用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 09/10 K1 媽咪請進
go

09/10 K1 媽咪請進 [複製鏈接]

請問有無今年九月讀K1既媽咪係度?
你地會唔會返八月份既預備班?(我唔會)
大家交流下呀
   0    0    0    0

你係咪冇讀 n1 架.  因為我小朋友讀緊 n1, so far 都唔聽見有預備班的資料, 唔知係咪直上的就冇呢?

我小朋友都係讀緊 n1, 都冇聽見有預備班,我仲諗使唔使幫佢報暑期班

回覆 # 的文章

係呀
我個女無讀n1的
九月開學都係細女呀

你們好~~我囡囡都係今年9月讀開學,8月預備班我有打電話問過學校,校長對我們說,沒有小朋友唔上,我對他說.如果上唔到8預備班學果d野,之後唔會效番...最好就上啦,咁我地覺得唔低收費一個月1400,但又上唔晒一個月,唉..無辦法啦~只好交錢上.................

原帖由 mokona0218 於 09-5-25 16:41 發表
你們好~~我囡囡都係今年9月讀開學,8月預備班我有打電話問過學校,校長對我們說,沒有小朋友唔上,我對他說.如果上唔到8預備班學果d野,之後唔會效番...最好就上啦,咁我地覺得唔低收費一個月1400,但又上唔晒一個月,唉..無 ...

吓! 8月預備班教果d野, 開學唔會教番?? 噤無上果d小朋友點算呀? 又會噤既?!

你好~學校對我們講就係咁講呀!唔知道未上果d會點做呀!因為我之前都諗住唔比佢上帶囡囡返大陸玩,學校咁講唔上唔得啦~局上......

其實個預備班只係比嗰啲新同學, 如果係 n1 直上 k1 的係冇的.  我上年 n1 時的預備班都唔係全部人都上, 而佢地亦都冇教嘢, 因為得一至兩個鐘, 最多做一個勞作仔啫, 主要係比小朋友適應自己一個上堂啫, 如果你地覺得真係冇時間, 其實都可以唔上的. 在學校立場, 當然希望個個都上啦.

我無打返學校問呀
因為我二仔本身係迦南讀緊K2的
我收到通告後沒有理會
學校都無打比我要求要上
所以我無理

訂校服地址

你們好~請問有無人知道迦南在那裡訂校服?學方說只係派人在學校訂,乜可以係地利公司訂嗎?還有之前d校服印左電話號碼係d校服袖中,但那個電話是全灣迦南幼稚園的.乜地利公司沒有電話和地址嗎?

我個二仔之前係學校參加cobydance
之後coby哥哥自己開左中心教
唔再係學校教,我就比阿仔跟返coby哥哥跳
暑假都係幫阿仔報興趣班
K2已經有國語了

原帖由 BB成長期 於 09-5-28 21:26 發表
你有小朋友讀緊, 你有沒有同他報校外course? 其實我都未知幾多年班會有國語, 請問你小朋k2讀未?  因此網"迦南"實在太少人reply.

是學校不會打來, 但阿仔同我說了三次.....老師話要報名.....我相信就要想由小朋友告 ...

我仔第一次買校服係地利公司買的
之後一直都係學校派通告幫手訂校服
沒有再上地利了
我諗通常第一次都係上地利吧
因為要影相
我只係記得地利公司係新都會廣場上蓋

原帖由 mokona0218 於 09-5-29 02:28 發表
你們好~請問有無人知道迦南在那裡訂校服?學方說只係派人在學校訂,乜可以係地利公司訂嗎?還有之前d校服印左電話號碼係d校服袖中,但那個電話是全灣迦南幼稚園的.乜地利公司沒有電話和地址嗎? ...

其實我買左好多關於phonics既碟比我三個小朋友睇的
在我覺得,我大仔以前係有在外學的
但反而佢係屋企睇碟仲快吸收過上堂
所以上左一期就無上
到二仔我都無安排佢上
因為我二仔抗拒英文的
佢對國語興趣好大,我都唔想迫佢
順其自然

原帖由 BB成長期 於 09-5-29 10:02 發表
你覺得足夠ma? 要在外學ma? 還是太簡單?  因之前問主任有關phonics, 他們reply是學簡單的, 如深入就要在外take course.

原帖由 kathysuen 於 09-5-29 04:39 發表
我仔第一次買校服係地利公司買的
之後一直都係學校派通告幫手訂校服
沒有再上地利了
我諗通常第一次都係上地利吧
因為要影相
我只係記得地利公司係新都會廣場上蓋

...

唔係喎, 我囡讀緊 N1, 都係學校代購校服的, 到學校取及影學生相. 好似係你就唔到時間先要自己上地利買的, 因為學校安排一定係 WEEKDAYS.

校服size

你好~請問一問大家知不知道100size校幾大尺寸?

原帖由 mokona0218 於 09-6-9 13:46 發表
你好~請問一問大家知不知道100size校幾大尺寸?

我小朋友高100CM, 著緊SIZE105

‹ 上一主題|下一主題