用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 普通話
go

普通話 [複製鏈接]

請問有荃灣區邊間學普通話好呢?Thx!
   0    0    0    0

我個人認為想學普通話搵上門好D,因為補習班學吾到咩???你可以嘗試去100tutor,go2tutor啊,呢D中心度搵啊,我試過都幾ga...

回覆 1# snowcheng 的文章

醒目開學勳章

taihung10,

舉個例子:如果話廣東話係妳的母語,咁妳又識唔識教廣東話呢?呢點我哋唔知道呀!

但係如果有證書,至少知道該老師受過有系統的訓練、達到某個廣泛認可的水平、及懂得有系統的教授課程,對嗎?

所以睇老師有冇證書係某程度上係有需要的呢!
原帖由 taihung10 於 09-5-18 10:57 發表
其實你使唔使要什麼證事先請,如果唔係, 好多好好的老師, 佢地都可以講得, 教得, 但係就唔會特登出去考個什麼試, 因為普通話係佢地mother language來的, 而且佢地又可以教埋其他嘢, 我覺得仲好, 起碼有SAMELANGUAGE,用於生活中的字 ...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

我都覺啊,最緊要識教...咔咔
原帖由 Derdad 於 09-5-18 11:42 發表
taihung10,

舉個例子:如果話廣東話係妳的母語,咁妳又識唔識教廣東話呢?呢點我哋唔知道呀!

但係如果有證書,至少知道該老師受過有系統的訓練、達到某個廣泛認可的水平、及懂得有系統的教授課程,對嗎?

所以睇老師有冇證書係 ...

證書

我覺得普通話證書未必能證明什麽,現在香港的大學也要求學生普通話合格。最好的話,聘請北京老師最好,一定會有素質保證~=]
教育王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作
‹ 上一主題|下一主題