用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 寶血會思源小學
go

寶血會思源小學 [複製鏈接]

請問有冇讀緊呢間小學一年級的家長呀,入黎分亨下拉
我仔仔讀緊一仁班的
   0    0    0    0

想問問這間小學會不會轉活動教學? 升中派位成績好嗎??

原帖由 sharonsiuchoiha 於 09-5-2 11:05 PM 發表
請問有冇讀緊呢間小學一年級的家長呀,入黎分亨下拉
我仔仔讀緊一仁班的

本人覺得呢間學校都吾錯,派位都算好,中文用普通話上,英文就自訂教材,我個仔都學得幾好,容易明白,我是六月時叩門入的,而新校又大又靚

原帖由 sharonsiuchoiha 於 09-5-3 23:42 發表
本人覺得呢間學校都吾錯,派位都算好,中文用普通話上,英文就自訂教材,我個仔都學得幾好,容易明白,我是六月時叩門入的,而新校又大又靚

請問英文堂會否英語老師援教??

叩門 is easy or difficult? I will try on next month.

原帖由 sharonsiuchoiha 於 09-5-3 23:42 發表

有時係,大概一星期幾堂,都係听我個仔講的
原帖由 曉彤媽咪 於 09-5-4 17:16 發表

請問英文堂會否英語老師援教??

我覺得叩門吾算太難,主要問家長,小朋友就問一d問題,都係睇下小朋友的反應

原帖由 sharonsiuchoiha 於 09-5-4 23:32 發表
有時係,大概一星期幾堂,都係听我個仔講的

想請問伍季明下午校是否都採用普通話教中文?

原帖由 曉彤媽咪 於 09-5-5 08:55 發表
想請問伍季明下午校是否都採用普通話教中文?

是的,是普教中。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

如果第一階段會唔會好難入呢

I think many 小朋友 to apply! Can you ask me how about the question? And your children is come from which kinder?

原帖由 sharonsiuchoiha 於 09-5-4 23:35 發表
我覺得叩門吾算太難,主要問家長,小朋友就問一d問題,都係睇下小朋友的反應

呢間學校比較重視家長同學校一起合作教導小朋友,去叩門一定要父母去,其他人去多數吾收,都沒有什麼特別的問題,主要問下點解揀佢間學校,同埋平時邊個照顧小朋友,我個仔讀安蔭村果間仁濟的

Thanks! How about the teacher is nice? and the many homework everyday?
I found they eat lunch is go to canteen , many children together, if P1 student is difficult to handle?

原帖由 sharonsiuchoiha 於 09-5-5 17:26 發表
呢間學校比較重視家長同學校一起合作教導小朋友,去叩門一定要父母去,其他人去多數吾收,都沒有什麼特別的問題,主要問下點解揀佢間學校,同埋平時邊個照顧小朋友,我個仔讀安蔭村果間仁濟的 ...

之前返半日就好多功課,日日都8-10樣,我個仔做得好慢,要幾個鐘,而家返全日大概5樣,而且每日最後果堂係俾佢地做功課的,返到屋企好快做完,假期時就多d,d老師都ok的,呢個月16號有open day
http://www.sys.edu.hk/

Open day, all people can go to school? No need collect the ticket?

原帖由 sharonsiuchoiha 於 09-5-6 14:20 發表
之前返半日就好多功課,日日都8-10樣,我個仔做得好慢,要幾個鐘,而家返全日大概5樣,而且每日最後果堂係俾佢地做功課的,返到屋企好快做完,假期時就多d,d老師都ok的,呢個月16號有open day
http://www.sys.edu.hk ...

yes,可去呢度睇下

Thanks!

原帖由 sharonsiuchoiha 於 09-5-7 12:59 發表
yes,可去呢度睇下

原帖由 sharonsiuchoiha 於 09-5-6 14:20 發表
http://www.sys.edu.hk ...

是否傳統式教學??

都算傳統式教學,但都有活動教學的

Hi Sharonsiuchoiha

My daughter is also in P.1B.
‹ 上一主題|下一主題