用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 請問高主教的考試及功課壓力大嗎???
go

請問高主教的考試及功課壓力大嗎??? [複製鏈接]

如題.  請各位家長指教
   0    0    0    0

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

hi ladykin,

您這問題我相信好多家長都想了解多些...

以下是其它家長的意見(我是上年從internet copy):

*** QUOTE FROM OTHER PARENTS ***
Raimondi 考試10 名內有名次 (P.1 to P.4)
每科有90 分以上.

老師有愛心及耐性,lunch 完後下午有二堂或三堂, 因每級有不同上學時間。很多學生午餐後做功課或看書,午餐12:40 to 1:15 pm , recess 1:15 to 1:40 pm1:40 pm 開始上堂。

大部份老師已任教多年,她們有經驗處理,所以不用擔心。下午只有二堂,學生不會太辛苦。
*** UNQUOTE ***

Hope can help!

原帖由 ladykin 於 09-5-8 12:11 發表

原帖由 FungMm 於 09-5-12 09:50 發表
hi ladykin,

以下是其它家長的意見(我是上年從internet copy):

*** QUOTE FROM OTHER PARENTS ***
Raimondi 考試10 名內有名次 (P.1 to P.4),
每科有90 分以上.

老師有愛 ...

FungMm,

多謝您既回應.

我對高主教真係好有興趣, 但網上好少家長談論呢間學校, 所以想知道多 d 資料

hi ladykin,

Raimondi 考試10 名內有名次 (P.1 to P.4),
每科有90 分以上.

老師有愛 ...

FungMm,

多謝您既回應.

我對高主教真係好有興趣, 但網上好少家長談論呢間學校, 所以想知道多 d 資料

hi ladykin,

每科有90 分以上.

老師有愛 ...

FungMm,

多謝您既回應.

Hi ladykin,

吾好客氣呢!  我囝囝將會成為RC其中一份子.  

其實在選擇RC時我都是不停問及比較.   最後好幸運被RC接受申請.  真係好開心和期待!

Good lucky!

原帖由 ladykin 於 09-5-12 11:48 發表

FungMm,

多謝您既回應.

原帖由 ladykin 於 09-5-8 12:11 發表

功課多, 評估多, 默書多, 但考試壓力不大.  請放心...
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Hi norakyng,

Thanks, can you let me know more details?  For example how many times for the 評估, 默書, 考試 per school year?  :)

[quote]原帖由 norakyng 於 09-5-15 15:00 發表

功課多, 評估多, 默書多, 但考試壓力不大.  請放心... [/quote]

[quote]原帖由 FungMm 於 09-5-18 11:34 發表

Hi ,

評估  - 數學大約一個月一次, 中、英、常識約二個月一次.
默書  - 每星期有中默及 Dictation
考試  - 一年三次
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Hi norakyng,

Thanks for your prompt reply.

Cheers! :)

原帖由 norakyng 於 09-5-18 23:58 發表
[quote]原帖由 FungMm 於 09-5-18 11:34 發表

Hi ,

評估  - 數學大約一個月一次, 中、英、常識約二個月一次.
默書  - 每星期有中默及 Dictation
考試  - 一 ...

請問有冇家長知道2009/10年度學費將會是多少?

謝謝!

I just asked the school staff and she said $2,490 per month.

For the registration schedule, we would receive the details no later than next week.:D

:) Thanks for your information.

原帖由 Carina_James 於 09-6-8 14:05 發表
I just asked the school staff and she said $2,490 per month.

For the registration schedule, we would receive the details no later than next week.:D

回覆 2# Carina_James 的文章

Thanks, Carina_James.

+$140, okay wor.

原帖由 FungMm 於 09-5-12 11:55 發表
Hi ladykin,

吾好客氣呢!  我囝囝將會成為RC其中一份子.  

其實在選擇RC時我都是不停問及比較.   最後好幸運被RC接受申請.  真係好開心和期待!

Good lucky!

...

請聽朋友講高主教要買債卷的,真有此事嗎?
另我囝囝今年係小一派位,都有意思呢間,請問係咪用普通話及英文授課?

Hi,

沒有此事, 不會要求買債卷的.
中文用普通話, 數學有英文及中文, General Studies 英文授課, 有中文常識.

原帖由 norakyng 於 09-6-14 23:05 發表
Hi,

沒有此事, 不會要求買債卷的.
中文用普通話, 數學有英文及中文, General Studies 英文授課, 有中文常識.

謝謝你的回覆!
唔明數學有英文及中文???

Hi,

數學上下學期各有一本英文. 二本中文.

How many homework per day??
All the dictation count in final report ?
‹ 上一主題|下一主題