用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園 在Tuen Mun 就 '加州天地' 和 '新一代' 比, 那較好? ...
go

在Tuen Mun 就 '加州天地' 和 '新一代' 比, 那較好? [複製鏈接]

在Tuen Mun 就 '加州天地' 和 '新一代' 比, 那較好?
   1    0    0    0

加州無咩人讀,收生率不足,佢地想收48人N班,但只係收左12人,可能因為學費貴,而且係新校,加上係新的辦學團體,無辦學經驗,據聞行政比較亂.佢地係用美國的一套教學法去教小朋友,亦會教韓國數學,不過據聞佢地遲d先有美國的教授黎香港訓練老師.而佢地的外籍老師來先美國或加拿大.基於佢地的課程與香港主流的課程吾同,未必接到傳統小一的課程,所以如果你要比小朋友入去讀就要諗清楚.

新一代好多人讀,據聞佢地今年已收左6班N班,而佢地的老師好多係由悅湖倒閉果間幼稚園過檔,好有經驗,而呢間幼稚園亦都係新屯中好多年歷史,但佢地的外籍老師吾係英美籍,而係印籍.至於課程可以接到傳統小一課程.

邊間好?睇下你要d咩?
原帖由 TaktakBMammy 於 09-4-28 16:11 發表
在Tuen Mun 就 '加州天地' 和 '新一代' 比, 那較好?

我都想俾仔仔讀呢間, 見佢有外籍老師教英文, 計過條數, 出面報讀幼兒英文一個月都成千蚊, 除笨有精, 諗得過. 不過要親身去了解一下間學校先會決定.

PS, 我講緊新一代.

Sunkids 今年太多人報讀, 好多小朋友入 waiting list.
我囡囡的全班得16個位, 因為借用 幼稚園校舍.

Sunkids係新辦學但已做出點成績, 查看上兩年小一派位,
很多學生已考入圓玄, 可能英語能力夠好.

小囡是讀  N 班 和 k3, 我在第一個星期陪N 班的
適應上課, 發覺 NET 大部份是美國人, 普通話老師是國內人. 還有醫生學位 (好有份量!).  她們很願意和家長溝通, 還打電話給我說 我囡囡的上課程況. 真是好有 heart!
那日是 NET 打給我的, 真是好 surprise!

在家長日介紹學校課時, 知道Sunkids 是用 SFA課程(Success For All)  課程專家在初辦學時已注守 Sunkids, 後來校長已 certified 為 SFA trainer. 她說她的工作是教授老師/學生 SFA 理念知識.

我覺得 sunkids 是一間 有 heart 的學校!

原帖由 apple000 於 09-5-1 16:47 發表
加州無咩人讀,收生率不足,佢地想收48人N班,但只係收左12人,可能因為學費貴,而且係新校,加上係新的辦學團體,無辦學經驗,據聞行政比較亂.佢地係用美國的一套教學法去教小朋友,亦會教韓國數學,不過據聞佢地遲d先有美國 ...

Are all english teachers from New Generation Indians? My bb will attend N1 in this kindergarten soon. Kindly advise. Thanks

引用:Are+all+english+teachers+from+New+Genera

原帖由 Oceania 於 10-08-22 發表
Are all english teachers from New Generation Indians? My bb will attend N1 in this kindergarten soon ...
唔係喎,照我所知唔係印度人,起碼我個女讀果班已經唔係(宜家讀N班)

回覆:TaktakBMammy 的帖子

我個囡今年N班畢業啦,讀左一年感覺都ok架,程度都幾深,老師都唔錯,算有愛心同耐性!但由於學費貴,所以今年報番有學卷的幼稚園讀K1囉!

我個仔宜家一歲,唔知NG重有無N班報讀?

引用:我個仔宜家一歲,唔知NG重有無N班報讀?

原帖由 sandrayst 於 12-10-07 發表
我個仔宜家一歲,唔知NG重有無N班報讀?
星期一快啲去交啦!

引用:我個囡今年N班畢業啦,讀左一年感覺都ok架

原帖由 Bigiho 於 12-08-09 發表
我個囡今年N班畢業啦,讀左一年感覺都ok架,程度都幾深,老師都唔錯,算有愛心同耐性!但由於學費貴,所以 ...
你講邊間?

回覆:在Tuen Mun 就 '加州天地' 和 '新一代' 比, 那較好

我個仔今天從新一代畢業,學校辦得不錯,我認為自己無選錯。

ctcheung 發表於 13-7-13 00:13
我個仔今天從新一代畢業,學校辦得不錯,我認為自己無選錯。

我仔仔會係今年N班嘅插班生, 請問由下午班轉上午班容易嗎?
‹ 上一主題|下一主題