用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

係喎係喎.. 得啦喎... 我知我點解之前唔得啦..我用左家長個login & password呀... hehe 我真係十分大懵..

唔該晒~

原帖由 VVbaby 於 09-9-17 14:03 發表

未收到咭應該係自動扣數架!

我check到喎, 你入去學校個網頁, 用"網上學習平台"果個password, 然後再揀"學校紀錄", 跟住你就會見到"戶口結存及紀錄", 你click入去就可以check到balance喇! ...

呵女(1A)今天又耍重做中文, 話格式不對,問她她又下肯定,有無人知, 寫3or 4個字呢?巳隔格做?

1D班既同學仔, 今日唔知點解intranet淨係upload左一樣視藝科... 其他果d唔見晒.. 而我阿女又抄左好多功課返黎喎... 我想對下有無寫漏呀... 麻煩咁多位媽媽幫幫手~~

1D 班今日功課係:
中文:
1. 補 (二) + 改
2. 詞6行 + 改

英文:
1. RC WS(1)
2. Writing P.2 (Picture (1), (2)) x 2

原帖由 vikiepaul 於 09-9-17 15:55 發表
1D班既同學仔, 今日唔知點解intranet淨係upload左一樣視藝科... 其他果d唔見晒.. 而我阿女又抄左好多功課返黎喎... 我想對下有無寫漏呀... 麻煩咁多位媽媽幫幫手~~ ...

醒目開學勳章

點解要重做.....你阿女點錯格式
今天中文詞語(二)5個+改正

原帖由 tunghei 於 09-9-17 14:46 發表
呵女(1A)今天又耍重做中文, 話格式不對,問她她又下肯定,有無人知, 寫3or 4個字呢?巳隔格做?

我女只得藝術體操一樣咋!

原帖由 ngahei550 於 09-9-16 22:31 發表
Hi, 小女(雅希) 1d 班, 請幫忙加入第一頁, 另雅希抽到課外活動是藝術體操(穿運動衫)和敲擊新秀, 都是星期四上的, 有冇同學一起學.

我不知道

醒目開學勳章

每個生字寫3次,仲要每個字格一格..

我尋日偷咗懶
全部update晒啦

係呀.....多人d好
起碼可以有傾有講,有商有量
問功課都易好多

我個囡囡都係成日唔去廁所
c忍難忍.....總之係玩完先算
激c我啦
睇黎曉盈係小息個時要做領隊帶佢兩個去廁所啦
haha

已經加咗Hazel啦
好彩珠心算都有你囡囡陪下
我囡囡數學好差架
原帖由 VVbaby 於 09-9-16 00:22 發表

我個女都係得珠心算咋!
真係好, 呢到好似越黎越多人喇!

係呀, 我個女叫Hazel, 麻煩你幫我加埋落去第一版啦, thanks!

我個女都係咁呀
問佢嘢.....成日答"唔知呀"
轉個頭.....就主動同我講
比佢吹賬!
原帖由 vikiepaul 於 09-9-16 14:28 發表
VVbaby,

唉哋, 今日終於都見到一張通告啦, 原來我個女果張通告, 星期一果日俾同學仔囉左, 今日先俾返佢呀~~

今日收到果張係小提琴.. 但係, 我仲參加左phonics.. 所以, 我岩岩都打左電話俾班主任, 問下佢, 究竟係抽 ...

我個女就冇講咁多嘢我聽啦
只係講星期一有個同學仔嘔咗兩次

咁你囡囡放學咪好肚餓囉
開學頭幾日,我都冇打開個蛋糕仔比melissa
好彩個時有P.6姐姐幫佢開,唔係就冇得食啦
呢件事佢就有話我知
原帖由 VVbaby 於 09-9-16 17:18 發表

係呀, 好似星期一咁, hazel話盈盈去左toilet, 佢地等左佢好耐, 最後冇等佢, 我叫佢下次唔可以咁, 我叫佢搵定位等盈盈仲好啦!

盈盈有冇講, 上星期某日, hazel開唔到佢個蛋糕, 叫盈盈開又唔得, 叫晞琳開又唔得, 最 ...

phoebe
我想問下.....英默係咪默全句架?
我地仲未派上次QUIZ本簿呀
都唔知佢搞成點添!

原帖由 phoebe^^ 於 09-9-16 22:22 發表
嵐嵐1A班,我仲未有粉紅色果本小冊子0既??
佢聽日就QUIZ 英文書P.2-4入面0既生字,,,
今日佢派左英文QUIZ(NAME+A-Z)果本簿返黎喇
另外,,,有通告講尋日有個小六姐姐實診左有H1N1,,同埋今日有38人因發燒,咳,喉嚨痛果D請 ...

嘩....要成版重做呀?
都幾係喎
1A班真係好嚴呀
原帖由 windymama 於 09-9-17 16:36 發表
點解要重做.....你阿女點錯格式
今天中文詞語(二)5個+改正

各位姊妹,
想問下你地會唔會JOIN小小英語街呀?
下個星期一要交啦

還有.....明天使唔使帶埋食飯用既枱墊呀?

英語街今日已經交左錢,阿女話班裏好多人都是選第一個,得佢一個人選第二個,佢話只是中意上網玩遊戲,唔中意同人對話傾計.
手冊寫左話餐具洗完明天要帶番學校的,我聽6年班的同學講其實個套餐具是放系學校做後備用的.不用拿回家,台墊就每星期帶番屋企清洗一次.

原帖由 水玲瓏 於 09-9-17 19:54 發表
各位姊妹,
想問下你地會唔會JOIN小小英語街呀?
下個星期一要交啦

還有.....明天使唔使帶埋食飯用既枱墊呀?

原帖由 tunghei 於 09-9-17 14:46 發表

隔格,每個字寫3次,我囡都係1A

原帖由 id00288 於 09-9-17 08:43 發表

Quiz=預默
U1= Unit 1 第一課
學校的習慣會在正式默書前幫小朋友預默吓生字或短句,
等同學和家長知道默書前的溫習是否有效, 到正式時會好好多

HI id00288

唔該晒! 但我都係唔明, 因為阿女星期一手冊寫尋日英文QUIZ P2-4, 咁另外QUIZ U1, 但UNIT 1 都未教晒, 兼且第二日佢手冊又寫左25號DICT P2-4, 所以都係好混亂, 好彩前日打風, 先有時間同佢温定

原帖由 sue_yee_t 於 09-9-17 21:21 發表
英語街今日已經交左錢,阿女話班裏好多人都是選第一個,得佢一個人選第二個,佢話只是中意上網玩遊戲,唔中意同人對話傾計.
手冊寫左話餐具洗完明天要帶番學校的,我聽6年班的同學講其實個套餐具是放系學校做後備用的.不 ...

我聽日先交回條,,尋晚太多野攪唔記得填,,,我都諗住係訂第2個,,,,

我囡星期一手冊窯17號QUIZ ENG BOOK P.2-4 WORDS,,但今日佢話QUIZ ABC果D,,,有空格叫佢填甘囉,,,聽日先QUIZ P.2-4
‹ 上一主題|下一主題