用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 浸會的王錦輝中學好嗎?
樓主: veronna
go

浸會的王錦輝中學好嗎? [複製鏈接]

回覆 1# kathywg01 的文章

但都無講林大輝好吾好?

Thanks

醒目開學勳章

原帖由 bwmama 於 09-5-15 12:58 發表
因為德信收左小朋友先, 又相等王錦輝的結果, 但王錦輝又吾收, 終於有這個結果.
現在不知怎麼辦?

Thanks

點解果時唔交住留位費先呀? 王錦輝收既時候可以再轉過去  不過事已至此, 你試下再去拍門啦. 當初收即係佢地都覺得你ok啦. 有d學校會收返當初收時冇要到既學生架.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

Hi bwmama,

林大輝網上家長的評語是好壞參半, 相信你都心裹有數. 會唔會現在有進步, 如果你有興趣叩門, 又信唔過朋友意見, 不妨抽些少時間等放學, 看他們的言行戓到便利店觀察以釋疑慮, 好過聽人講, 信自己eye. 我自己都實地觀察過. 請留意它是一所非傳統學校.  

原帖由 bwmama 於 09-5-15 13:03 發表
忘記問多少, 林大輝又好吾好?

Thanks

回覆 2# veronna 的文章

那時自己stupid,  吾知交留位費後還可以轉校, 後來先知道. 但德信又是否傳統學校 ?
我相我會寫信比校長, 試下再去拍門呢.

Hi bwmama,

真鄧你敝蟻, 点解唔交咗錢買保險先, 我知係好肉痛, 考德信可避開女仔條排, 只是和男仔比較, 女孩子一般都是口齒伶俐, 尤其是女孩子語文能力高D, 睇報紙話女仔入Band 1 中學和入U率都比男仔高.

德信當初收你, 即表示合乎澬格. 你不如即刻寫信比校長話 : 之前因老公剛失業, 驚負擔唔起學費, 現已找到穩定的工作, 囝囝無得讀很不高興, 希望可以收番, 順便問埋學費有什麼澬格才可減免, 用以上方法做藉口得唔得? 德信又唔係什麼名校, 希望你用誠意打動校長收番小朋友.

上星期六剛上完第一堂適應班, 囝囝很開心, 因為之前有同班同學考到唔讀 (因為人望高處), 令囝囝唔開心堅持話去HKBUAS讀(因考到), 我叫佢要想下屋企環境, 又唔想佢咁早拍拖. 我說服囝囝, 佢都有D唔開心, 但星期六from 2:30 to 4:50p.m., 上完堂囝囝出仔來, 好像開鳥籠雀咁, 話 : 我見到隔離班同學, tutorial centre都有同學仔讀, 有同伴而家無抗拒去讀.

我等候囝囝期間都同D家長傾過計(D家長個個都斯斯文文), 問過他們点解嚟讀? 佢地話好, 唔想囝囝拍拖, 担心少D, 佢地話唔再去第間, 決定讀哩間.

bwmama你快D寫信去啦, 我地D家長數過入選人數, 還有預扣門位留7月, 希望和你可以做同學.  Add Oil!

因為德信收左小朋友先, 又相等王錦輝的結果, 但王錦輝又吾收, 終於有這個結果.
現在不知怎麼辦?

Thanks

回覆 1# stitchfriends 的文章

但很多直資話要到7月先再招生, 現在有機會
嗎 ?

Thanks

Hi bwmama,

過咗deadline學校會叫你六月上網download定表格, 7月7日叩門交form, 但那時受歡迎的直澬是choose成績好而派位唔好的學生, 競爭激烈, 到時真係只睇中, 英, 數考幾多個A, 幾多個B, 其他劍橋幾多個盾, 聖三一 Cert. 都作用唔大.

上年我校, 學兄媽咪同我講, 以為考直好易, 点知成績唔好無間收, 去學校門口等校長求他比個學位都唔得. 去到5月頭都無著落, 她要求校長比封成績進步信她才找到學校, 那時只剩下一間是5 月還收生的, 那家長已一肚子氣.

說回德信是一所傳統中學, 它當初收你先, 如你現在寫信可截咗糊先, 唔使到7月咁難, 不過如果成績好就唔使煩大把選擇. 你而家有沒有一間揸手 (好似股票咁) ? 可否告知?

簡介會你有無去聽? 佢地有5個制服團隊要所有學生參加control 學生的discipline. 我唔見佢地賣報紙招生和唔見佢地印宣傳單張送去學校派喎 (如家長見到請更正).
佢地咪有一個中六拔尖生入咗大學, 上次彭定康來香港訪問, 那學生有份坐在隔離訪問肥彭果個, 囝囝有佢咁就好啦!

原帖由 bwmama 於 09-5-19 14:17 發表
但很多直資話要到7月先再招生, 現在有機會
嗎 ?

Thanks

大家好啊.
我是王錦輝的學生.
剛好路過這個版塊, 看到各位母親這麼關心我校, 真的感到開心.
我也希望, 我接下來說的話, 可能會被批評很主觀, 但我還是想要說一下, 讓大家參考一下.

有些人會看到, 我校學生衣衫不整潔, 說話"不正當",
但其實, 每家學校都是會有這種人存在的,
而我校當然也不例外, 但只是佔很少數而已.
我校校風在區內已經算是不錯的了(據我觀察).

有家長提到, 本校發生的"偷拍事件",
那已是去年的事了.
那學生是有過度活躍症的.
所以才會做出這樣過份的行為.
事後那學生已被退學了.

至於我校的留級制度,
我只能說, 我們334學制下的白老鼠,
如果在今年6月的大考中有2科主科, 或是2科選修科不合格的話, 就會被列入"留級候選名單". 算是嚴嗎?
我覺得還好.
畢竟把書讀好, 是學生的責任.

先說這麼多了,
有什麼問題的話,
很歡迎大家繼續發問,
我很樂意為大家解答的.

只交錢買個保險就唔使左唸右唸,而直資學校同時要你交學生資料表和簽放棄津校派位,才是最頭痕,當然希望能大抽獎和有間直資後着。
原帖由 stitchfriends 於 09-5-18 12:43 發表
Hi bwmama,

真鄧你敝蟻, 点解唔交咗錢買保險先, 我知係好肉痛, 考德信可避開女仔條排, 只是和男仔比較, 女孩子一般都是口齒伶俐, 尤其是女孩子語文能力高D, 睇報紙話女仔入Band 1 中學和入U率都比男仔高.

德信當初 ...

Last year, my colleague's son was accepted by WKF in July when he was not allocated to a good Gov't school.  My colleague said that the procedure was quite rush.  Good luck!

現在不知怎麼辦?

Thanks
‹ 上一主題|下一主題