用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東家長選校分享
樓主: rowdywong
go

港島東家長選校分享 [複製鏈接]

唔知道有冇那位知道慈幼英文學校屬Band幾多?謝謝!

原帖由 Namia 於 09-8-4 00:01 發表
唔知道有冇那位知道慈幼英文學校屬Band幾多?謝謝!

Band 2 中中

回覆 102# 2008mum2008 的文章

校風可以嗎?那該會是在Band 2 頭中尾的那部份?謝謝!

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-6 13:10 發表
請問可否告知以下學校所屬banding 及英中 or 中中
比較清楚容易些

校名band英中/中中庇理羅士女子中學1 嘉諾撒書院2 明愛柴灣馬登基金中學  中華基督教會桂華山中學  張祝珊英文中學  張振興伉儷書院  金文泰中學   ...

張祝珊英文中學 - Band 1 英中

謝謝告知, 我會 update 表的

筲箕灣官立中學
– Band 1
英中

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-6 13:10 發表
請問可否告知以下學校所屬banding 及英中 or 中中
比較清楚容易些

校名band英中/中中庇理羅士女子中學1 嘉諾撒書院2 明愛柴灣馬登基金中學  中華基督教會桂華山中學  張祝珊英文中學  張振興伉儷書院  金文泰中學   ...

嘉諾撒書院---應該是band 1尾  英中

以下資料是老師提供參巧的,吾知準吾準呢?
BAND 1頭
庇理羅士女子中學
張祝珊英文中學
BAND 1中
嘉諾撒書院
金文泰中學
香港中國婦女會中學
聖馬可中學
BAND 1尾
港島民生書院
衛理中學
筲箕灣官立中學
中華基金中學
BAND 2頭
中華傳道會劉永生中學
顯理中學
寶血女子中學
慈幼英文學校(中學部)
筲箕灣東官立中學
BAND 2中
張振興伉儷書院
漢華中學
嶺南中學
BAND 2尾
東華三院李潤田紀念中學
嶺南衡怡紀念中學
聖貞德中學
BAND 3
明愛柴灣馬登基金中學
中華基督教會桂華山中學
文理書院(香港)
北角協同中學
福建中學(小西灣)
伊斯蘭脫維善紀念中學
蘇浙公學
閩僑中學
聖公會李福慶中學;

band2尾
寶血女子中學
慈幼英文學校(中學部)
張振興伉儷書院

上年小學老師講的

坦白講,我覺得港島東什少band2中的中學(唯一一間係筲箕灣東官立中學),一係就係band2頭的(學術同校風比較好,通常都係管得嚴的學校,好像劉永生同顯理甘),一係就到band2尾(學術一般但校風不太好)

金文泰中學BAND 2

筲箕灣官立中學>雖然冇以前咁好,但成績都仲係好唔錯,起碼有band one 中

中華傳道會劉永生中學>非常接近band one,band two差少少都唔收

嘉諾撒書院>band one 尾

回覆 1# stephanielaw 的文章

請問培僑? 炮台出循道衛理 ?        

及以下

佛教黃鳳翎中學               
香港鄧鏡波書院               
何東中學               
英皇書院               
皇仁書院               
玫瑰崗學校               
聖公會鄧肇堅中學               
香港聖瑪加利女書院               
聖保羅書院               
香港真光中學               
英華女學校

以下資料小學老師講的:
庇理羅士女子中學 band1頭
嘉諾撒書院 band1
明愛柴灣馬登基金中學band3
中華基督教會桂華山中學 band3
張祝珊英文中學 band1頭
張振興伉儷書院 band2-band3
金文泰中學band1-band2
中華傳道會劉永生中學band2頭
文理書院(香港) band3頭
北角協同中學 band3
炮台山循道衛理中學band3
福建中學(小西灣)band3
顯理中學band2
漢華中學band2
香港中國婦女會中學band1
伊斯蘭脫維善紀念中學band3
蘇浙公學band3
嶺南衡怡紀念中學band3
嶺南中學band2-band3
閩僑中學band3
港島民生書院band1
寶血女子中學band2尾
培僑中學band2尾
慈幼英文學校(中學部)band2
筲箕灣東官立中學band2
筲箕灣官立中學band1
聖公會李福慶中學band3
聖貞德中學band2-band3
聖馬可中學band1
中華基金中學band2
衛理中學band2頭
東華三院李潤田紀念中學band2-band3

Hi Rowdy

謝謝提供

樂豬媽

原帖由 rowdywong 於 09-8-12 23:06 發表
以下資料小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad講的:
庇理羅士女子中學  ...

