用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 順德聯誼總會何日東小學 何日東既家長返嚟喇~2009年part 1 名單係POST#1 ...
樓主: boey
go

何日東既家長返嚟喇~2009年part 1 名單係POST#1 [複製鏈接]

今年咁好有 course 上, 要唔要收費架?

原帖由 boey 於 09-6-11 09:23 發表
我估得下午校先有呀~因為張通告得下午校校長個簽名,原因可能係而家上下午校新生既英文課程唔同左,下午校用故事書(幼聯課程),上午校用番step up,個暑期班係為左比新生適應用故事書上堂而設 ...

大家好,我仔仔係上1C呢,請多多指教,想問下知唔知有冇保母車去天水圍呢?
thx.

醒目開學勳章

原帖由 AnnieClarabel 於 09-6-11 10:06 發表
今年咁好有 course 上, 要唔要收費架?

$330 /6 lessons

原帖由 AnnieClarabel 於 09-5-6 09:38 發表
星期五數測, 再望一望個校曆, 2/6, 4/6, 8-11/6 又話考試, 話咁快就到!

好彩咋, 你地考埋今日就完啦, 明天停課兩星期都無咁大影響。
反而呀仔學校黎緊啲活動都唔知會改期定取消哂呢.....???? 由其担心個畢業禮可唔可以如期舉行呀

真係好彩呀! 啱啱考得晒, 如果唔係真係o徙心機呀!

原帖由 dolphin 於 09-6-11 13:16 發表
好彩咋, 你地考埋今日就完啦, 明天停課兩星期都無咁大影響。
反而呀仔學校黎緊啲活動都唔知會改期定取消哂呢.....???? 由其担心個畢業禮可唔可以如期舉行呀 ...

原帖由 dolphin 於 09-6-11 13:16 發表

反而呀仔學校黎緊啲活動都唔知會改期定取消哂呢.....???? 由其担心個畢業禮可唔可以如期舉行呀 ...

係 lu...我都好擔心個畢業禮...畢業禮果日仲係停課天...

原帖由 boey 於 09-6-11 09:23 發表
我估得下午校先有呀~因為張通告得下午校校長個簽名,原因可能係而家上下午校新生既英文課程唔同左,下午校用故事書(幼聯課程),上午校用番step up,個暑期班係為左比新生適應用故事書上堂而設 ...

講座度話今年用故事教英文, 嘜原來只係下午校? 用故事教好似有趣D喎:loveliness:

原帖由 CM008 於 09-6-11 21:37 發表

講座度話今年用故事教英文, 嘜原來只係下午校? 用故事教好似有趣D喎:loveliness:

係呀...那天同囡囡去何下 interview 時校長講的, 下午班至用故事書教, 每個故事都有一首歌...佢話行咗1or2年(忘記了), 效果好好...GOOD

原帖由 carrie123 於 09-6-11 11:47 發表

$330 /6 lessons

唔貴喎!!

原帖由 AnnieClarabel 於 09-6-11 13:34 發表
真係好彩呀! 啱啱考得晒, 如果唔係真係o徙心機呀!

我有D朋友今日開始第一天考試咋, 真係徙心機~

原帖由 maggiew 於 09-6-11 21:44 發表

係呀...那天同囡囡去何下 interview 時校長講的, 下午班至用故事書教, 每個故事都有一首歌...佢話行咗1or2年(忘記了), 效果好好...GOOD

maggiew, 我仔仔play group的同學都係同你同班下1B喎!
你原來派咗邊間學校?好叻喎叩門成功!你個班之前有30個人,我果班有29個人, 收咗D叩門的小朋友, 唔知1班有幾多人呢?

Boey,

好彩今日主科全部考晒, 唔駛o徙咗一番心機, 不過我仔仲有中文說話&普通話未考, 照計應該唔會考? 但有部分同學已經考咗, 唔知會唔會都係唔計呢? 只係按之前比例去計?  

仲諗住呢兩日會有試卷派添, 因為我連中默/英默都未派返, 上星期淨係讀咗英默分數, 要再等兩個星期添!

啱啱推行咗一年咋, 我仔仔係07/08年度入讀小一, 都係用傳統英文課本。

原帖由 maggiew 於 09-6-11 21:44 發表

原帖由 CM008 於 09-6-11 22:52 發表

maggiew, 我仔仔play group的同學都係同你同班下1B喎!
你原來派咗邊間學校?好叻喎叩門成功!你個班之前有30個人,我果班有29個人, 收咗D叩門的小朋友, 唔知1班有幾多人呢? ...

我入咗第一志願架 - 千....但臨公佈前兩星期 change my mind...

原帖由 AnnieClarabel 於 09-6-11 23:06 發表
啱啱推行咗一年咋, 我仔仔係07/08年度入讀小一, 都係用傳統英文課本。

ic....咁依家小二至小三既小朋友係咁原用舊方式教英文呀??

點解會突然轉軚嘅? 可唔可以分享吓

原帖由 maggiew 於 09-6-11 23:27 發表
我入咗第一志願架 - 千....但臨公佈前兩星期 change my mind...

原帖由 AnnieClarabel 於 09-6-11 23:32 發表
點解會突然轉軚嘅? 可唔可以分享吓

哈哈....無咩特別...為咗將來升中派位啫;
之前驚何東課程深, 好有壓力, 但近數月見囡囡都可以被"迫", so....突然轉軚 law...

照理係用開邊種課本就繼續用上去, 即9月升小三或以上嘅同學繼續用傳統課本(Step Up), 而9月升小二嘅同學會繼續用story book
*不過唔知學校再一個新學年會唔會變*

原帖由 maggiew 於 09-6-11 23:29 發表
ic....咁依家小二至小三既小朋友係咁原用舊方式教英文呀??

icic, 八卦咗啲添, 唔好意思。
我有好幾個朋友, 同我仔仔同年, 又係讀你哋間kg, 全部都揀晒'千', 所以我直覺呢間kg大多數人都鐘意揀'千'。

原帖由 maggiew 於 09-6-11 23:38 發表
哈哈....無咩特別...為咗將來升中派位啫;
之前驚何東課程深, 好有壓力, 但近數月見囡囡都可以被"迫", so....突然轉軚 law...

原帖由 AnnieClarabel 於 09-6-11 23:42 發表
icic, 八卦咗啲添, 唔好意思。
我有好幾個朋友, 同我仔仔同年, 又係讀你哋間kg, 全部都揀晒'千', 所以我直覺呢間kg大多數人都鐘意揀'千'。

係呀....年年入"千"的人都好多, 上年有成45人呀...
可能, "千"教學方式似依家 kg咁, 比較活動, 所以好受我哋 kg 家長歡迎
‹ 上一主題|下一主題