用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個仔k1..老師建議讀多一年k1,,有無人試過 ...
go

我個仔k1..老師建議讀多一年k1,,有無人試過 [複製鏈接]

我小朋友05年12月.入學時剛好2歲8個月.......上學期,老師叫我b仔去健康院看doctor.話我仔.講bb話多,和社交.表達.理解能力差...而家就係理解能力差..其它無事....5月13日見doctor..上次見了,半年後5月13日看報告........... 有d擔心......到時問下doctor 意見留多1年會否好d...有無人case和我一樣...分享一下
   0    0    0    0
麵包超人零售/批發店,thomas.叮噹.軍曹.hello kitty,西松屋,日單童裝,combi,日單鞋.大衛排卵紙,驗孕紙
有興趣pm me

I am in a similar situation too.  My girl is also a small girl in class and the class teachers keeps telling me she is slow and weak in every things including writing, drawing, talking, social skills.  I felt very depressed too.  She saw the speech theraphist and improved a lot.  She keeps talking all the time but still the teacher said that she is weak other aspects.  So I have decided to change to another K2 to see if a new environment can help to stimulate her learing.  Dont' be sad.

你仔仲細呀. 讀多一年k1都無問題呀.
如果理解力差, 表達能力一定仲差呀. 迫住上k2對小朋友都無好處啦. 我仔仔都係05年12月出世, 佢都係今年9月先讀k1呀.

原帖由 希希1213 於 09-5-10 01:03 發表
我小朋友05年12月.入學時剛好2歲8個月.......上學期,老師叫我b仔去健康院看doctor.話我仔.講bb話多,和社交.表達.理解能力差...而家就係理解能力差..其它無事....5月13日見doctor..上次見了,半年後5月13日看報告..... ...

原帖由 phyonna 於 09-5-10 20:03 發表

hi, 我囝囝是03年12月, k1跟你一樣學校建議重讀一年, 我沒有重讀k1,, 學習上的問題比較難發現.
在k2的時候讀多一年, 因為出現另一方面問題但沒有看doctor.
細仔始終發展會比同年齡有差異.
今年9 ...

因k1 比較玩樂多,,我都係甘話,個心1516..間學校係活動教學..他學習完全係無問題..英文/可以由1背到30
老師話他有k3英文程度............星期3見完醫生才決定
我怕他有自閉
麵包超人零售/批發店,thomas.叮噹.軍曹.hello kitty,西松屋,日單童裝,combi,日單鞋.大衛排卵紙,驗孕紙
有興趣pm me

我大囡係04年12月中出世, 當時讀九龍塘啟思仲係全班最細, 開左學唔夠3個月, 佢老師就提議佢repeat一年, 我問老師係咪佢向學習上跟唔上, 佢話唔係,只係寫字唔夠大b好, 另外只要係10-12月出世啲小朋友, 都會見意留多一年, 我問佢咁點解你哋仲要收我囡囡, 一係就好似培正咁話明唔收細b. K1下學期我幫囡囡轉左去york, 佢成績都不知幾好, 一d都無話跟唔上.
你就最清楚你小朋友啲能力, 如果真係唔得, 都k2先repeat啦, 反正k1都係玩樂多.

原帖由 Chincco 於 09-5-11 09:21 發表
我大囡係04年12月中出世, 當時讀九龍塘啟思仲係全班最細, 開左學唔夠3個月, 老師就提議佢repeat一年, 我問老師係咪佢向學習上跟唔上, 佢話唔係,只係寫字唔夠大b好, 另外只要係10-12月出世啲小朋友, 都會見意留多一 ...
我就係覺得k1 repeat 好似無咩用.我仔間 school係活動教學,,唔通間 school唔岩佢
有興趣pm me

原帖由 希希1213 於 09-5-12 01:47 發表
我就係覺得k1 repeat 好似無咩用.我仔間 school係活動教學,,唔通間 school唔岩佢

你仔仔讀邊間幼稚園呀 ?

我小朋友05年12月.入學時剛好2歲8個月.......上學期,老師叫我b仔去健康院看doctor.話我仔.講bb話多,和社交.表達.理解能力差...而家就係理解能力差..其它無事....5月13日見doctor..上次見了,半年後5月13日看報告..... ...

咁你自己覺得佢差唔差?有沒有同相近既年紀既小朋友比較? 會唔會係佢個班佢係細仔先生先覺得佢係差d呢?如果結果都係差咗d, 佢又係細仔, repeat都無妨...

But beware that repeating K1 may be a little feasible than K2 as the available spaces in K2 is only a few, esp. those famous schools.

原帖由 Chincco 於 09-5-12 09:19 發表

你仔仔讀邊間幼稚園呀 ?

