用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人讚成開一個"全港中學" 係主選單 ...
go

有無人讚成開一個"全港中學" 係主選單 [複製鏈接]

如題, 我覺得有全港小學應該開番個全港中學.
   0    0    0    0

贊成呀~~

回覆 1# chatroom台長 的文章

贊成呀! 亦希望可留住一些資歷深的育兒專家們在全港中學處與大家分享成功的個案.

極之贊成。
因各家長都隨著子女成長,他們亦已成中學家長了,好希望知中學的消息及分享。

但如果又開多個人流會唔會好散呀?e + 呢度都好靜下.

好提議。贊成! 我支持你。

原帖由 樂樂 於 09-5-7 18:26 發表
但如果又開多個人流會唔會好散呀?e + 呢度都好靜下.

我都係咁諗. 由我地第一代問升中的問題, 
到了現在S.3.現在仍處於<問升中>階段.
CLICK 入來, 有時也感冷清清

目前來說 , 問升中的問題佔多
家長又真是多熱衷向英中發問.
< 全港中學 > ?? 
似乎不大貼題.

況且<全港小學>那裡,來來去去也是集中那幾間名校而已.倒不如有家長問到既話, 由他們 POST 來還好.

小學時期是照顧階段 .
中學則是誘發 , 自發階段 .
而中學有甚多學生, 家長會是護校的支持者 . 子女讀 BAND 3 既話. 又如何跟你分享 ?? 名校如出了岔子 , 又如何跟你講清楚 ??

中學有關的好與壞不是出自學生口中, . 都會令事情可能變得更壞.................

這是個人意見 . 這裡越來越靜 ,  比3年前,  升中的問題都少了很多呢  .............

醒目開學勳章 王國長老

真係好寧靜

初初升中還可有得分享,升上中二以上,很多學生已經有自己天地,跟父母的溝通也減少,況且中學跟小學不同,唔會每樣事有通告,寫手冊(我女學校冇手冊),而且升中後,很多小朋友都抗拒家長參與學校活動。我覺得對學校的事情真的所知不多,有時很難作回應。

無人想自己d衰野爆出來,
所以甚少band 2-3(少年問題較集中)的家長留言

早排有個朋友講起
很多band 1 學生都有學習問題
太多功課,小測,課外活動令佢地壓力太大
加上家長的極高祈望,當子女未能作超水準(>90分)表現時,
問題隨之產生

如果個仔仔數學3x分,中文唔合格
讀一級名校又如何面對別人的批評呢?
(如無能力便不要入讀名校etc.)

儘管子女科科a,名校內競爭之大
非圈外人可想像,所以很多家長在bk找補習
(平均8x分,都只係17x/3xx)

唸住開多個 "全港中學" 都係想比d資料 小六升中一既家長, 好似我女遲2年升中, 都想睇下d家長點講自己間學校.

回覆 3# smallQ 的文章

回覆 1# chatroom台長 的文章

舉腳贊成!

贊成加支持!!!

贊成!

回覆 7# HPChingchingma 的文章

中學則是誘發 , 自發階段 . --->好贊同
但又如何誘發至中學的孩子願意自發至自律呢?真係想知多少少大家的經驗.無論是好的或壞的....
又邊間中學可以很多人取90分以上,是不是小學才有呀.或者就係我識的學校真係好少,但聽到九龍城band 1中學校的學生如考前40/2xx平均成績也是7x喔

Of course.  Count me in.  You should have done it ages ago.

教育熱投 » 教育王國需要開設《高中教育》討論區嗎?

Good idea!!!support.
‹ 上一主題|下一主題