用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Margarets幼稚園既家長可以分享嗎???
go

St Margarets幼稚園既家長可以分享嗎??? [複製鏈接]

如題, 可否請你地分享呢間學校既優點或者缺點呢??

小囡宜家就讀victoria幼兒園, 而st.margarets就收左佢入讀k1, 我同老公已經考慮左好耐都決定唔到揀邊間好.  

我都同意好多bk既朋友覺得victoria比較commercial, 但事實上victoria又真係比到小朋友好多啟發方面既教育同語言方面真係好好, victoria每日都有個net teacher同佢地一齊, 而小囡亦都比較多用英語溝通既, 所以佢同net teacher比較close.  但老師愛心方面我就得麻麻地.

我地覺得頭痛既就係, victoria真係比到個好好既語言環境同多方面既啟發但對品格既培養就好似唔及st.margarets.......

好多人同我講小朋友講st.margarets會好開心,除左呢樣,有冇其他朋友可以多方面分享下呢???

多謝
   0    0    0    0

原帖由 eemsfok 於 09-4-29 00:52 發表
.....老師愛心方面我就得麻麻地 ....
  ...

咁仲唔夠咩 ?

語言可以從多方面學習,但品德同待人接物的態度就好倚靠每日同人相處時浸淫出來。

我的小朋友在維記讀完 PN才轉往聖大,儘管轉校後要搭校車冇咁方便,但我認為決定得好啱。雖然牌面是少了 NET Teacher ,但聖大的教程很好,家校的活動亦很全面,你談到的「啓發性」問題,我唔覺得有分别。但好明顯的是聖大環境並不如維記的 luxury,好多嘢都要親力親為。

另外,你有冇諗過小學會點揀?

多謝你既回應, 同你一樣如果讀st. margarets我個囡都要搭校車, 不過呢個都唔係問題.

小學方面,我地都prefer一般既學校.

你既case同我地一樣, 我想請問下, 你既小朋友由維記轉去聖大時, 會唔會好唔慣? 呢個係我地好大既concern, 因為我個囡比較慢熱同固執亦好堅持,須要用比較soft既方法同佢deal咁佢至會follow, 0係維記,如果佢唔喜歡參與一d活動, 老師就唔會太迫佢.  咁樣對佢有好有唔好.  唔知聖大既老師會唔會有多d既愛心同佢慢慢協調.  

原帖由 VeryHappyMum 於 09-4-29 01:29 發表

咁仲唔夠咩 ?

語言可以從多方面學習,但品德同待人接物的態度就好倚靠每日同人相處時浸淫出來。

我的小朋友在維記讀完 PN才轉往聖大,儘管轉校後要搭校車冇咁方便,但我認為決定得好啱。雖然牌面是少了 NET Teacher ,但 ...

Hi VeryHappyMum,

My hubby and I agreed very much with your statement.  And we feel Victoria is too commercial too (I didn't say Victoria is no good though)

原帖由 VeryHappyMum 於 09-4-29 01:29 發表

咁仲唔夠咩 ?

我的小朋友在維記讀完 PN才轉往聖大,儘管轉校後要搭校車冇咁方便,但我認為決定得好啱。雖然牌面是少了 NET Teacher ,但 ...

I have given up the seat at victoria, and decided to let my girl go to St margaret K1.  Although i love victoria's teaching method, however, i feel victoria's teachers are less 愛心..  Hope we make the right choice for our daughter.

原帖由 eemsfok 於 09-4-29 23:18 發表
多謝你既回應, 同你一樣如果讀st. margarets我個囡都要搭校車, 不過呢個都唔係問題.

小學方面,我地都prefer一般既學校.

你既case同我地一樣, 我想請問下, 你既小朋友由維記轉去聖大時, 會唔會好唔慣? 呢個係我地好 ...

紙短情長,恕難盡錄。 有需要和興趣可 email 我留電話,有空大家交流一吓。

my email : [email protected]

原帖由 martha.twins 於 09-4-30 15:19 發表
Hi VeryHappyMum,

My hubby and I agreed very much with your statement.  And we feel Victoria is too commercial too (I didn't say Victoria is no good though)

小朋友在維記的日子不是太長,所以未敢評論一般人所指的commercial情形,但猶記得開學不久,小朋友帶回來的絨毛手工袋,着住校服的熊啤啤,和往後收到的精美輔助讀物/教具,真令我們有點驚訝。明白要配合課程而大家的要求可能不同,但心諗駛唔駛咁靚呀?

介紹校服(或保護身體)可以有好多方法,帶隻熊啤啤返嚟真係冇乜作用。

但如果是男仔, 情況又如何?

可有聖大家長分享一下

I also choose St Margaret, and give up Victoria...
原帖由 wheellun 於 09-5-1 00:33 發表
I have given up the seat at victoria, and decided to let my girl go to St margaret K1.  Although i love victoria's teaching method, however, i feel victoria's teachers are less 愛心..  Hope we make th ...

我囝囝現就讀St. Margaret K1, 老師好有愛心及耐性, 係呢大半年, 我囝囝學懂禮貌, 有良好品德, 雖然小朋友都有頑皮的時候, 但我親友都覺得我囝囝有禮貌, 見到陌生人會叫早晨, 唔怕羞, 我好appreciate我囝囝既表現.  開學初我有致電班主任問囝囝上學情況, 老師都好熱心跟我溝通.  校長亦會參與教學活動, 我經常收到學校相片, 我好surprise校長主動同學生玩, 我有幾張相見囝囝係學校同校長玩得好開心.

....嘻嘻.....紙短情長...有意思, 我會email我個手機號碼比你, 希望你有時間可以打比我..........

原帖由 VeryHappyMum 於 09-5-1 05:55 發表

紙短情長,恕難盡錄。 有需要和興趣可 email 我留電話,有空大家交流一吓。

my email : [email protected]
‹ 上一主題|下一主題