用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如何教育發展緩慢幼兒?
go

如何教育發展緩慢幼兒? [複製鏈接]

我兒子現27個月大, 上星期去做語言評估, 話佢舌頭活動少, 且不太依從指示, 少眼神接觸, 我好驚佢有自閉傾向, speech therapist 話需要做訓練。

兒子於2歲時往政府health centre評估為合格, 佢的發展緩慢, 會不會是父母太遷就兒子, 以致佢少說話, 少聽指示呢?

除了接受訓練, 父母可以掂配合呢? 有沒有媽咪有此經驗可以分享呢?
   1    0    0    0

原帖由 Cheukyin0108 於 09-4-28 13:42 發表
我兒子現27個月大, 上星期去做語言評估, 話佢舌頭活動少, 且不太依從指示, 少眼神接觸, 我好驚佢有自閉傾向, speech therapist 話需要做訓練。

兒子於2歲時往政府health centre評估為合格, 佢的發展緩慢, 會不會是 ...

我囡囡都係遲緩, 我比佢返PLAYGROUP, 有改進
1. 你唔好比咁多電視佢睇, 佢會太專注
2. 多D同小朋友講野, 例如小朋友想飲水, 你等佢有意識叫你, 唔好未講,你就已經比水佢飲
3. 帶佢多D落街玩, 接觸多D小朋友

最好搵專業人事訓練小朋友, 同埋你要一齊去學習, 咁返屋企練習呀.

原帖由 Cheukyin0108 於 09-4-28 13:42 發表

兒子於2歲時往政府health centre評估為合格, 佢的發展緩慢, 會不會是 ...

我個女29個月被私家醫生評估為發展遲緩, 同樣不太依從指示, 少眼神接觸, 不仿音, 只會說到數個單字, 無playskill.....
我比佢去返私人訓練中心+恊康會青葱計劃之幼兒導師服務, 8個月後有很大進步.
宜家佢識表示wewe, 自己除褲, 說三個單元句子->(我)+(想)+(乜乜)
願意坐在椅上同我玩玩具,
願意跟我學習....
我仲比佢返回主流稚幼園讀N1, 當然佢都仲有啲慢, 但至少佢不會距離大遠.
cheukyin0108
家居配合雖重要, 但專業訓練也可少!
以上其他媽媽提意都好好, 我也和你分享一下:
小肌:串珠仔(初時大----->小)
       用前2指拾黄豆
        入coin落錢箱
口肌:多咀嚼食物, 給吃橡皮糖
       吹哨子

my girl is 36months also go to N1 and恊康會青葱計劃之幼兒導師服務. Can you tell me where can i find 私人訓練中心.

She's one year behind so he need to catch up. His teacher not very nice. She's telling me that he should go to school which have less childrens and she said she doesn't mind his behaviour but not sure if other teacher mind. WHICH HURT ME ALOT!!
PLS share some ideas.

Cheukyin0108
舌頭活動少 你可以比d 果醬”荼”係佢既咀邊, 等佢用條”利”去”沾”, 可以幫助舌頭既活動.
用飲管飲水, 最好比條長d 既, 等佢從吸吮中train 口肌.

多謝各位的分享!

5月底就會到CAC作全面評估, 希望可能早D對症下藥。

另外, 我兒子將於9月入讀N1, 有2間學校收佢, 1間是啟思, 另一間是蘇浙, 以現時佢的情況, 會否讀一所以廣東話授課為主的學校好d呢? 讀全日班又會否對佢的幫助大d呢?

16個月唔識行都唔駛太擔心的. 如果佢鐘意, 俾佢爬多d 啦.

原帖由 ck2005ml 於 09-5-6 14:29 發表
我bb現在十六個月啦, 不懂行, 要人協助, 沒有手指指, 不喜歡砌積木.  很擔心她.她有去協康訓練, 但未成功行.... 請您們指教?

萬分感謝~~

同意廣東話會好d呀..

原帖由 Cheukyin0108 於 09-5-6 13:43 發表
多謝各位的分享!

