用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無讀緊YORK K2 啲家長呀
樓主: Chincco
go

有無讀緊YORK K2 啲家長呀 [複製鏈接]

我們的情況好多都好相似,好有同感又係同一校網,得閒多地交流下,MY MSN:sarahtsang[[email protected]我覺得用唔用功學習,是性格問題好似同性別沒有什麼關係,因我見04年男子出生率比女子多,所以見同齡朋友仔好多都好定都比較成熟,喜歡看圖書,文靜.
[email protected]我覺得用唔用功學習,是性格問題好似同性別沒有什麼關係,因我見04年男子出生率比女子多,所以見同齡朋友仔好多都好定都比較成熟,喜歡看圖書,文靜.[quote[/email]]原帖由 KittyWang 於 09-5-29 10:09 發表
HELLO, 黃鍵泓 MAMI, 我聽我仔仔講過你仔仔的名字。

寫字情況真 一樣,讓他多練習又不肯。油顏色又是油出界,寫字好大力,寫一陣又話累,讓他不用這麼大力寫又不聽。日日做功課好似打仗。我鄰居的gril寫字畫畫就很好,有耐心,  ...

囝囝第一日評估,你哋有冇問吓佢,識唔識?我囝囝一時又話唔識無答,一時又話寫唒,都唔知佢得唔得!!明天要寫字啦!我做咗份寫字及認字CD比佢睇寫,現在同佢龜免比賽,佢才寫,佢同我講蟲字又出介,好難寫啦,之前寫咗OK,現在又唔記得真係難教啦!!!希望你哋努力加油.....

我老板囝囝讀維多利亞程度係差唔多,YORK 的雜項費用係多,但係你可以自己考慮參唔參加,唔會強迫你,自由參與,我同我朋友比較過屋村幼稚園與YORK,雜費差不多,但係茶點
好貴唔好食,你可以不JOIN,不過我又想過自己囝囝有D都唔鍾意食,好似好唔底,但係比咗大半年佢老師話有進步樣樣都會食自動自覺OK啦!

原帖由 matthewlimama 於 09-5-29 14:09 發表
hello你地好ar, 我小朋友依個星期六會去york interview, 我想問問你地對依間學校既評價,因為小兒現在在維多利亞讀梗PN,原本會在原校升K.1,但因為某些原因 (是我家的問題,與該校無關)想轉校但又吾想程度差太遠, 你們 ...

HI KPMS

tks for your sharing
I had an interview on last Sat & my son has accepted by Ms. Lam ^^
I will let my son go to YORK in the coming Sept, nice to meet you !

我已經加左你msn,但是你offline。
我看過你的blog.你都幾有心機寫.
我都認為是性格,我覺得男仔性格多好動。不過好像我認識的另一個L2G的男仔就成熟地。不過好像是大仔。

原帖由 SARAHTSANG 於 09-5-30 22:13 發表
我們的情況好多都好相似,好有同感又係同一校網,得閒多地交流下,MY MSN:sarahtsang[[email protected]我覺得用唔用功學習,是性格問題好似同性別沒有什麼關係,因我見04年男子出生率比女子多,所以見同齡朋 ...

Chincco 你轉咗板面,你囡囡好靚好可愛 !!
我之前與囝囝去過陳守仁的開放日啦!我囝囝好鍾意呀!學費又唔貴,不過好多人投考,機會好微.八月九月有報名表派啦大家留意吓啦!
上次學校在家長日表貼咗近年最多家長選考之心儀津貼小學,你哋有冇抄呀,pm我啦.

原帖由 Chincco 於 09-5-27 11:07 發表
有無媽咪尋日去左陳守仁啲簡介會 & 參觀學校呀  ?

原帖由 KPMS 於 09-6-2 11:35 發表
Chincco 你轉咗板面,你囡囡好靚好可愛 !!
我之前與囝囝去過陳守仁的開放日啦!我囝囝好鍾意呀!學費又唔貴,不過好多人投考,機會好微.八月九月有報名表派啦大家留意吓啦!
上次學校在家長日表貼咗近年最多家長選 ...

多謝你讚我細女呀 !
我無抄喎, 但心目中都有d心儀啲小學, 大家分享吓 !

