用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請問根德園會不會很難入?
go

請問根德園會不會很難入?

我仔仔會在今年10月報考根德園, 這是我的第一選擇.

想知道是不是很難被取錄, 要在INTERVIEW 表現很好才有機會呢?

我要為他準備什麼呢?

謝謝各家長提供意見!

舊年我女IN, 收左

1:45pm開始, 早15mins到, 一位家長倍同
好準時, 入去交回郵信封
跟住入課室, 有2位老師一齊in
一個問豬妹問題, 問咩名, 幾多歲, 邊個一齊黎
另一位老師問家長, 都係小朋友日常生活問題
由於各有各問, 我完全唔知另一位老師同豬妹對答
當我同老師傾完後, 豬妹仲傾緊
老師用一張圖, 有好多公仔, 不停問豬妹呢個公仔咩黎?做緊咩?
2-3秒答唔答到都問第個問題
豬妹好多都答到, 但好細聲, 好明顯豬妹感覺到有壓力擊

跟住完成後我留o左豬妹專輯後,再去另一張"木台"交返份表, 走得

俾人一輪搶攻, 走時豬妹明顯輕鬆

原帖由 QEgg 於 09-5-5 15:08 發表
我仔仔會在今年10月報考根德園, 這是我的第一選擇.

想知道是不是很難被取錄, 要在INTERVIEW 表現很好才有機會呢?

我要為他準備什麼呢?

謝謝各家長提供意見! ...
一家11口~XD

謝謝你的回答^^

睇來都好睇小朋友平時學既野, 同埋同陌生人溝通既表現. 我都緊張唔來了^^

請問豬妹專輯係點架? 係咪多數家長都會整?

豬妹專輯係我整一本18頁, 彩色書仔, 係佢日常生活點滴
你留mail, 我sned你睇, 出去搵人印, 1800蚊20本, 留返d考小學用
唔係個個都整, 通常考小學先整, 不過我整定第一冊, 考小學做第2冊

原帖由 QEgg 於 09-5-8 17:38 發表
謝謝你的回答^^

睇來都好睇小朋友平時學既野, 同埋同陌生人溝通既表現. 我都緊張唔來了^^

請問豬妹專輯係點架? 係咪多數家長都會整?
一家11口~XD

Hi jas602,

Could you please also send 專輯 to me for reference?

留MAIL

原帖由 bobomui 於 09-5-12 23:19 發表
Hi jas602,

Could you please also send 專輯 to me for reference?
一家11口~XD

Jas602,

I'd like to have the info. too, please email to [email protected], thanks!

SENT~~

原帖由 micmic40 於 09-5-13 12:53 發表
Jas602,

I'd like to have the info. too, please email to [email protected], thanks!
一家11口~XD

醒目開學勳章

could you please send to me too

tks!

[email protected]

SENT~~~

原帖由 anniechiu 於 09-5-13 14:44 發表
could you please send to me too

tks!

一家11口~XD

Jas602,

Vianca 今年讀k1, 記得之前考果時係要"唱歌"架!
可以係陌生人面前唱歌就著數d掛.

我女冇考唱歌, 我以為佢唔得, 點知又得

原帖由 tobygin888 於 09-5-13 19:14 發表
Vianca 今年讀k1, 記得之前考果時係要"唱歌"架!
可以係陌生人面前唱歌就著數d掛.
一家11口~XD

SENT~~

原帖由 wing_ko0608 於 09-5-13 16:33 發表
Jas602,

一家11口~XD

Pls PM the info to me ,thanks

jas620,

嘩...你連專輯都整埋?好有心機喎,真係第一次聽人去幼稚園面試會整專輯,媽媽一定好有心機了!

all,

我覺得根德園係一間好公正o既學校,唔會睇學生咩背景,父母咩職業去收生,咁當然有大仔/大女係道讀緊或父母係舊生會有少少優先啦~不過主要係睇個小朋友面試時o既表現!

面試時,要分開男仔一邊,女仔一邊,唔同課室面試,老師會問小朋友叫咩名,幾多歲,邊個帶佢o黎,平時鍾意食咩咁...之後會比d puzzle(動物...)比小朋友砌返好,之後再問小朋友o野,同時老師會問家長,小朋友平時鍾意玩d咩,係咪你自己照顧小朋友等等...老師問小朋友咩o野,呢個時候就可能聽唔到了,我只係見我個小朋友仲起埋身行去老師個位隔離兩個好似講秘密咁,最後通常都要小朋友唱一首歌,一定要練定呀~
離開前,記住叫小朋友一齊泊返埋張櫈仔,最後交表,果道有糖仔派比小朋友,要記住講多謝!

祝你o地成功呀!

Hi jas602,

Kindly please also send the info to me:

Thanks!

jas602,

Would you also pm the information to me?  Thanks.

請問讀邊間幼兒園n1是否考慮因素?