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-11 12:17 發表
請問培僑? 炮台出循道衛理 ?   

培僑係直資Band2, 懶媽媽:炮台山循道衛理係特殊訓練學校(收學習有困難的學生)啊。
及以下

佛教黃鳳翎中學      
Band2尾 中中  

香港鄧鏡波書院
Band2尾 中中  

何東中學
Band2中中     

英皇書院    皇仁書院
連英皇 皇仁也不知,唉!   Band1頭英中  不過係男校

玫瑰崗學校
Band3   

聖公會鄧肇堅中學
Band1中   英中            

香港聖瑪加利女書院
直資Band3英中  

聖保羅書院
     直資男校Band1尾英中     

香港真光中學
Band1尾Band2頭  英中  

英華女學
Band1頭英中

恕怪直言,小朋友小三成績排唔到名次,小四唔追(指學生基礎),小五、小六便梗局,太細你可以話唔好谷佢,但不能被前列主車羣拋得太遠,否則車神舒麥加都神仙難救,到時你都唔會有太多選擇 ?  ...

個人覺得小學生的成績好倚賴父母,如果父母唔識教,或者唔多理,咁咪 ... 唔好賴小朋友。現在距離小五下學期還有年半,我係你就先了解個囡最弱的環節,因時間唔多,必須重點着手,主攻中英數,語文(中、英文)無計,一個「勤」字;「數」要「精」「明」,小四紮好根基,小五追名次一定要平均和平穩,到時先有得俾你選擇。好過現在花時間了解晒校網的「所有學校」,"Do the thing right" versus "Do the right thing" 你似乎偏重前者而忽略咗後者 ....... 我好似又多嘴咗

Agree & Support - you are not saying too much in BK. You just want to remind the others kindly.

(I am the same as you all the time!)   

原帖由 greendotdot 於 09-8-15 04:58 發表

培僑係直資Band2, 懶媽媽:炮台山循道衛理係特殊訓練學校(收學習有困難的學生)啊。
Band2尾 中中  

Band2尾 中中  

Band2中中     

連英皇 皇仁也不知,唉!   Band1頭英中  不過係男校
   ...

原帖由 EDEL 於 09-8-15 13:47 發表
Agree & Support - you are not saying too much in BK. You just want to remind the others kindly.

(I am the same as you all the time!)   

Thank you.

You are thoughtful and think about other people and their good intentions.

hi greendotdot

多謝你的寶貴意見, 我同樣是這樣想的
我從K班己跟佢功課, 一直佢成績都平平, 今年小3, 我己很担心, 所以連功都轉了 , 一份可以準6:00收工, 不用返陸的工, 希望多些時間再跟佢功課緊些, 人工少很多也算了, 今年真的有了少許進步
不過, 可能真的是資質問題
今天教佢, 明天便忘了, 呢個星期狂操某一PART , 過 2 星期又全部比返我, 又要重頭來過
最慘是 : 每次測或考, 肥佬的科目, 每次都吾同, 今次肥數學, 下次肥中文, 再下次是常識, 而其他科呢便會70-80分啦, 即上次肥的那一科便會有70多啦, 但另一科, 便會50分以下. 每年都是這樣.

有沒有一個小朋友好似佢咁 ???
真的無所惜從
如果有人可以教下我, 應該點幫佢, 咁就更加好
我很明白, 小學是十分重要的階段

原帖由 greendotdot 於 09-8-15 04:58 發表

Band2尾 中中  

Band2尾 中中  

Band2中中     

...

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-15 20:57 發表
hi greendotdot

多謝你的寶貴意見, 我同樣是這樣想的
我從K班己跟佢功課, 一直佢成績都平平, 今年小3, 我己很担心, 所以連功都轉了 , 一份可以準6:00收工, 不用返陸的工, 希望多些時間再跟佢功課緊些, 人工少很多也 ...

樂豬懶媽媽:定的嚟!一般小學生升小三都需要適應期,試吓在備課上多花點心思吧!
‹ 上一主題|下一主題