用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

VVbaby,

係呀, 真係好好釆.. 如果唔係都唔知點算囉...

係呢.. 其實係唔係有咩事發生左, 點解無啦啦要帶返口罩既?

e小冊子, 係唔係佢地今日上完電腦堂派架, 個名似電腦科喎...

原帖由 VVbaby 於 09-9-16 16:51 發表

咁都好彩個同學仔有俾返你咋, 唔係你又唔知, 一陣老師又以為你唔交就c喇!
乜原來帶針咭都要帶埋健康院本手冊既?? 你唔講, 我真係唔諗住帶喎!
係呀, 大家記得聽日帶口罩呀!
係呢, 我想問你地知唔知e册子係咩黎架?? ...

終於找到家長證啦, 原來呀女放在書包前格!

補(一)呀女話係之前做功課藍色面果本, 上次做重組句子...., 不過未派回來, 冇得溫!

唔講都唔知要帶埋健康院本手冊!

有野要問... 英文張w.s.(要貼相粉紅色的), 係唔係唔洗寫字, 劃公仔得架啦? 要唔要填色呀?

e手冊係粉紅色好細本小冊子, 今日派的, 好似只係簽個名就得架啦!

原帖由 VVbaby 於 09-9-16 16:51 發表

咁都好彩個同學仔有俾返你咋, 唔係你又唔知, 一陣老師又以為你唔交就c喇!
乜原來帶針咭都要帶埋健康院本手冊既?? 你唔講, 我真係唔諗住帶喎!
係呀, 大家記得聽日帶口罩呀!
係呢, 我想問你地知唔知e册子係咩黎架?? ...

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-16 16:59 發表
VVbaby,

係呢.. 其實係唔係有咩事發生左, 點解無啦啦要帶返口罩既?

e小冊子, 係唔係佢地今日上完電腦堂派架, 個名似電腦科喎...

...

都可能係有事發生左, 所以要D學生帶口罩囉!

版主

原帖由 mandymfl 於 09-9-16 17:03 發表
終於找到家長證啦, 原來呀女放在書包前格!

補(一)呀女話係之前做功課藍色面果本, 上次做重組句子...., 不過未派回來, 冇得溫!

唔講都唔知要帶埋健康院本手冊!

有野要問... 英文張w.s.(要貼相粉紅色的), 係唔係唔 ...

唔係好明喎, 英文張WS要貼相?? 又要粉紅色?? 又畫公仔?? 即係點呢??
都要返屋企睇下先知呢!

vikiepaul,

今日派左通告學校多人請病假, 所以要帶口罩!

vvbaby,

我會叫盈盈同希希一齊小息去toilet架啦, 其實盈盈都唔係日日去架, 佢話toilet好多人!

今日盈盈話小息冇時間食野, 只食左一粒糖就夠鐘, 所以放學好肚餓! 佢話小息因為下雨冇得出去操場, 只可以在集隊的地方, 好多人, 找地方落腳都找到冇晒時間..., 我叫左佢下次唔好行來行去, 有地方企就開始食啦!

原帖由 vikiepaul 於 09-9-16 16:59 發表
VVbaby,

...

版主

原帖由 mandymfl 於 09-9-16 17:13 發表
vikiepaul,

今日派左通告學校多人請病假, 所以要帶口罩!

vvbaby,

我會叫盈盈同希希一齊小息去toilet架啦, 其實盈盈都唔係日日去架, 佢話toilet好多人!

今日盈盈話小息冇時間食野, 只食左一粒糖就夠鐘, 所以放學 ...

係呀, 好似星期一咁, hazel話盈盈去左toilet, 佢地等左佢好耐, 最後冇等佢, 我叫佢下次唔可以咁, 我叫佢搵定位等盈盈仲好啦!

盈盈有冇講, 上星期某日, hazel開唔到佢個蛋糕, 叫盈盈開又唔得, 叫晞琳開又唔得, 最後冇得食呀!

vvbaby,

果張英文w.s.係粉紅色的, 要貼呀女張相, 下面有兩格寫左"I like...", "I can..." 呀女話劃公仔, 但唔知要唔要填色, 呀女話唔洗寫字喎!

盈盈有提過希希果日只帶左個cake, 開唔到, 冇得食, 果日佢請左幾粒零食給她, 有時我都驚盈盈唔識開黎食, 所以會開左d食物放在食物盒內, 就一定識開, 唔洗驚冇得食!

原帖由 VVbaby 於 09-9-16 17:09 發表

都可能係有事發生左, 所以要D學生帶口罩囉!

Thank you so much

Tung Tung 抽中"敲擊新秀"

原帖由 vikiepaul 於 09-9-16 14:52 發表
tunghei,

我係1D班既, 我地中文默書既範圍係

"下星期三默 1,2課 + 補 (一)"

唔知你地會唔會一樣呢...

