用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心還是聖嘉勒??
go

聖心還是聖嘉勒??

如題, 你係我你會點揀!

聖心 -- 要坐車往返屋企及學校, 成續比聖嘉勒優異, 但係比較「谷」, 怕盈盈會讀得好辛苦。

聖嘉勒 -- 只要步行10分鐘, 英文小學, 小學仲有法文, 校風超純。

Hello,
       I will choose 聖嘉勒,英文小學.校風超純。

原帖由 060905 於 09-4-28 21:45 發表
如題, 你係我你會點揀!

聖心 -- 要坐車往返屋企及學校, 成續比聖嘉勒優異, 但係比較「谷」, 怕盈盈會讀得好辛苦。

聖嘉勒 -- 只要步行10分鐘, 英文小學, 小學仲有法文, 校風超純。 ...

聖心收咗盈盈丫, 你真是頭痕喇!!

congratulations ar... ying ying!

恭喜!恭喜! 我個女同你個女一樣,聖嘉勒AM,聖心PM.你個女係上午/下午?那一班?我個女係NCBPM,會唔會係同班呢?

wingc,

我都恭喜你, 聖心收左我地NCAPM

盈盈媽咪

We also made the tough choice of giving up St. Clares.  It's no doubt that it's English-medium teaching primary school is very attractive.  Another attraction is "校風超純".

But for us, location of St. Clares is inconvenient.

回覆 # 的文章

Really tough to make decision.  SH is very good reputation.  But St Clare is also good but not that high.  Agree...the most attractive point is English Primary School.....and girls are very nice.  Girls of friends of mine are studying F.1 (of course old girls of Primary and Kinder) very happily and easily, no difficulties in studying and can spare a lot of time in extra curriculum activities.  So, I think St Clare is quite good and most of the girls are above average in all round education.  Anyway,  those who will give up the seats in St Clare, pls withdraw the seat asap so that for those who are on waiting list can receive the offer asap or for those who are on waiting list can transfer from PM to AM.  Thanks.

盈盈媽咪,
如果妳cfm SH, 我地囡囡會係同班同學仔呢 .

原帖由 060905 於 09-4-29 23:48 發表
wingc,

我都恭喜你, 聖心收左我地NCAPM

盈盈媽咪

今日係最後比留位費,你決定左未呀?

你好呀, 我地決定左俾盈盈讀SH啦, 我地好快會見面啦!
原帖由 車莉 於 09-4-30 19:38 發表
盈盈媽咪,
如果妳cfm SH, 我地囡囡會係同班同學仔呢 .

wingc,

最後決定左啦, 雖然真係好唔捨得放棄聖嘉勒, 但奈何都要放棄, 都呢一刻我都覺得聖嘉勒係一間不錯既學校, 不過因為我同盈盈而家N班既班主任傾過, 佢覺得盈盈應該應付到聖心, 而且聖心小學可以揀津校, 唔似聖嘉勒一定要讀私小, 所以無奈咁放棄......都掙扎左好幾晚..... 下個星期會去聖嘉勒辦退學手續。

盈盈媽咪

你的決定是正確的
按排名成績比較
聖心是優過聖嘉勒

而且聖心大部份可直上一條龍
就算不選私小部份
下午班官津也會收番自己的學生的

沒有踩聖嘉勒的意思
只是說一個事實

原帖由 060905 於 09-5-1 20:00 發表
wingc,

最後決定左啦, 雖然真係好唔捨得放棄聖嘉勒, 但奈何都要放棄, 都呢一刻我都覺得聖嘉勒係一間不錯既學校, 不過因為我同盈盈而家N班既班主任傾過, 佢覺得盈盈應該應付到聖心, 而且聖心小學可以揀津校, 唔似聖 ...

盈盈媽咪,

請問聖嘉勒退學手續要怎樣做?我女女都放棄了聖嘉勒.

wingc

原帖由 060905 於 09-5-1 20:00 發表
wingc,

最後決定左啦, 雖然真係好唔捨得放棄聖嘉勒, 但奈何都要放棄, 都呢一刻我都覺得聖嘉勒係一間不錯既學校, 不過因為我同盈盈而家N班既班主任傾過, 佢覺得盈盈應該應付到聖心, 而且聖心小學可以揀津校, 唔似聖 ...

恭喜!
如果想讀聖心中學,聖心下午校入中學的百分率係高過私小好多.又係津校,雖然私小學費唔貴,但將學費的錢放於其他課外活動上更好

wingc,

寫封退學信俾學校, 中英文均可, 列明咩原因唔讀, 書費雜費無得退, 但係如果你想攞番d書既話, 你可以係封信到, 寫低你交左幾多錢, 想退回書, 佢會於九月中致電俾你, 叫你去拿番。

不過我呢幾日都好忙, 都未得閒寫封信。

盈盈媽咪

多謝。

如果盈盈讀得叻叻地, 我當然想讀聖心中學啦, 你係邊到知道同點解津校入番中學會高過私小既?? 但係私小好似勁d咁喎?? 定係其實差唔多??

好多問題, 唔好意思.....
原帖由 hillsamuel 於 09-5-5 08:48 發表

恭喜!
如果想讀聖心中學,聖心下午校入中學的百分率係高過私小好多.又係津校,雖然私小學費唔貴,但將學費的錢放於其他課外活動上更好

盈盈媽咪,

多謝你甘快回答。等我話埋比我D朋友知先。

wingc

原帖由 060905 於 09-5-5 12:44 發表
多謝。

如果盈盈讀得叻叻地, 我當然想讀聖心中學啦, 你係邊到知道同點解津校入番中學會高過私小既?? 但係私小好似勁d咁喎?? 定係其實差唔多??

好多問題, 唔好意思.....  ...

小女是私小的畢業生,私小考頭一班的同學當然勁D啦!,看這幾年派位的百分率pm高過am好多,再睇番這裏家長回應的topic覺得pm的校長好盡責同好幫自己的學生.

醒目開學勳章

其實,論成績,津私小真係差唔多,不過私小最top果d好多都自己去叩門,有d去左DGS,有D去左inter因為預左中三要去外國,我同仕個囡今年中三,以上係佢亞媽直撃報導!
原帖由 hillsamuel 於 09-5-5 17:05 發表

小女是私小的畢業生,私小考頭一班的同學當然勁D啦!,看這幾年派位的百分率pm高過am好多,再睇番這裏家長回應的topic覺得pm的校長好盡責同好幫自己的學生. ...