粉嶺神召會
有興趣pm me

原帖由 jojoplanet 於 09-5-12 09:26 發表

咁你自己覺得佢差唔差?有沒有同相近既年紀既小朋友比較? 會唔會係佢個班佢係細仔先生先覺得佢係差d呢?如果結果都係差咗d, 佢又係細仔, repeat都無妨... ...

我個仔差在係理解方面.學習方便無問題..班中最細係我個仔
有興趣pm me

我的情況是:老師今年三月份致電給我﹝但其實我每日湊返學都見到佢,唔知點解要電話講,而唔係親口講﹞,她認為我仔仔寫字能力欠佳,向我作出一些建議以加強在家裡訓練執筆技巧,之後就建議我考慮讓他repeat K1。

當時我聽了後感到很是震驚及傷心,我立時反問老師若他真的repeat K1,而其他同學升了班,他的感受如何,老師只回應謂屆時他會認識其他新同學,又告訴我其實有很多repeat K1的小朋友云云‧‧‧‧‧‧與老師收線後我的情緒真是非常低落,想著想著更禁不住在公司哭出來。

當其時問了幾位朋友的意見,他們都建議我幫仔仔轉校,因覺得這間學校“擺明想您走”;就算repeat K1也不要在同一學校,但最後應盡量以小朋友的利益為大前題;為解決這個升學問題,翌日我便為仔仔報讀一間住所附近的學校,更在上週六繳了K2的留位費。

直至到本星期一,收到現就讀幼稚園的通告,需在本週四繳交下學年的雜費,於是我就聯絡老師詢問情況,並強烈表達我不會留在原校repeat K1的意向,老師說會稍後回覆我,然到今天上午我帶仔仔返學時,仍然未有答覆。

昨天,我致電向教育局查詢,分別有兩個職員接聽我的電話,第一個負責課程發展的職員告知我現行幼稚園沒有留級的機制﹝該幼稚園為學劵制,受政府資助及監管﹞,第二位聽電話的職員﹝我想他是負責處理詢問和投訴﹞,我提出疑問究竟受資助的幼稚園是否有其自主權去決定學生升班或留班,如有自主權,那有關的評核基準又應該是怎樣﹝因幼稚園課程與中小學有別,每間的課程不一樣﹞,他沒有正面回答,只表示若校方與家長未能就學生升班的問題取得共識,可嘗試聯絡負責該校的職員從中協調。

時至此刻,這事對我的困擾持續差不多兩個月,我不希望仔仔又要轉校,但也很擔心他在學校可能會受到不大好的對待,真的很困擾困擾‧‧‧‧‧‧

如果年尾出生, 我認為重讀K1不是問題. 而且他日上小學作為大仔會較好. 若我會選擇在K1重讀.  但不會在同一學校. 身邊例子大多會再考其他學校的K1. 而且收的機會也很大. 或者身邊的朋友. 第一年已預了會重讀K1. 所以他們及子女沒有特別煩惱及太難適應. 而且更加學習得好.
rosewong,

如果你決定他校. 根本不用等現有學校回覆什麼. 你可以寫封退學信正式通知現校便可以.

I can't believe why your son's class teacher said.  K1 students are not suppose to write although many kindergartens require their students to do so.  If a small kid cannot write well, he is just normal.  I haven't heard that "many" K1 students remain in K1 (stay for another year) just because they cannot write well.  Their parents may choose to do so because they want their kids to be "big B" but not beacuse their kids can't write well.  Your son's class teacher request is just unreasonable.

原帖由 rosewong 於 09-5-13 09:53 發表
我的情況是:老師今年三月份致電給我﹝但其實我每日湊返學都見到佢,唔知點解要電話講,而唔係親口講﹞,她認為我仔仔寫字能力欠佳,向我作出一些建議以加強在家裡訓練執筆技巧,之後就建議我考慮讓他repeat K1。

當時我 ...

多謝大家的feedback!我只希望自己不是一個“太不合理”的人吧!

剛再致電教育局,另一個職員的回覆又與昨日的有點不同,他只是“好行貨”地告訴我,教育局不鼓勵repeat,尤其是幼稚園階段,建議我與校方再作相討,尋求共識,又謂校方有其立場,家長也有其意向去作出選擇﹝即家長可轉讀其他學校﹞,若真的想尋求協助,教育局會安排有關負責該校的職員嘗試作出協調云云‧‧‧‧‧‧

由第一次接到學校老師的電話至現在,我只能說感到很失望很失望,曾經我對該校抱有很正面的看法,千山萬水也希望小朋友能入讀,但老師們只向我提出repeat的建議,學校究竟有無考慮小朋友在repeat時的心理狀況如何﹝儘管口口聲聲說以兒童為中心﹞,難道寫字執筆技巧真的重要過心智方面的發展嗎?

