用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 浸會的王錦輝中學好嗎?
樓主: veronna
go

浸會的王錦輝中學好嗎? [複製鏈接]

回覆 17# bwmama 的文章

Hi bwmama,

可否告訴我你占解咁想讀HKBUAS? 外間話佢前總校長臨開學前遲職, 我家長朋友話, D人攪小圈子, 買嘢要左批右批wo. 佢話現在無啦.
你嘗試7月去叩門, 如果成績有明顯進步, 我想機會大D. 祝你成功!

Hi Veronna,

請問匯基東好嗎?

想多問定些直資學校的資料作保險,謝謝!

原帖由 veronna 於 09-5-9 20:18 發表

係呀!匯基東.

王錦輝我只係幫同事問, 因為學校比較新, 網上太少資料所以開一個topic問下囉. 去實地了解既留返佢自己去.

沙田很多band1英中, 供過於求, 如果band1既學生好少選佢.  我認識一位家長和一位補習老師都說佢既小學既學術情度好低, 佢既中學情況就不清楚了.

原帖由 kkvicky 於 09-5-7 14:47 發表
中學係Band 1 , 好多人apply, 家長都要 interview

回覆 4# stitchfriends 的文章

我是相找一間壓力不太大, 而小朋友可以讀得開心的中學, 沒有其他原因.

可否提供其他直資中學, 如德信 ... 好嗎?

Thanks

醒目開學勳章

原帖由 catnips 於 09-5-13 12:17 發表
Hi Veronna,

請問匯基東好嗎?

想多問定些直資學校的資料作保險,謝謝!

嗯, 應該唔錯. 有問過一d 媽咪有仔女係度讀緊, 暫時都未有一個話唔好. 全部都係正面既. 亦有人去睇過放學, d學生都好好, 好開心. 校風好.  老師好有愛心.

不過如果諗住叩門就難d喇. 事關聽聞今年競爭大, 校方話今年冇叩門位. d叩門位都已經派埋出去囉.

Latte, 又名臭Te或臭喵.

Kwoke3000你好叻 咁都比你發現, 我都覺得奇怪, 佢自問自答, 跟住有人又話要證據, 又話要quote埋人名, 你估哩度係差館呀.  怪唔知得有家長問嘢, 成日無人回應啦! 有心的家長都費事哂心機. 我係新丁, 本住幫吓人, 点知.......唉.  相信作為母親, 只是你一個人和小朋友找學校, 又唔識要周圍問人, 四圍interview又唔收, 那種sit氣心情, 各位媽咪試過, 一定明白, 原來how受歡迎的直澬, 成績都唔可以太差㗎.

原帖由 kwoke3000 於 09-5-13 14:58 發表

為什麼你在上層#6 問人問題, 又在這裡自己回答? 你有精神病呀!

Thanks Veronna.

Wo do you know which relatively good DSS would be available for 叩門?

Thanks.

原帖由 veronna 於 09-5-13 13:26 發表

嗯, 應該唔錯. 有問過一d 媽咪有仔女係度讀緊, 暫時都未有一個話唔好. 全部都係正面既. 亦有人去睇過放學, d學生都好好, 好開心. 校風好.  老師好有愛心.

不過如果諗住叩門就難d喇. 事關聽聞今年競爭大 ...

醒目開學勳章

原帖由 catnips 於 09-5-13 18:09 發表
Thanks Veronna.

Wo do you know which relatively good DSS would be available for 叩門?

Thanks.

其實我都唔知邊到有叩門位. 不過應該可以打電話去問下.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

Hi, bwmama

你有考德信嗎?  我兒子已比德信取銢, 嚟緊連續3個星期六要去德信上適應班 (Part I).

原帖由 bwmama 於 09-5-13 12:59 發表
我是相找一間壓力不太大, 而小朋友可以讀得開心的中學, 沒有其他原因.

Thanks

Hi bwmama,

你有考德信嗎? 我兒子已比德信取錄, 嚟緊連續3個星期六去德信上適應班.

原帖由 bwmama 於 09-5-13 12:59 發表

Thanks

回覆 2# stitchfriends 的文章

我兒子也比德信取銢, 但最後沒有選擇, 現在又相再報, 不知怎樣做?

