用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃大仙國際優質音樂小學校風如何??
go

黃大仙國際優質音樂小學校風如何?? [複製鏈接]

黃大仙國際優質音樂小學校風如何??大家知道嗎??
   0    0    0    0

之前有去過開放日, 見d老師同學生都有禮貌, 這間是活動教學, 主修音樂為主, 我朋友個女讀梗小一, 囡囡返學好開心, 佢地係用評估方式, 問個朋友個囡成績怎樣, 佢答ok, 這評估無名次, 我知就係這小小,希望你有用.

我識響度讀既學生都好乖,唔少傳道人既小朋友讀緊,會好著重品行既培養.
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章

原帖由 jessicalau 於 09-5-4 00:05 發表
學校收左我個女,我同老公諗緊讀唔讀好,我就係驚佢地在這個太封閉的環境下長大,大個會變"羊估"。

仲有,太偏重音樂,會唔會限制左佢的發展?

...

我去過佢地學校介紹會, 覺得佢地體育方面較弱, 好似只有一個室內場地上體育課.
如有不對, 請更正.

只知道它是以中文為主導教學..

Jessicalau
大個左會唔會變羊牯就真係唔知啦,不過個人覺得,始終好過響一間校風差既學校去訓練佢點樣可以出污泥而不染囉.
基本上入去讀,一定要認同佢既概念,就係以音樂來訓練思考,培養品格呢d而唔係話要培訓音樂家架.但係如果佢響入面,真係越來越鐘意音樂既,咁走呢條路線都唔係太差既.

原帖由 jessicalau 於 09-5-4 00:05 發表
學校收左我個女,我同老公諗緊讀唔讀好,我就係驚佢地在這個太封閉的環境下長大,大個會變"羊估"。

...
http://era-central.blogspot.com/

我就知道佢地好多科都會分組來教,唔同程度既會group埋.
原帖由 kakaloklok 於 09-5-4 12:12 發表
只知道它是以中文為主導教學..

我去聽個佢地個簡報會 好主重music 樣樣subject都可以link去music個方面 我concern 係if個小朋友根本對music都冇天份 冇興趣 會唔會唔係好岩讀 再講 我覺得入左佢地既小學 一定要讀埋中學 唔係同出邊既中學係咸接唔到 so我仲1516 幫唔幫阿女報小一 butdaddy 就好似好中意 話比阿女去int 一try冇妨wor
原帖由 Era 於 09-5-4 13:38 發表
我就知道佢地好多科都會分組來教,唔同程度既會group埋.

咁就要睇下你信唔信優質的音樂教育可以幫到小朋友的智能發展.
其實何為天份? 如果天生對音樂抗拒, 咁就真係唔太適合呢間學校, 但係, 唔係人人都需要音樂既咩?

原帖由 ShinTeresa 於 09-5-4 14:42 發表
我去聽個佢地個簡報會 好主重music 樣樣subject都可以link去music個方面 我concern 係if個小朋友根本對music都冇天份 冇興趣 會唔會唔係好岩讀 再講 我覺得入左佢地既小學 一定要讀埋中學 唔係同出邊既中學係咸接唔 ...

校風很好。
原帖由 vickylyy 於 09-4-29 22:35 發表

多謝大家回應.
又想問下,中學考的是否334學制下的本地試??會唔會考一些國際公開試??

據我所知既就係334啦,其實佢地都一直強調緊,會同一般既香港學校既課程銜接,唔係考外國既試既.不過太詳細就唔知啦,因為我識既都係小學生.
原帖由 vickylyy 於 09-5-6 15:46 發表
多謝大家回應.
又想問下,中學考的是否334學制下的本地試??會唔會考一些國際公開試??

學校行本地課程,現在的學生考會考及高考,明年的中四開始行新高中,即所謂的334,考新的中學文憑試。

校長亦曾經放過風,稍後會研究推IB課程 (我就覺最好唔好)
原帖由 vickylyy 於 09-5-6 15:46 發表
多謝大家回應.

醒目開學勳章

daddywai,

我未曾聽過,請問是否小一家長答問大會講呢?

咁又唔止, 佢地G/F cover playground 出面就有個球場, 室內果個響頂樓, 不過, 我agreed 你學校好似比教冇咁注重PE咁
原帖由 rolandbb 於 09-5-4 11:53 發表

我去過佢地學校介紹會, 覺得佢地體育方面較弱, 好似只有一個室內場地上體育課.
如有不對, 請更正.

我都想知, 幾時講過會搞IB架??  我未聽過呀, 幾時既事?
原帖由 daddywai 於 09-5-7 11:39 發表
學校行本地課程,現在的學生考會考及高考,明年的中四開始行新高中,即所謂的334,考新的中學文憑試。

校長亦曾經放過風,稍後會研究推IB課程 (我就覺最好唔好)。 ...

校風好好, D學生好好, 老師好有HEART
原帖由 vickylyy 於 09-4-29 22:35 發表

WHY你會覺得音小"太封閉"? 點解呀?? 你講黎聽下, 等我都諗諗

...

音小係唔會參加中學派位架, 如果讀完音小, 你唔想上音中, 就要自行去搵中學, 個PROCESS 係點, 我就唔係好清楚, but 如果你既concern 係咸接唔出面既中學, 咁就唔洗擔心, 佢地只係響正常課程入面, 加左仔細分類既音樂科目, that's why佢地既上堂時間, 比一般既小學長, 係放3:55pm 既, 因此, 其實係冇因為music, 而cut 左所有小學應有既科目, 至於中學, 佢地係分左文科同理科, 都係有econ, a maths 咁果d, but on top of that, 有埋muisc 囉
原帖由 ShinTeresa 於 09-5-4 14:42 發表
我去聽個佢地個簡報會 好主重music 樣樣subject都可以link去music個方面 我concern 係if個小朋友根本對music都冇天份 冇興趣 會唔會唔係好岩讀 再講 我覺得入左佢地既小學 一定要讀埋中學 唔係同出邊既中學係咸接唔 ...
‹ 上一主題|下一主題