就讀全日都可以.

謝謝你們

我實在希望兒子能在英語環境下成長,好讓他將來的路較易走,然而,不少人分享耀中自由度較高,所以升上傳統小學時,學生會吃不消。(你們會知道他們會升讀哪些傳統小學嗎?)
還有,如小兒本身操粵語,基本上會由說粵語的老師照顧,那麼,學英語似乎是我自己一廂情願。

我跟一幼教傾過, 佢都comment 耀中是一所好學校 (尤其是playgroup及他們的2yrs old progamme)

如果應付得到, 都是不錯的選擇啊

請問知否他們的課程內容?

原帖由 melaniec 於 09-5-14 09:40 發表
我跟一幼教傾過, 佢都comment 耀中是一所好學校 (尤其是playgroup及他們的2yrs old progamme)

如果應付得到, 都是不錯的選擇啊

是的,我也聽朋友說過,她們的教師不錯!然而,如果不是用英語為主導,那麼與我原先的想法有很大的出入。真不知如何是好?

耀中的全日英語時間會比半日為多.

其實你想小朋友好英文要好流利, 你們平時在家都要跟他們多用英語溝通.

其實, 你想小朋友在學校接解多些英文, 可選kingston, anfield , tutortime

不過, 耀中的全日國際班都巳經ok啊

但我只能選擇全日制的學校

原帖由 melaniec 於 09-5-14 11:27 發表
耀中的全日英語時間會比半日為多.

其實你想小朋友好英文要好流利, 你們平時在家都要跟他們多用英語溝通.

其實, 你想小朋友在學校接解多些英文, 可選kingston, anfield , tutortime

不過, 耀中的全日國際班都巳經o ...

謝謝你的介紹,這幾所學校也很好,但沒有全日班,所以未能報讀。
另外,如果讀耀中本地課程,便不同了,是嗎?因為我始終想小兒讀傳統小學。

如負擔學費. 讀耀中一定開心. 有朋友女兒讀幼兒班. 上堂模式較自由開放. 但環境好, 老師及嬸嬸也很有愛心. 比較照顧小朋友. 而且有很多活動. 不過羊毛出自羊身上. 但如打算接本地傳統小學. 有一定困難. 很難坐定定. 因耀中老師不介意小朋友上堂時四處走. 而且以英文為主.

原帖由 honman 於 09-5-14 12:44 發表

謝謝你的介紹,這幾所學校也很好,但沒有全日班,所以未能報讀。
另外,如果讀耀中本地課程,便不同了,是嗎?因為我始終想小兒讀傳統小學。

如果讀傳統小學, 或者你k1要轉校, 因為YC既中文同唔夠應付到.

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-5-14 16:24 發表
如果讀傳統小學, 或者你k1要轉校, 因為YC既中文同唔夠應付到.

之前去介紹會, 校方說學校很重視中文教學, 其他學校一般教四百幾字, 耀中會教八百幾字...不肯定是比喻還是真實數據.

有冇耀中家長可以分享一下, 你們的小朋友的中文程度?

請問有冇家長知道如果YC既半日LOCAL STREAM N1, 有幾多時間會係由英語教學?

女兒已報了兩歲班,今天參觀campus,很old,
有冇其他pre-nursery跟yc差不多,但學校環境新D,靚D

hi mmconnie, 我昨天都參加了yc的open day, 舊年已入了application form, 不過我囡囡是申請2010/2011的2歲班, 所以還有很多時間考慮. 我自己很認同校長所講解的教學方向, 但要從幼兒教育開始全面實踐, 我想只有全日班可以, 半日班的時間實在太少, 除去集合和室外活動, 只有2小時, 其實和上playgroup差不多, 所以成效未必如校長所講, 亦即是yc未見比其他本地nursery有優勢. yc以母語為學習基礎(我很認同, 特別是培養思考和溝通能力), 上面有mommies提到的英文學習時間, 半日班是每天有1.5小時由net負責, 正常的兩位班老師都是以廣東話為主, 不過我覺得可以, 反而最擔心真的是校舍設施, 很舊很細的課室, 戶外設備都有點殘...

一直看到有關yc的老師評語都很好, 我覺得最重要是愛心和性格, 幾好學歷但不喜歡小朋友是沒用的. 我想yc最強的是全日班, 2/3/4/5歲都有. 其他選擇的話, 想加強英文可考慮tutor time & kingston校舍會好好多, 但相對中文比重會降低, 我覺得教英文宜過中文, 寧可學校負責中文, 我自己負責英文.

我個仔今年11月會係YC讀2 years old programme.
現家就係Tutor time返 playgroup, 我個人認為tutor time雖然校舍係新好多, 靚好多, 但係我個仔上左半年, 我又唔覺得真係咁好, 大家收學生同教法都差唔多, 老師我都覺得一般. 以上只係我個人的睇法.

I also attended the introductory meeting on May 14, the school philosophy was very impressive.  They already called me for interview this Friday and asked me to prepare a cheque.  Does anyone know how much do I need to pay for deposit to secure a seat??  Do I have to make up my mind right away????

Many thanks!!!!!
‹ 上一主題|下一主題