我想起前兩天同他好練字多辛苦,每天又哄又駡好似打仗咁!寫中文時要哄因筆划太多格子太細寫唔好失去信心,唔想寫好似寫蟲字我就說嘩!點解有一條爬了出來去了人地屋企好得人驚呀!用隻手指在他身上爬同他玩一陴,好快地說你條蟲蟲要係自己屋企記住要瘦地.之後不停提他,不用再同他玩果然認真地寫了幾條好蟲,見他有信心就比幾個簡單的字他寫之後再寫電車一些難寫的字,不過有時都教到火滾 希望每個小朋友都考得好和找到心儀的小學,家長萬嵗!!
原帖由 KPMS 於 09-5-31 12:11 發表
囝囝第一日評估,你哋有冇問吓佢,識唔識?我囝囝一時又話唔識無答,一時又話寫唒,都唔知佢得唔得!!明天要寫字啦!我做咗份寫字及認字CD比佢睇寫,現在同佢龜免比賽,佢才寫,佢同我講蟲字又出介,好難寫啦,之前寫咗OK,現在又 ...

我通常好夜先online的,要等囝囝睡了先得他成日都要我陪刷牙講故事呀!多多要求 你們的小朋友U3讀邊班?我囝囝係U3DPM請大家多多指教.
原帖由 KittyWang 於 09-6-1 12:18 發表
我已經加左你msn,但是你offline。
我看過你的blog.你都幾有心機寫.
我都認為是性格,我覺得男仔性格多好動。不過好像我認識的另一個L2G的男仔就成熟地。不過好像是大仔。

...

我囡囡最弱都係寫中文字, 好彩比佢學畫畫, 今個學期d字覯左好多.佢話老師讚佢個"高", "船", "狗"....寫得好靚喎:
佢上學期成績都唔錯, 希望今次都可以保持啦 !

我都要幫仔仔刷牙講故事。
你已經知道U3的班級?我仔仔隻是同我講要升U3,但沒說那個班喔。等我今天返回問他

原帖由 SARAHTSANG 於 09-6-3 00:43 發表
我通常好夜先online的,要等囝囝睡了先得他成日都要我陪刷牙講故事呀!多多要求 你們的小朋友U3讀邊班?我囝囝係U3DPM請大家多多指教.

醒目開學勳章

你地好..我囡囡現讀U3 .記得上年這個時候, 都好似你地一樣心情...考慮要找什麼小學. 不過你地放心, 今年呿地去考私學校好多都收  , 我有朋友讀根德及st .catherine 去考私校.好多吾收......

而我囡囡考到九龍塘小學/ 德望 同 聖保綠 . 而家等6月6日大抽獎 ,先決定讀邊間

希望你地個個都入到心儀小學..

你E-MAIL你個地址比我,我SEND比你參巧啦!!
[email protected]

原帖由 Chincco 於 09-6-2 13:49 發表

多謝你讚我細女呀 !
我無抄喎, 但心目中都有d心儀啲小學, 大家分享吓 !

哇,你囡囡好咧阿,有給她上面試班嗎?
I am worry my son because he is too shy to speak out when face the stranger. I let him join the interview class and hope he can be more brave.

原帖由 rebeccalo 於 09-6-3 12:01 發表
你地好..我囡囡現讀U3 .記得上年這個時候, 都好似你地一樣心情...考慮要找什麼小學. 不過你地放心, 今年呿地去考私學校好多都收  , 我有朋友讀根德及st .catherine 去考私校.好多吾收......

而我囡囡考到九龍塘小學 ...

Dear

我都唔知陳守仁有簡介會,  請問你係邊道搵到有其他小學
簡介會啦?
(之前上陳守仁網頁都無提及有開放日)

Thanks,

原帖由 Chincco 於 09-5-27 11:07 發表
有無媽咪尋日去左陳守仁啲簡介會 & 參觀學校呀  ?

係有個媽咪e-mail 話我知架, 佢哋今年會早d接受報名喎, 仲可以向網上報名, 記得7月中上佢哋個網頁睇吓啦 !

原帖由 小Q咪咪 於 09-6-3 16:37 發表
Dear

我都唔知陳守仁有簡介會,  請問你係邊道搵到有其他小學
簡介會啦?
(之前上陳守仁網頁都無提及有開放日)

e-mail左啦,  pls check

原帖由 KPMS 於 09-6-3 12:51 發表
你E-MAIL你個地址比我,我SEND比你參巧啦!!
[email protected]

醒目開學勳章

回覆 4# KittyWang 的文章

多謝 .我沒有比囡囡上面試班.其實我覺得小朋友考試當日表現最緊要.平日同去講多d日常生活.例如如發生火警.要点做 等...
每間學校出d問題都不同..有深有淺...
放心LA ...YORK學生個個都醒目仔 / 醒目女

請問你同囡囡去interview小學啲時候, 有無準備埋portfolio呀 ?

原帖由 rebeccalo 於 09-6-3 12:01 發表

而我囡囡考到九龍塘小學 ...

I asked my son last night.He told me will know at July wor. How do you know? You son told you?

原帖由 SARAHTSANG 於 09-6-3 00:43 發表
‹ 上一主題|下一主題