但想澄清一點,該校是K1下學期開始執筆作寫前準備,我上述所指的“寫字”是一些線條練習,老師表示因我仔仔算“細仔”﹝05年10月﹞,故寫字力度不夠,且動機不足。

我是不希望仔仔又要轉校的,因他去年在另一間上Playgroup,今年K1一間,如K2又要轉一間,我擔心他是否能適應,此外,我去年及前年均有搬屋及換工人,我不想他經常面對轉變,恐怕他沒有安全感;星期一那天我已“抓破瞼”致電老師,希望她們給予機會仔仔升班﹝而家一路打字諗番都想喊,點解我要噤低下去乞求﹞

現下正等待學校老師通知﹝她說會今日或之前覆我﹞是否可以升班,感覺好難受好難受啊!!又可能她們故意不回覆我,好讓我知難而退吧?!

原帖由 Yanamami 於 09-5-13 10:10 發表
I can't believe why your son's class teacher said.  K1 students are not suppose to write although many kindergartens require their students to do so.  If a small kid cannot write well, he is just norm ...

原帖由 rosewong 於 09-5-13 10:50 發表
多謝大家的feedback!我只希望自己不是一個“太不合理”的人吧!

剛再致電教統局,另一個職員的回覆又與昨日的有點不同,他只是“好行貨”地告訴我,教統局不鼓勵repeat,尤其是幼稚園階段,建議我與校方再作相討,尋求共識,又謂校方 ...

我囡囡返K1前都係返PLAYGROUP架, 我當時為左想佢入啟思, 又怕人哋覺得佢係細B唔收佢, 我除左報九龍塘啟思, 仲報埋青衣啟思, 最後兩間都收左佢. 當時最後係入讀九龍塘啦 ! 咁又點喎, 咪一樣比人話佢係細B, 寫字唔夠力, 要佢 REPEAT,我當時咪同你一樣, 勁唔開心呀 ! 有好幾晚都瞓唔著,所以我都好明白你啲心情.  最後我都係決定轉校, 雖然轉校初期囡囡係有少少唔習慣, 但好彩老師見佢係插班生都特別照顧佢.
我囡家吓讀緊K2, 上學期考試係前幾名, 家吓寫字都不知幾好, 好彩K1無幫佢REPEAT咋. 請問你小朋友讀邊間呀 ?

原帖由 希希1213 於 09-5-13 00:56 發表

我個仔差在係理解方面.學習方便無問題..班中最細係我個仔

咁我就唔會repeat k1, 睇下k2同k3點先..我個bb都係細仔我預咗阿仔會比其他大b吸收得慢d..咁我會係屋企自己同佢practice多d..教多d囉...

Chincco 於 09-5-13 12:19 發表:請問你小朋友讀邊間呀 ?

跑馬地某天主教老牌幼稚園,有同系小學及中學。
迄今還未收到老師的電話通知,感覺好像等待判刑!!

原帖由 Chincco 於 09-5-13 12:19 發表

我囡囡返K1前都係返PLAYGROUP架, 我當時為左想佢入啟思, 又怕人哋覺得佢係細B唔收佢, 我除左報九龍塘啟思, 仲報埋青衣啟思, 最後兩間都收左佢. 當時最後係入讀九龍塘啦 ! 咁又點喎, 咪一樣比人話佢係細B, 寫字 ...

原帖由 rosewong 於 09-5-13 10:50 發表

剛再致電教統局,另一個職員的回覆又與昨日的有點不同,他只是“好行貨”地告訴我,教統局不鼓勵repeat,尤其是幼稚園階段,建議我與校方再作相討,尋求共識,又謂校方 ...

其實你不用太介懷羅. 原因有很多幼稚園都會這樣叫佢她們認為是細B的小朋友重讀.我的女兒也一樣,K1上學期巳有寫前準備,開學3個月有家長會.老師巳說要再看一下情況,如果我的女兒到後期還是寫不好,叫我考慮給她REPEAT. 你的都是下學期才開始寫,我的一返學巳有寫前練習,而且我的女兒跟你的兒子差不多是10月B(她是9月底的)開學那麼短時間老師巳經那麼認為她不成,就是因為她們認為細B始終比較差.其實我對女兒去年9月份(未夠3歲)巳開始學畫畫,但我未曾聽到那位老師說我女兒不行.而且舊年女兒讀原校Nursery時老師都巳叫她repeat, 原因係當佢10月份出世.我當然拒絕啦.所以我就覺得老師目的就是叫細b repeat. 但係我又覺得不repeat她又不會對你的b不好的.仲有一件有趣事,就係上學期評估報告中提及我的小朋友對香港區期同中國國期冇概念及不認識.連香港區期及國期認識都寫在評估報告中,你話死唔死o丫 .我自己對呢兩個期都冇興趣啦,何況對一個當時只得3歲2個幾月o既小朋友.
‹ 上一主題|下一主題