用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風
樓主: ada_pmlo
go

馬鞍山主風 [複製鏈接]

原帖由 Oscar媽 於 10-9-8 12:07 發表
monkichi,

我仔仔今年升二年級喇

個 post 係上年架 !!

**

係喎, 個 post 係上年咖喎. 你唔講我都無留意tim.

有 d 高年班 d o既家長喺度真係好,可以幫忙解答下我地呢班小一家長的疑問. 我個囝都仲好似一舊雲咁, 我有咩唔清楚, 問佢佢都話唔知.

我個囝係第2舊雲...10問9不知 勁.....
我叫天樂仔,希望大家天天快樂

今日 1E 班手冊寫背金句...請問有無人知背咩金句..我屋企舊雲話唔知.....

本書我上星期已經收到拿,系咪因為你地冇將欠書單比小朋友,所以佢地唔知欠你地,我估!
星期五我原本以為系一對一,不過知道唔系所以我都系自己一個去咋!如果要專登請假,不如你叫老公去聽算啦!我唸冇咩特別野咖!

原帖由 MayKan 於 10-9-6 19:29 發表
我都唔見書商話會補發尚欠果本"成長列車"的書喎~

另,大家會去星期五上午的家長會嗎? 有咩野問題就記抵到時直接問班主任啦!! 果日我老公就可以去完家長會先返工,不過我仲1516唔知請唔請假去?! ...

我知呀!下載左拿!遲D會有班相睇!

原帖由 MayKan 於 10-9-6 19:32 發表
睇下你地見唔見到自己的小朋友?
MayTam, 我見到彤彤呀!!

01-09-2010 始業禮
http://www.skhmoshs.edu.hk/Photo/2010_2011_ ...

我好似唔見有呢張通告喎!剩系得買數學用具個張咋!

原帖由 zimpy 於 10-9-8 11:00 發表
通告寫下星期帶視藝袋..有無人知即係咩來

系呢句

上帝說:要有光  就有了光
創世紀 1章3節

原帖由 zimpy 於 10-9-8 16:45 發表
今日 1E 班手冊寫背金句...請問有無人知背咩金句..我屋企舊雲話唔知.....

手冊最尾果頁, 真係貼左視藝袋要的物件,
另我睇左本聖經, 知道句金句了
創世紀 1章3節

thks may

原帖由 MayTam10 於 10-9-8 20:15 發表
本書我上星期已經收到拿,系咪因為你地冇將欠書單比小朋友,所以佢地唔知欠你地,我估!
星期五我原本以為系一對一,不過知道唔系所以我都系自己一個去咋!如果要專登請假,不如你叫老公去聽算啦!我唸冇咩特別野咖!

...

MayTam,
請問你點知明天的家長會唔係一對一? (我一直都以為係一對一的). 係咪問咗老師?

MayTam,

我明天都係唔請假,叫老公去聽算了~聽到d咩野你地上黎報下料啦,我驚我老公會聽漏野!!
我今日都比左張欠書單阿囡帶番去比老師,睇下今晚佢有沒有帶番本書番黎先~
另外,我都睇唔到你隻DVD呀,我老公話係隻碟有問題,我叫佢明天比隻DVD你幫我再copy過~ thanks.

原帖由 MayTam10 於 10-9-8 20:15 發表

...

我見我地班仲未有中黙張紙貼系手冊到﹖
你唸到咩問題聽日問埋班主任!

原帖由 zimpy 於 10-9-9 09:29 發表
手冊最尾果頁, 真係貼左視藝袋要的物件,
另我睇左本聖經, 知道句金句了
創世紀 1章3節

thks may

因為個時間只系得1小時,我地班27個人點見得晒,所以應該系一次過講比大家聽拿!

原帖由 monkichi 於 10-9-9 09:32 發表

MayTam,
請問你點知明天的家長會唔係一對一? (我一直都以為係一對一的). 係咪問咗老師?

可能系一部部機咖問題,因為我屋企系睇到咖!
可以試下你隻碟,但系又要睇下我部機啱唔啱用!
今日出左旅行地點,我會去啞!

原帖由 MayKan 於 10-9-9 12:48 發表
MayTam,

我明天都係唔請假,叫老公去聽算了~聽到d咩野你地上黎報下料啦,我驚我老公會聽漏野!!
我今日都比左張欠書單阿囡帶番去比老師,睇下今晚佢有沒有帶番本書番黎先~
另外,我都睇唔到你隻DVD呀,我老公話係隻碟有問題,我叫 ...

醒目開學勳章

這個家長會不是一對一架!!

**

原帖由 monkichi 於 10-9-9 09:32 發表

MayTam,

去完家長會喇, 雖然唔係一對一, 但係一個班主任對十幾個家長, 都OK,可以有足夠時間問問題.

關於嗰本欠書"成長列車", 班主任話會好似D作業咁, 暫時留喺學校, 所以我喺書包見唔到, 但其實已經派咗畀小朋友.

至於視藝袋, 老師話要夠大放得落一張畫紙, 佢提議用大少少的環保袋. 另外, 除咗手袖, 仲要帶埋圍裙.
我將所有野(包括個環保袋) 放落一個A4 size 的文件袋(網狀有拉鍊嗰D), 等小朋友無畫紙時唔需要另外拎一個大袋.

醒目開學勳章

圍裙: 我仔上年帶了完全未用過..因為冇時間比佢著所以可以不用帶.

我仔讀了一年, 只係係每個學期尾才派回佢地係學校畫咗既畫. 但今年二年級我都見話要帶視藝袋

**

原帖由 monkichi 於 10-9-10 10:13 發表
去完家長會喇, 雖然唔係一對一, 但係一個班主任對十幾個家長, 都OK,可以有足夠時間問問題.

關於嗰本欠書"成長列車", 班主任話會好似D作業咁, 暫時留喺學校, 所以我喺書包見唔到, 但其實已經派咗畀小朋友.

至於視藝 ...

我都覺得今日的家長會好有用呀...我都問左我小朋友上學的情況..起碼得個知字..hehe

我哋個班主任佢話遲些會逐個打電話比家長
講返小朋友系學校既情況
所以今日冇問到

點解咁耐都冇班相睇?上年9月3日已經POST左上網啦, 好期待呀!

終於開了新 A/C,   小女卓琳, 讀1E班, 請多多交流.
‹ 上一主題|下一主題