嵐嵐1A班,我仲未有粉紅色果本小冊子0既??
佢聽日就QUIZ 英文書P.2-4入面0既生字,,,
今日佢派左英文QUIZ(NAME+A-Z)果本簿返黎喇
另外,,,有通告講尋日有個小六姐姐實診左有H1N1,,同埋今日有38人因發燒,咳,喉嚨痛果D請假,所以戴口罩安全D
ENG.WS粉紅色果張PROTFILE貼相,下面I LIKE I CAN果度可以寫字OR畫公仔都得,,,,我叫嵐嵐2樣都做晒
嵐嵐佢課外活動有基礎體操同埋珠心算

原帖由 VVbaby 於 09-9-16 16:54 發表

你打電話問老師啦, 可能漏左呀??
成日都想同你講, 你叫盈盈小息捉埋hazel去toilet啦, 佢成日都唔去架, 激c人!
我都要返屋企先知中默既(補一)係咩黎, 照睇就係補充練習, 但又未派, 咁即係冇得溫?? ...

嵐嵐都冇去TOILET GA,,,
佢話小息同同學仔去搵位,,仲叫左MISS幫佢搵,,,搵到坐低都係食左2啖餅同飲左啖水就夠鐘喇,,,,

Hi, 小女(雅希) 1d 班, 請幫忙加入第一頁, 另雅希抽到課外活動是藝術體操(穿運動衫)和敲擊新秀, 都是星期四上的, 有冇同學一起學.

1B 宗教作業

請問1B 宗教作業要做P.2 23∕9交,但收唔到作業請問今天有沒有派回?thanks....

想大家幫我估下, 咩係QUIZ U1呀(英文), 因為阿女星期一手冊度寫左9月
22號要QUIZ, 都唔明咩係 U1 

原帖由 Mero 於 09-9-16 23:46 發表
想大家幫我估下, 咩係QUIZ U1呀(英文), 因為阿女星期一手冊度寫左9月

你囡囡咩野班呀?

原帖由 Mero 於 09-9-16 23:46 發表

Quiz=預默
U1= Unit 1 第一課
學校的習慣會在正式默書前幫小朋友預默吓生字或短句,
等同學和家長知道默書前的溫習是否有效, 到正式時會好好多

版主

原帖由 mandymfl 於 09-9-16 17:18 發表
vvbaby,

果張英文w.s.係粉紅色的, 要貼呀女張相, 下面有兩格寫左"I like...", "I can..." 呀女話劃公仔, 但唔知要唔要填色, 呀女話唔洗寫字喎!

盈盈有提過希希果日只帶左個cake, 開唔到, 冇得食, 果日佢請左幾粒零 ...

希希有寫字喎!

係呀, 所以之後我地都開定俾佢帶返學校, 驚佢又開唔到呀!
其實之前都帶過果件cake返去喇, 都開到, 但唔知點解果日唔得囉!

係喎, 返全日果陣, 你過唔過黎同我食飯呀??

版主

原帖由 id00288 於 09-9-17 08:43 發表

Quiz=預默
U1= Unit 1 第一課
學校的習慣會在正式默書前幫小朋友預默吓生字或短句,
等同學和家長知道默書前的溫習是否有效, 到正式時會好好多

id00288,

Thanks! 原來係咁解, 真係唔講唔知呀! 唔該晒!
係唔係每一班都會預默架?? 因為我個女果班下星期五默, 但到依家都冇講過要預默呢!

版主

原帖由 phoebe^^ 於 09-9-16 22:22 發表
嵐嵐1A班,我仲未有粉紅色果本小冊子0既??
佢聽日就QUIZ 英文書P.2-4入面0既生字,,,
今日佢派左英文QUIZ(NAME+A-Z)果本簿返黎喇
另外,,,有通告講尋日有個小六姐姐實診左有H1N1,,同埋今日有38人因發燒,咳,喉嚨痛果D請 ...

講真呀, 都幾驚, 因為六年級既姐姐開學果陣小息係會陪住一年級既學生麻, 希望冇事啦!

講開又講... 佢地下星期一要拍卡俾錢... 但係我地仲未收到張card, 咁係唔係代表會自動扣數? 另外, 睇通告話, 學期初會俾一個上網password去一個website可以check到balance, 咁果個password又幾時俾呢? 我試過用而家用緊果個login & password.. 又login唔到喎.. 係唔係代表又有第2個呢??

原帖由 VVbaby 於 09-9-17 11:40 發表

講真呀, 都幾驚, 因為六年級既姐姐開學果陣小息係會陪住一年級既學生麻, 希望冇事啦!

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-17 12:26 發表
講開又講... 佢地下星期一要拍卡俾錢... 但係我地仲未收到張card, 咁係唔係代表會自動扣數? 另外, 睇通告話, 學期初會俾一個上網password去一個website可以check到balance, 咁果個password又幾時俾呢? 我試過用而家 ...

未收到咭應該係自動扣數架!

我check到喎, 你入去學校個網頁, 用"網上學習平台"果個password, 然後再揀"學校紀錄", 跟住你就會見到"戶口結存及紀錄", 你click入去就可以check到balance喇!
‹ 上一主題|下一主題