Thanks

Hi bwmama,
有什麼原因你唔讀徳信, 可否告知?
HKBUAS我都考到無讀, 因為陪我家姐兒子去考, 小朋友好想一起讀, 但學費太貴, 我負擔唔到, 所以揀咗徳信.
我問過2個住附近的朋友, 一個住錦英苑(簡稱A), 一個住大水Hang(簡稱B)

A: 話校風放心無問題, 她有街坊兒子讀緊無壞到. 她每早搭馬鐵, 見到的學生都很O.K. 有時有老師同車, 師生有說有笑, 她說很難得, 她有子女讀中學, 比較下覺得.

B: 她是另一間中學F.1家長, 她都說校風好嚴, 她去年有聽簡介會, 知道學費貴, 她負擔唔到, 唔係咁佢都讀喎. 她說她兒子小學有2個學兄, 一個讀F.5, 一個讀F.2, 還讀得好好唔錯.  咁後來我收到信HKBUAS取錄, 我都問她意見, 她說德信好啲, 識的人讀緊都無bin壞.  

咁我唔係只聽人說, 簡介會我自己問學生學校情況, 有精英班, 我問留班率高唔高? 學生話: 普通班每班5 至6人留班, 和家教會委員傾計,了解下學校, 而且我在學校網頁找到家教會委員電話, 咪直接打去問那位女士詳細了解law.
另外我較好時間搭車, 撞學生放學, 我有嘢做, next continue

原帖由 bwmama 於 09-5-14 11:40 發表
我兒子也比德信取銢, 但最後沒有選擇, 現在又相再報, 不知怎樣做?

Thanks

Hi bwmama,

continuous接上頁頭先講, 放學時見到幾個德信學生在Bus stop等車, 外表端正, 跟住有3個上咗我果架Bus, 樣子很純, 一路看Roadshow, 有一個取英文科功課出來做.
雖然observe很短時間, 只是和學生, PTA委員causual talk, 但我2位朋友比的意見是唔使唸就選哩間.  我唸她們唔會咁黑心, 係真心recommend 比我.
我朋友B話 : 德信校長好川, 考到唔讀再叩門唔考慮. 唔知佢地有沒有keep record. 你要7月叩啦, Tutorial Cebtre 老闆娘話德信學科適合男生讀, 她說有一年有個學生讀英小因不想出Kowloon讀, 所以去叩門但都考唔到.
不過寫信會唔會有誠意昵? D學校like誠意多D. 以上所講希望幫到你. 祝你考到.

Thanks

Hi bwmama,

continuous接上頁頭先講, 放學時見到幾個德信學生在Bus stop等車, 外表端正, 跟住有3個上咗我果架Bus, 樣子很純, 一路看Roadshow, 有一個取英文科功課出來做.
雖然observe很短時間, 只是和學生, PTA委員causual talk, 但我2位朋友比的意見是唔使唸就選哩間.  我唸她們唔會咁黑心, 係真心recommend 比我.
我朋友B話 : 德信校長好川, 考到唔讀再叩門唔考慮. 唔知佢地有沒有keep record. 你要7月叩啦, Tutorial Cebtre 老闆娘話德信學科適合男生讀, 她說有一年有個學生讀英小因不想出Kowloon讀, 所以去叩門但都考唔到.
不過寫信會唔會有誠意昵? D學校like誠意多D. 以上所講希望幫到你. 祝你考到.

Thanks

YES.

I asked because I want to know more.

After consideration, I replied to myself and I am .... .

原帖由 kwoke3000 於 09-5-13 14:58 發表

為什麼你在上層#6 問人問題, 又在這裡自己回答? 你有精神病呀!
a :hammer: :yawn:

回覆 3# stitchfriends 的文章

因為德信收左小朋友先, 又相等王錦輝的結果, 但王錦輝又吾收, 終於有這個結果.
現在不知怎麼辦?

Thanks

回覆 3# stitchfriends 的文章

忘記問多少, 林大輝又好吾好?

Thanks

回覆 39# bwmama 的文章

‹ 上一主題|下一主題