用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請推介鉛筆and膠擦的perfect match
go

請推介鉛筆and膠擦的perfect match [複製鏈接]

醒目開學勳章

因小兒默書時,常常寫錯,用膠擦擦字又擦得唔乾淨,結果好似個字多咗筆劃,又唔整潔,又或者用哂D時間來擦字,明明識默,變咗唔夠時間默,好影响成積。平時做功課都遇到此問題,我想買好用的鉛筆,寫得清楚又易擦走,膠擦要擦得乾淨,價錢要合理。請各位介紹下,有這樣的perfect match嗎?
我相信有很多家長都想知的!!Thanks a Lot!!
   0    0    0    0

我囝用  Boxy 黑色長條形 約$4-$5

我囝用  Boxy 黑色長條形 約$4-$5. 佢話好用. 不過佢用筆芯筆.

我囡都係用Pilot & Boxy這兩牌子擦膠,

鉛筆就真係未遇過好用嘅,
後來試過用一種一枝筆"竿"藏有十數粒"筆芯頭"的,
即係用"掘"了就抽出插番入筆尾那種,
但唔comfirm是否每個牌子/公仔都好用,
阿囡用開的就好好,又唔使刨...

還有你試吓叫呀囝輕手寫字,
&不要錯一個字擦一個字,儲埋幾個才一次過擦,慳d時間...

擦膠我都係用BOXY, 唔須要好用力擦, 擦出來的碎會成條狀唔係散晒方便清理

至鉛筆會用"斯得樓"黃/黑色果隻六角形, 筆芯唔會好易斷, 阿仔成日將筆跌落地, 用其它牌子筆芯不停咁斷...

原帖由 srl 於 09-5-25 06:13 發表

阿囡用開的就好好,又唔使 ...

RUBBER - MY HUSABND BOUGHT A OVAL SHAPE FABER CASTELL RUBBER. THE SURFACE IS NOT FLAT BUT IS LIKE WAVE. SO NO NEED TO USE SO MUCH STRENGTH WHEN THE KID IS USING THE RUBBER. DISADVANTAGE IS YOU HAVE TO CHANGE ONCE THE SHAPE IS DEFORMED.

我都係買 boxy 比小兒用.. ... 幾好!

原帖由 popokit 於 09-5-13 17:36 發表
我囝用  Boxy 黑色長條形 約$4-$5. 佢話好用. 不過佢用筆芯筆.

筆芯筆會唔會寫壞字架?

因無需太用力

我囝寫字好用力, 搞到拇指有個繭, 我都想改用筆心筆. 但學校老師話唔鼓勵

原帖由 popokit 於 09-5-13 17:36 發表
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

I like MONO by TOMBOW 好好擦,很乾淨!

鉛筆 試用 B 的!
比 HB 的軟身一點,唔洗好用力都夠深色,2B 則太軟會成手捽到黑哂~
有公仔的 B 鉛筆可在日本商店買到

醒目開學勳章

Thanks for all good suggestions!!

歡迎繼續提供推介,使各家長多D選擇!

醒目開學勳章

原帖由 srl 於 2009/5/25 06:13 發表

阿囡用開的就好好,又唔使 ...

多謝月影老師
你的建議令我茅塞頓開!!真要改變吓囝囝的寫字方法。

醒目開學勳章

原帖由 ALAL 於 2009/5/25 12:22 發表
RUBBER - MY HUSABND BOUGHT A OVAL SHAPE FABER CASTELL RUBBER. THE SURFACE IS NOT FLAT BUT IS LIKE WAVE. SO NO NEED TO USE SO MUCH STRENGTH WHEN THE KID IS USING THE RUBBER. DISADVANTAGE IS YOU HAVE TO ...

Dear ALAL
唔知边到買到呢?Thanks!

citysuper ah

我仔寫字都大力,佢地鍾意用番筆頭個擦膠,原來都好乾淨(我用staedtler, faber, Hernider 都乾淨),可能唔係中華牌,定係宜家科技先進,擦得乾淨,力度集中(擦頭細),比較微小的改正就不用大面積擦埋旁邊寫好既字,又方便。

鍾意用番筆頭個擦膠 - let my son use in test and exam

Boxy 好好擦,但就好多擦膠碎

Boxy 真係擦得好乾淨, 阿仔用開唔肯再用第二種

原帖由 btatb38 於 09-5-26 15:03 發表
Boxy 好好擦,但就好多擦膠碎
‹ 上一主題|下一主題