5月底就會到CAC作全面評估, 希望可能早D對症下藥。

另外, 我兒子將於9月入讀N1, 有2間學校收佢, 1間是啟思, 另一間是蘇浙, 以現時佢的情況, 會否讀一所以廣東話授課為主的學校好d呢? 讀全日班又會 ...

any signs to tell?? thanks in advance

aiya i start to walk when i was 34 months. Now i can run faster than alot of ppl. Don't worry la.

Dr. Poon has worked with children with development needs, you can go into www.eicare.net and look in the 最新活動 on 促進兒童發展小組, 5月開組 la, 3-4個BB 一組, 也可以私人指導,睇吓適唔適合la! 揾到一個好導師培住一同行會行得更有力! 努力呀!   
原帖由 peggy888 於 09-4-29 11:42 發表
my girl is 36months also go to N1 and恊康會青葱計劃之幼兒導師服務. Can you tell me where can i find 私人訓練中心.

She's one year behind so he need to catch up. His teacher not very nice. She's telli ...

I went to Dr. Poon's seminar on that day.  Honestly, I was one of the crying mom...I agree what Dr. Pooh said during the seminar...
However, I do not have time to join this playgroup as the date is not match with my schedule.  
I hope that I can join if I have chance.

Hi, 我女女都14個月了, 都係唔識行。好多野都唔玩。都唔知教佢咩好。政府已經評估左佢肌肉發展慢(只有約8/9個月), 治療師話要多d訓練同等緊排醫院做物理治療。

我宜家只有儘量係屋企俾佢爬多d, 等佢練多d大小肌肉。其實我都唔知可以再有咩幫到佢。

原帖由 ck2005ml 於 09-5-6 14:29 發表
我bb現在十六個月啦, 不懂行, 要人協助, 沒有手指指, 不喜歡砌積木.  很擔心她.她有去協康訓練, 但未成功行.... 請您們指教?

萬分感謝~~
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/PC12p8.png[/img][/link]

原帖由 bbsinman 於 09-5-8 09:26 發表
Hi, 我女女都14個月了, 都係唔識行。好多野都唔玩。都唔知教佢咩好。政府已經評估左佢肌肉發展慢(只有約8/9個月), 治療師話要多d訓練同等緊排醫院做物理治療。

我宜家只有儘量係屋企俾佢爬多d, 等佢練多d大小肌肉。 ...

我仔仔19個月大先自己行到2,3步,
平時單手拖住行,扶住0野行,爬多
之前18個月大時姑娘幫我BOOK下星期番健康院見醫生
我之前都時時比人問識行未
問我懷孕有無食鈣片,係咪奶粉唔多營養
你信唔信食0左某0的食物就醒目0的學0野快0的
0甘無科學根據都問得出,我當時內心多麼難受
見仔仔呢排自己行到2,3步,我巳超開心好感動

另外穿圈圈,放物件入藍呢0的識唔識呀
唔好比太大壓力自己呀
小朋友有興趣做自然好快識
好似仔仔見我講電話,轉頭都會將電話放係耳仔

小朋友語言慢,未必一定係父母太遷就,
有時係佢的發展未到,舌頭活動少, 可以玩以下活動:
吹bb(紙的/膠的/買d叫的玩具樂器),
叫紙條/紙碎/甚至羽毛.
聽指示方面:玩玩具時可以同時訓練,如:擺公仔在凳度/
餵公仔食菜/或者在收玩具時說:收埋[積木]同[車車]...
可以在活動中教小朋友玩具名稱同動作..
如果各機構未能配合你的時間也不要緊,
但你每天要抽時間同佢玩, 玩的時候訓練下佢.
再唔係搵d私人training.

回覆 5# momo_peach 的文章

Hi, I'm also another crying mummiy in Dr. Poon's talk. I felt very impressed about what the that mummy said and i think Dr. Poon is so professional. I'll join their playgroup once I hv time.

Dr Poon said they will put the seminar on youtube. Anyone have the link?
My girl is currently going to Ching Chung for training. They are very friendly ppl. I hope my girl will improve soon. She's Speach delay behind other for 1 yr.
‹ 上一主題|下一主題