用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 順德聯誼總會何日東小學 何日東既家長返嚟喇~2009年part 1 名單係POST#1 ...
樓主: boey
go

何日東既家長返嚟喇~2009年part 1 名單係POST#1 [複製鏈接]

今日考咗中文科都鬆一鬆架喇, 我仔最弱係中文。

原帖由 dolphin 於 09-6-8 12:58 發表

AnnieClarabel ,
Thank you, 做咗小師弟呀.....hehe
你今個星期又要忙溫習囉, 希望你仔仔科科都攞高分啲比你睇啦。

今年呢度咁多新朋友, 實有同班啦, 聽日知道邊班就上嚟講下喇!

我哋要 3/7 家長日先知新學年係邊班,只係知唔係C就係D囉, 反而想知會有咩老友記同班。

原帖由 poohpooh1668 於 09-6-8 21:12 發表
信箱未有信tim........

boey, 你兩個小朋友都讀何小, 測驗和考試咪好吃力?? 我都有個細仔跟尾, 係唔係都一定入何小?

原帖由 CM008 於 09-6-8 22:54 發表
boey, 你兩個小朋友都讀何小, 測驗和考試咪好吃力?? 我都有個細仔跟尾, 係唔係都一定入何小?
hi,你好呀~我細仔9月先小一,我諗教佢功課同溫書一定比大女吃力,因為佢性格比較惰性,同而家幼稚園始終書寫唔多,佢會需要多d時間去適應
而大女方面可以佢性格比較受教,上堂係會專心既人(當然都會有夢遊時)但佢返黎做功課個d又ok,所以我唔使好辛苦,係有時做晒功課再叫佢溫書會辛苦d

細仔跟姐姐/哥哥尾就多數都會入得番,因為第一輪已經夠分

原帖由 AnnieClarabel 於 09-6-8 21:51 發表
今日考咗中文科都鬆一鬆架喇, 我仔最弱係中文。
我最怕聽日英文同大後日既英文寫作,好驚呀女寫到一舊舊

你地有無同小朋友補習? 考試要考幾耐?係唔係兩個星期亞? 努力亞!!下年輪到我啦

你女女經歷咗咁多次測考, 已經掌握到竅門啦! 諗返阿仔小一初時, 唔習慣測考模式, 唔識做都唔嘗試去做, 老實到連選擇題唔識都唔是但撞一個, 我仔下學年開始無網上家課表, 測考又唔讀題, 唔知會點呢? 好怕打回原形呀, 嘿嘿!

原帖由 boey 於 09-6-8 23:10 發表
我最怕聽日英文同大後日既英文寫作,好驚呀女寫到一舊舊

我仔暫時未需要補習, 打算再高年班睇情況再算, 而家自己仲教到就教住先, 可以慳返補習費嘛, 加上自己跟知道佢嘅進度, 好好多!

測考每次四日, 每年兩測兩考 (數學科就四測兩考), 測考%相同, 所以比重一樣, 測考前一週係中默/英默, 各佔平均分10%, 我自己覺得何小默書範圍比出面較多, 但測考前默書有佢嘅作用, 因為溫熟默書範圍後, 小朋友腦入面已經有好多生字, 對測考好有幫助!

原帖由 CM008 於 09-6-8 23:24 發表
你地有無同小朋友補習? 考試要考幾耐?係唔係兩個星期亞? 努力亞!!下年輪到我啦

原帖由 boey 於 09-6-8 17:15 發表
收到信喇
昊昊 下1D

吓...咁快就知道邊班喇??? 想問間學校有無分邊一啲班係叻啲, 邊一啲係精英呀?? 普通話班係唔係小一都已經有?

好彩有你同 Annieclarabel咋, 做吓我哋技盲公竹, 唔駛我地烏sir sir, 咁都唔知......many thanks!!!

原帖由 boey 於 09-6-8 21:26 發表
8月28日有個新生輔導日呀,比佢地返3個鐘
仲有校服通告,書單,自動轉賬既表,個人8達通申請表

我未收到信呀, 唔知會唔會晏啲收到呢?? 我地又要開始忙呀仔小一啲嘢lu......
學校都幾有效率喎, 一封信己有咁多嘢安排.....
又想問問你哋係唔係都會係學校的校服商訂校服架?? 係唔係一定要申請"個人"8達通架? 本身已有普通o既又可以嗎? (唔好意思, 唔多問題)

原帖由 AnnieClarabel 於 09-6-9 09:24 發表
我仔暫時未需要補習, 打算再高年班睇情況再算, 而家自己仲教到就教住先, 可以慳返補習費嘛, 加上自己跟知道佢嘅進度, 好好多!

