用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

我囡囡連顏色都冇油
今日照交......成功闖關......yeah!!!!
原帖由 VVbaby 於 09-9-10 23:41 發表

家姐仔都只係話填顏色, 唔駛剪架!
佢仲話寫字個格仔都要填埋顏色, 你地係唔係呀??

請問大家知道英默,老師是否會讀埋標點符號嗎?定是要佢地自己寫.

唔該HEIDI媽,我仲叫阿女要自己背埋符號.佢成日唔記得的就是標點符號.
原帖由 Heidi媽 於 09-9-15 12:21 發表
老師會講埋的.

順便報告吓,Mavis興趣班係小提琴及非洲鼓,兩樣都係星期四

Hi mymavis,

我個女晞琳都係抽到小提琴呀, 佢好開心呀!  多多指教呀! 希望到時多D交流下啦! :)  

原帖由 mymavis 於 09-9-15 17:04 發表
順便報告吓,Mavis興趣班係小提琴及非洲鼓,兩樣都係星期四

版主

原帖由 水玲瓏 於 09-9-14 17:21 發表
哈哈.....各位大家好呀
nnma, sasachu, Mera, 大樑與木屑你地好

趁現在還有時間
我已經將大家報上黎既班別同囡囡名分好
放咗係第一頁啦

我係1b班既
上個星期已經講咗英默啦
範圍算大,對個小朋友黎講有d難度
開始同 ...

我個女都係得珠心算咋!
真係好, 呢到好似越黎越多人喇!

係呀, 我個女叫Hazel, 麻煩你幫我加埋落去第一版啦, thanks!

版主

原帖由 Mero 於 09-9-15 23:28 發表
Hi mymavis,

我個女晞琳都係抽到小提琴呀, 佢好開心呀!  多多指教呀! 希望到時多D交流下啦! :)  

Mero,

我好似第一次係BK見到你喎, 你都多d上黎啦!

回覆 13# Mero 的文章

Mero
多多指教, 等我同阿女介紹定先

VVbaby
另外一樣抽唔到既課外活動係乜?

幣啦, 我個女星期一一張課外活動既通告都無帶返黎.. 唔通一樣都抽唔中? 抽唔中又會點呢?

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-16 09:26 發表
幣啦, 我個女星期一一張課外活動既通告都無帶返黎.. 唔通一樣都抽唔中? 抽唔中又會點呢?

vikiepaul,
唔會一樣都冇喎, 學校話最少要參加一樣呢!
老師應該要打電話俾你, 問你仲想報咩呢!

mymavis,
另一樣係phonics囉, 實在太少位, 又太多想讀喇, 抽唔中呀!

VVbaby,

唉哋, 今日終於都見到一張通告啦, 原來我個女果張通告, 星期一果日俾同學仔囉左, 今日先俾返佢呀~~

今日收到果張係小提琴.. 但係, 我仲參加左phonics.. 所以, 我岩岩都打左電話俾班主任, 問下佢, 究竟係抽唔中定係又係俾小朋友囉左, 但係無俾返佢, 定係我個女自己大頭蝦跌左啦...

都好好釆.. 梁老師都叫我留電話, 話要幫我check下, 之後覆我....

唉~~~~ 我個女返左咁耐學, 都仲係成日甩甩漏漏咁.. 認真擔心~~

原帖由 VVbaby 於 09-9-16 11:29 發表

vikiepaul,
唔會一樣都冇喎, 學校話最少要參加一樣呢!
老師應該要打電話俾你, 問你仲想報咩呢!

mymavis,
另一樣係phonics囉, 實在太少位, 又太多想讀喇, 抽唔中呀! ...

Help-有無人知道1A班中文讀默範圍,呵女知下唔知下?thank you

oo梁老師覆左我啦.. phonics我個女係抽唔中, 所以, 佢今年得一樣課外活動咋..

另外, 我仲問左針卡既問題, 佢話如果有健康手冊既, 我地都要一併交埋俾佢....

tunghei,

我係1D班既, 我地中文默書既範圍係

"下星期三默 1,2課 + 補 (一)"

唔知你地會唔會一樣呢... [size=+0]

原帖由 tunghei 於 09-9-16 14:38 發表
Help-有無人知道1A班中文讀默範圍,呵女知下唔知下?thank you

vikiepaul,

請問補(一)係默咩呀? 補充未派回來!
今日有冇收到家長證呀? 我唔見書包有, 但又要簽通告"確認收家長證" ???????

原帖由 vikiepaul 於 09-9-16 14:52 發表
tunghei,

我係1D班既, 我地中文默書既範圍係

"下星期三默 1,2課 + 補 (一)"

唔知你地會唔會一樣呢...

mandymfl,

有呀, 我有收到家長證呀, 過埋膠架喎, 另外, 係仲有一張簽收通告.. 如果你真係無收到, 你快d試下打電話返學校啦, 唔知梁老師走左未呢...

至於中默, 我而家仲返緊工未返屋企,所以, 研究唔到補(一)究竟係咩黎, 有無其他1D班既媽媽幫下手解答下呢個問題呀?

唔該唔該~~

原帖由 mandymfl 於 09-9-16 16:27 發表
vikiepaul,

今日有冇收到家長證呀? 我唔見書包有, 但又要簽通告"確認收家長證" ???????

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-16 14:28 發表
VVbaby,

唉哋, 今日終於都見到一張通告啦, 原來我個女果張通告, 星期一果日俾同學仔囉左, 今日先俾返佢呀~~

今日收到果張係小提琴.. 但係, 我仲參加左phonics.. 所以, 我岩岩都打左電話俾班主任, 問下佢, 究竟係抽 ...

咁都好彩個同學仔有俾返你咋, 唔係你又唔知, 一陣老師又以為你唔交就c喇!
乜原來帶針咭都要帶埋健康院本手冊既?? 你唔講, 我真係唔諗住帶喎!
係呀, 大家記得聽日帶口罩呀!
係呢, 我想問你地知唔知e册子係咩黎架??

版主

原帖由 mandymfl 於 09-9-16 16:27 發表
vikiepaul,

你打電話問老師啦, 可能漏左呀??
成日都想同你講, 你叫盈盈小息捉埋hazel去toilet啦, 佢成日都唔去架, 激c人!
我都要返屋企先知中默既(補一)係咩黎, 照睇就係補充練習, 但又未派, 咁即係冇得溫??

‹ 上一主題|下一主題