用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華/ 喇沙/ 陳守仁/ 宣小 應該點揀?
go

英華/ 喇沙/ 陳守仁/ 宣小 應該點揀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔該比d意見丫
   0    0    0    0

四間學校你仔仔都有offer?
如果無offer,又或者都未考/無報,咁即係無得你揀,不如將條問題轉轉:

英華/陳守仁/宣小 好唔好都考哂?自行再報埋喇沙?

而如果到11月度你自行報喇沙掂左,考英華/陳守仁/宣小又出左offer(不過喇沙有result,宣小都未考住),你先再post問大家啦!不過你仔咁醒,到時你應該識揀,唔使問。

又如果你個case係6月大抽獎後至存在,你都唔會問呢個問題,因為同樣到時你應該識揀,唔使問。

而如果到11月度你自行報喇沙掂左,考英華/陳守仁/宣小又出左offer(不過喇沙有 ... )

請問何謂==自行報喇沙==?

Totally agree ! Ah..ah...!!

原帖由 Fion_Chan 於 09-5-1 14:15 發表
四間學校你仔仔都有offer?
如果無offer,又或者都未考/無報,咁即係無得你揀,不如將條問題轉轉:

英華/陳守仁/宣小 好唔好都考哂?自行再報埋喇沙?

而如果到11月度你自行報喇沙掂左,考英華/陳守仁/宣小又出左offer(不過喇沙有 ...

原帖由 kakaloklok 於 09-5-1 20:19 發表
而如果到11月度你自行報喇沙掂左,考英華/陳守仁/宣小又出左offer(不過喇沙有 ... )

請問何謂==自行報喇沙==?

報官津小學分自行派位同統一派位,自行派位(唔分區,只計分,即什麼大仔分、宗教分、兄弟姐妹分個D)係9月就要交表,11月有result。10月11月亦係熱門直資、私校面試既時候(包括樓主提及的英華/陳守仁,但宣小就係比較遲面試既私小-通常在12月),熱門直資亦會若於11月12月出result。而如果到12月小朋友未有官津或直資offer,就要參加統一派位(今次分區,和心儀學校同區機會大D),1月交表,6月出result。6月後仲可以來多次所謂第3階段:叩門。

these 4 schools' english standards vary a lot. u may want to think about your expectation.. among these 4, i'd recommend La Salle

我會

1) 喇沙 - 津貼名校及有中學
2) 英華 - 一條龍中學
3) 宣小 - 中學派位好
4) 陳守仁 - 沒中學及"聽說"派位一般 (有錯請更正)
‹ 上一主題|下一主題