用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Have you watched this TV show on early education?
go

Have you watched this TV show on early education? [複製鏈接]

http://www.rthk.org.hk/asx/rthk/tv/hkcc/20090504.asx

Any comments?

0    0    0    0

原帖由 cemily 於 09-5-6 00:22 發表
http://www.rthk.org.hk/asx/rthk/tv/hkcc/20090504.asx

Any comments?

梗係buy montessori啦!
見到kp ar.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

我都係Mont嘅fans,梗係buy kitty嗰套啦,始終小朋友學嘢要明白個中嘅道理,凡事摸過睇過實物咁先深刻,齋背嘅嘢好short term!!

亞囡冇用過閃咭,咪又可以培養到好嘅閱讀能力。

原帖由 Happy小米 於 09-5-6 01:26 發表

梗係buy montessori啦!
見到kp ar.

原帖由 chingchingb.ma 於 09-5-6 10:42 發表
我都係Mont嘅fans,梗係buy kitty嗰套啦,始終小朋友學嘢要明白個中嘅道理,凡事摸過睇過實物咁先深刻,齋背嘅嘢好short term!!

亞囡冇用過閃咭,咪又可以培養到好嘅閱讀能力。

...

這也是我看完節目後一大疑團. 是否只有看過閃咭的小朋友才愛閱讀??? 我不太理解杜曼的理論, 不過我女兒沒有看過閃咭也愛看書呀.
另外我想問, 那些給BB閃的字, 其實BB會唔會明, 或只是input了入腦? 因只有文字沒有圖沒有實物, 怎會明白是什麼? 還是家長會從旁解釋???

醒目開學勳章

原帖由 GUB 於 09-5-6 11:06 發表

這也是我看完節目後一大疑團. 是否只有看過閃咭的小朋友才愛閱讀??? 我不太理解杜曼的理論, 不過我女兒沒有看過閃咭也愛看書呀.
另外我想問, 那些給BB閃的字, 其實BB會唔會明, 或只是input了入腦? 因只有文字沒有 ...

flash card 唔係要bb明白, 係要佢地記得
家長要一路flash, 一路讀字, bb將聲音同圖像連埋一齊

醒目開學勳章

Thanks for sharing..
我自己本來睇咗好幾本七田真.Glenn Doman, 買埋flash card, 不過, 無動力去flash, 好唔enjoy呢個過程, 所以, 轉成阿仔玩d card多d!
之後睇埋Mont. 嘅書, 發現有相同之處: 0-2歲都好緊要, 要多d stimulation, 多d explosure.  因為上Sam Sir playgroup嘅關係, 我地好注重大小肌嘅訓練, 好好彩, 阿仔好鍾意自己玩教具, 亦都令我買咗d蒙氏教具..
好鍾意節目後段嘅每個受訪者嘅一段說話.. 每個小朋友, 每個家庭都係唔同嘅! 恐龍仔唔鍾意睇flash card, 但係好鍾意認字!  

最後~ 想講, 每個人講嘅都啱, 但係未必啱你個小朋友.. 而蒙氏嘅理論的確可以apply to all.

sam sir playgroup 是在那裡的?

醒目開學勳章

原帖由 choiman 於 09-5-6 15:07 發表
sam sir playgroup 是在那裡的?

www.cdcentre.com.hk/course_content9.html

www.cdcentre.com.hk

‹ 上一主題|下一主題