測考每次四日, 每年兩測兩考 (數學科就四測兩考), 測考%相同, 所以比重一樣, 測考前一 ...

多謝你的資料呀!
係唔係學校好著重數學架??

往年自行分配學位成功嘅新生6月頭返學校就編好班架喇, 今年唔知係咪 h1n1, 所以寄信畀大家。

何小全校都無精英班, 分班係用 "Z" 去編。

普通話班要小二開始先有, 暫時都係兩班廣教中班, 兩班普教中班。

** Boey 去咗揍返學, 我代佢答 :loveliness:

原帖由 dolphin 於 09-6-9 10:18 發表

吓...咁快就知道邊班喇??? 想問間學校有無分邊一啲班係叻啲, 邊一啲係精英呀?? 普通話班係唔係小一都已經有?

好彩有你同 Annieclarabel咋, 做吓我哋技盲公竹, 唔駛我地烏sir sir, 咁都唔知......many thanks!!! ...

校服可以喺出面訂購, 不過要留意合唔合規格。

學校每日都用個人八達通喺閘門拍卡點名入閘架, 借圖書﹑一般交費都係用八達通, 所以學校建議一定要申請個人八達通, 到時雜費會包括一條印有學校名稱嘅頸繩, 方便同學每日掛住。

原帖由 dolphin 於 09-6-9 10:23 發表
我未收到信呀, 唔知會唔會晏啲收到呢?? 我地又要開始忙呀仔小一啲嘢lu......
學校都幾有效率喎, 一封信己有咁多嘢安排.....
又想問問你哋係唔係都會係學校的校服商訂校服架?? 係唔係一定要申請"個人"8達通架? 本身已有普通o既又可以嗎? (唔好意思, 唔多問題)

hihi~大家好~~我仔仔都派左何下~~請多多指教

回覆 48# AnnieClarabel 的文章

Annie,你係唔係全職ma ma?我係在職ma ma,有d擔心跟唔到太多功課和考試, 之前聽過朋友話响講座度校長話d功課已經少咗,希望係啦!你小朋友有無撘校車嫁?

原帖由 boey 於 09-6-8 17:15 發表
收到信喇
昊昊 下1D

今曰去註冊見到你仔仔個名

我係在職媽媽, 都係放工自己跟個仔功課, 暫時都仲教到, 再高年級就唔知喇。

至於功課量, 我同隔離班家長比較過, 有時書本上有啲練習, 我仔果班係喺堂上做, 而隔離班會要求小朋友返屋企做, 變相又多一樣功課; 默書改正每錯字寫兩次, 如果0分改正都幾係嘢, 所以我仔對自己要求好高, 因為默書100分 = 做少樣功課。

舉個例: 作業改正叫一樣功課, 咁如果中英數作業各做一頁, 再改正中英數各一頁, 已經叫六樣功課, 你覺得咁樣多唔多? 有時一科有2-3樣功課, 咁加法叫有十幾樣唔奇, 功課嘅用處係睇下小朋友可唔可以吸收到上課老師教嘅知識, 佢哋自行做功課就可以睇到!

我仔無搭校車。

原帖由 CM008 於 09-6-9 23:30 發表
Annie,你係唔係全職ma ma?我係在職ma ma,有d擔心跟唔到太多功課和考試, 之前聽過朋友話响講座度校長話d功課已經少咗,希望係啦!你小朋友有無撘校車嫁? ...

AnnieClarabel 你解答真係好細心,好詳盡呀

原帖由 CM008 於 09-6-10 00:03 發表

今曰去註冊見到你仔仔個名
亞女放學都有走去睇 不知不覺個仔就6歲

原帖由 nicole84913 於 09-6-9 19:00 發表
hihi~大家好~~我仔仔都派左何下~~請多多指教
hi nicole,
你仔仔邊班呀?
我報左學校個暑期英語,你地有無人有報呀?
‹ 上一主題|下一主題