用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風
樓主: ada_pmlo
go

馬鞍山主風 [複製鏈接]

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-9 17:09 發表
你仔仔英文好高分呀, 好叻仔呀佢....

係咩? 你囝囝講你知?? 派咗卷嗱? 我今日都未打電話問佢... 今晚返去睇下先

我好滿意阿囝英文科的成績

不過中文就 ... ... 同預期一樣差 ... ... 不過佢合格我都偷笑.
但話時話, 中文份卷的閱讀理解好似深左 d 喎, 你地覺唔覺?

數學佢其實明 d concept, 不過文字題 d 字佢唔明白, 就算老師讀題, 佢都聽唔明, 所以文字題失好多分.

總結: 中文好重要, 中文底子唔好係好賠底, 會令到其他科都低分.

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-10 14:26 發表
我仔中文同英文都幾好,英文衰係最尾故仔書果度, 佢睇唔明啲問題, 果度無左啲分, 係數學衰大意, 數錐體球體果度失左好多分(因為果部份題目是有關連的, 錯其中一題就會連帶錯埋下面果啲...), 衰得好唔抵.......閱讀理 ...

聽你咁講, 你囝囝似乎考得都唔錯喎!! 恭喜晒!!

我囝就好明顯有好大好大的進步空間.

好彩上學期係唔計分, 我要努力 d 同佢補補 d 中文先得.

羽毛球係咪喺禮堂上咖?
禮堂今個星期六早上會有家教會的 function/講座.
你地會唔會出席?

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-11 10:07 發表
係呀, 喺 4 樓禮堂上架, 我諗我應該唔會出席個講座了, 果日囝囝12 點要返學校學水彩畫, 學到 1 點..

咁星期六你囝囝返學校學野係你自己帶佢定係有校車坐??
如果你帶佢, 咁我地可以搵個星期六, 佢學完野, 約喺附近(約埋katherinemama)一齊聚聚, 小朋友一齊玩下喎.

我仲想問下, 昨天手冊寫要做英文 W.B., 但係我搵唔到阿囝本 workbook 喎. 問佢佢又話無派喎 .... 你囝囝昨日有無帶 workbook 回家??

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-11 12:00 發表
游泳興趣班係咪己經學晒架喇, 頭先班主任打比我問今日游唔游? 我話"啲堂唔係上晒架喇咩.."不過佢話唔知.

第一期喺9/11係最後一堂.
今日(11/11) 係第二期的第一堂, 如果無報第二期, 咁就完晒咖喇.

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-11 12:14 發表
原來係咁...咁高高會唔會學埋第二期呀?

會呀, 難得佢鍾意游, 我地幫佢報咗名.

各位,
剛剛發現以下網頁 << click here >>
我覺得當中有些文章不錯.

大家如果有時間, 有興趣可以睇睇.

昨日派的幼苗, 需要自行放入花盆, 及加入土壤.

我地無種開野... ... 唔知道 "非鹼性的土壤" 邊度有得賣 ...

有無人知?? 超市有無?

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-14 15:06 發表

但老師果日唔係已經派左一個細細的盤架咩? 咁呢個盤有咩作用?

呢棵植物會長得頗大下, 嗰個"細細的盤" 將來會唔夠裝.
呢個"細細的盤"入面棵植物連d泥叫"泥膽"
張通告都寫叫我地要買個4-6吋的花盆, 加入泥之後放個"泥膽"入去, 繼續種.

原帖由 KatherineMaMa 於 10-11-13 21:35 發表
我都係第一次種植物, 我今日係新港城街市賣左一種"培養土" < 種咩植物都得架 > + 一支肥 + 一個4吋的盤, 合共 : $32.
唔知你地睇左個Guide line 味 ? 呢種植物長大後的葉好大塊架, 有5cm咁大, 個花都幾靚架.:excite ...

thanks, 我過幾日都去睇下先.
btw, 你係咪要買 2 set? 你個囝同囡每人一set.

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-15 09:18 發表
咁咪有個黑色的兜裝住個泥膽既, 咁係咪連埋個黑色兜都要裝埋入去架? 咁林水時淨係林果棵泥膽定係要林埋側邊自己加入去果啲土壤架? 未試過種野, 真係乜鬼野都唔知..... ...

個黑色兜唔駛放入去咖!

好呀, 我同你要半包泥, 我畀番錢你(一定要收錢, 唔係我唔要! ).

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-15 10:57 發表
死, 我尋晚仲擺埋個黑色兜入去添, 今晚要攞返出黎至得...我今晚返去入半包, 叫囝囝明天帶返學交比高高啦, 錢果度你下次有機會見到我先比我啦

唔該你先.
不過明天我囝要游水, 好多野拎. 可唔可以星期三先畀d泥佢?

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-17 09:59 發表
monkichi,

我今朝比左包泥比囝囝叫佢比高高架喇....

唔該晒你!!

maymaywong, katherinemama,
我想問下, 前日手冊寫"交藍色file".
咁我將之前老師派畀佢地嗰幾個顏色file其中藍色嗰個(吉的)放入佢書包.

但係昨日我見個 file 仍然係吉的, 又唔見有工作紙派番來.
我問阿囝個藍色 file 帶番學做乜, 佢就例牌話唔知.
我想問下你地知唔知??

原帖由 zimpy 於 10-11-18 12:42 發表
昨晚將大岩桐換盤啦....不過好似無咩根咁....係咪c 左r...

你點知佢無咩根? 你整棵植物拔起嗎?

應該無咁易死的 ....

畀d時間佢適應新泥土.

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-17 09:59 發表
monkichi,

我今朝比左包泥比囝囝叫佢比高高架喇....

收到包泥喇, 唔該晒! (昨晚唔記得同你講唔該)

原帖由 KatherineMaMa 於 10-11-18 17:30 發表

我搵到有一些有用的資料, 是關於種植"大岩桐"要留意的事項 http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006101404034

有時間可以入去 Look 下

thanks.

我睇到佢話 "幼苗長出3~4片真葉時移植淺盆,6~7片真葉時定植於12~15釐米盆。苗期避免強光直射,適當遮蔭,經常噴霧,保持較高的空氣濕度。"

咁我都係遲 d 等佢長多幾片葉先幫佢轉盆

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-19 09:12 發表
等我一早己經換左過去大盤添....不過算啦, 唔換都換左..
仲要我尋晚淋水時, 多水摸下啲泥濕唔濕, 唔覺意整埋果棵幼苗出黎, 跟住就咁擺番落去咋, 唔知有無比我玩死到添呀... ...

我地前幾日都試過差不多情形.
淋水時唔覺意淋咗落棵苗度, 跟住成棵苗唔見咗!!!
(被泥蓋住)
我都係用手"拎"番佢出來...

不過幾日後的今天, 佢都仲無事, 而且長多咗兩片小葉出來 tim .....

所以, 唔駛咁擔心o既 .

上星期六的幼苗:

今天的幼苗:
‹ 上一主題|下一主題