用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教 piano scales 的記憶方法
go

請教 piano scales 的記憶方法 [複製鏈接]

請教 piano scales 的記憶方法.  我們知道 Major scales 可以用"Fat Cat Go Down And Eat Breakfast"記.  請問其他 scales 可以點樣記住?  囡囡要考四級試 , 唔知點幫佢.

PoohNose
   0    0    0    0

個老師無教The Circle of Fifths 以及music theory 嗎? "Fat Cat Go Down And Eat Breakfast" 呢的係速成記法﹐一d都0吾musical﹐仲會破壞學生對音樂的理解和思考能力﹐我0吾會教學生呢d。

我就連complete beginners 開學第一兩個月內就要開始學習scales and arpeggios (K.3以下年紀較小會視乎情況可能遲少少至開始學﹐不過總之就係要儘快開始學﹐養成習慣)﹐每堂一開始就先彈scales and arpeggios﹐並要對每個key 的key signature, sharps / flats 的排列﹐notes of the scale / arpeggio﹐major keys (sharp and flat sides),  以及major 和relative minor keys 的關係瞭如指掌﹐music theory 更加係第一堂就要開始學。如果從一開始就係0甘學﹐並於學習每首樂曲時多與學生討論key/tonality/modulation 的問題(當然其他音樂元素如速度﹐拍子﹐節奏﹐樂句/段落結構﹐表達技巧等也要提及)﹐跟本就不會存在scales記憶的問題。其實這些傳統方法聽上去有些悶﹐但並不難掌握﹐我教的連初小生也懂得跟著The Circle of Fifths由C Major 向著sharp 或 flat side 把scales and arpeggios 一個接一個的彈奏和練習﹐彈的過程也是都調性理論的思考和溫習。我也很驚訝經過一段時間的學習﹐有時我開首新歌比學生彈﹐我無特別問係which key﹐但個學生會自己監視key signature﹐然後低聲說/自言自語﹕‘hmm...呢個係B flat major’--對我來說是很大的鼓舞﹐也再次提醒我...別低估小朋友的理解及學習能力。

原帖由 PoohNose1 於 09-4-30 12:20 發表
請教 piano scales 的記憶方法.  我們知道 Major scales 可以用"Fat Cat Go Down And Eat Breakfast"記.  請問其他 scales 可以點樣記住?  囡囡要考四級試 , 唔知點幫佢.

PoohNose ...

試下將theory同practical 分開記,theory就要知Go Down And Eat Breakfast,practical試下用圖像記憶,叫佢畫個琴鍵出黎,然後將要scale彈既音填上顏色,望多d個圖,一路諗住個圖, 再彈,應該有幫助。我試個呢個方法,90%學生有效。

原帖由 PoohNose1 於 09-4-30 12:20 發表

PoohNose ...

多謝 ohmygosh , miss321

請問考試的aural, 是否考官說一個 scale, 考生便要立即彈出來?

我們家長唔識音樂,我想老師好似有如ohmygosh 所說的教法。 所以只在小女K1時教過 Fat Cat Go Down and Eat Breakfast。  

囡囡好似睇譜認冇太大問題,我們只想睇睇有冇方法幫幫囡囡,考試時唔會因為驚,一時忘得一乾二淨。

但都多謝兩位。

PoohNose

不客氣

是否考官說一個 scale, 考生便要立即彈出來?’
是﹗如果老師每星期都有照著考試模式抽問scales and arpeggios 的考試內容﹐就不用擔心了。

原帖由 PoohNose1 於 09-4-30 21:15 發表
多謝 ohmygosh , miss321

請問考試的aural, 是否考官說一個 scale, 考生便要立即彈出來?

我們家長唔識音樂,我想老師好似有如ohmygosh 所說的教法。 所以只在小女K1時教過 Fat Cat Go Down and Eat Breakfast。  

囡 ...

hello ohmygosh

請問知不道妨間有沒有好的教材或綱站提供.

thanks

原帖由 ohmygosh 於 09-5-3 02:01 發表
不客氣

是否考官說一個 scale, 考生便要立即彈出來?’
是﹗如果老師每星期都有照著考試模式抽問scales and arpeggios 的考試內容﹐就不用擔心了。

...

我用最傳統的方法教﹐要學生識彈﹐同時要明白基本音樂理論。我個人常使用的教材﹕

Improve Your Scales

Music Theory for Young Children / Young Musicians

其實這些教材本身都甚少提及keys之間的關係﹐我唯有一邊教﹐一邊補充些資料﹐寫一些 notes﹐畫下圖表﹐讓學生看到個 full picture﹐然後他們會發現很多東西只需理解﹐不用死記。

原帖由 isak 於 09-5-8 05:54 發表
hello ohmygosh

請問知不道妨間有沒有好的教材或綱站提供.

thanks
‹ 上一主題|下一主題