用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教九龍城band2頭選校(女)
go

請教九龍城band2頭選校(女) [複製鏈接]

0    0    0    0

沙田學校我所知有限,排位幫唔到你,九龍城學校可以八卦幾句!

以KL3 band 2計:

派到都走:德蘭/蔡公譜/寧波/余近卿/賽官

無可奈何:聖三一/新亞/基道/彭學高

中游之選:胡兆熾/五旬節

三甲必選:九真/培道

最難取捨:何官(23)/培正(20)

黑馬女校:德雅(10)/聖家(13)

可否具體說明點差 ?

原帖由 River2004 於 09-4-28 02:54 PM 發表

最難取捨:何官(23)/ ...
Tomorrow is better

德蘭 是BAND 3學校,BAND 2 頭派到就緊係走啦,但是以BAND 3的話,就算係咁架la。

原帖由 vicky99 於 09-4-28 17:18 發表
請問點解有D 人話德蘭都OK. 又話佢有精英班?
培道會唔會在各科有增潤課程 ( 即英文)?
真光 / 培道邊間程度好D ...?

謝謝

想請問點解彭學高係無可耐何?係band既問題定校風呢?
原帖由 River2004 於 09-4-28 14:54 發表

最難取捨:何官(23)/ ...

原帖由 小荻媽咪 於 09-4-30 08:04 發表
想請問點解彭學高係無可耐何?係band既問題定校風呢?

* 彭學高 是 band 2尾3頭,
對band2頭的學生當然無可奈何。
當然,相對不少同banding [例如:賽官, 鄧鏡波],
以及band 3學校,它的校風是不錯的。
這裡有彭學高學生家長討論區,
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1666725

家長對此校評價都OK。
而且家長上網可以 check 學生回校離校記錄。

* 如果你講寧波 是 觀塘那2間,其實他們會考成績
進步很多,已經升到 band 2。

雖然都不叫非常出色,但已經不算『派到都走』的學校。

* 反而,聖三一都算『派到都走』的學校。

原帖由 wunma 於 09-4-28 12:28 發表
學生甲部有機band1, 乙部band2頭.

各位請幫幫忙在選校及排位上給意見:
1. 沙田培英 (17位)
2. 郭德勝 (8)
3. 培道 (55)
4. 真光 (62)
5. 何官 (23)
6. 五旬節 (111)
7. 胡兆熾 (111)
8. 基道 (68)
9. 基督 (沙田博 ...

「學生甲部有機band1, 乙部band2頭.」意思係咪 : 全港屬於 band 1 生 , 原區屬於 band 2 生 ?

假設原區屬 band 2 生 , 你都算係博 ! 你放頭兩間都係英中 , 派位機制係派曬所以 band 1生先會派 band 2 生 , 半句話講 , 大部分英中學額以經响第一輪無曬 , 只有少部分英中學額淨低 !
你所選擇兩間沙田中學都係 band 2 頭心水 , 但係學額又唔係多 , 假設真係派唔到1,2 , 你3 ,4, 5 志願入到o既機會都好「秒忙」, 因為 band 2 中及尾o既學生會將你o既3,4,5 放响第 1,2,3位 (因大抽獎係所有 band 2 生一齊抽 , 並唔會分頭 , 中, 尾), 咁到時有機會唔知派左去邊 !
假設我係你 ... 我只會放一間英中(當然小朋友要有能力) , 第 2 選擇我會放一 d 穩陣o既學校 ,唔想放榜嗰日周圍「走」!

純屬個人意見 !

補充----
最難取捨:何官(23)/培正(20)

基本上培正只會收培正小學
直升上來的band2學生。
其他學校的band1生,
都要比較標青那堆學生才入到。
其他學校的band2生,
是無機會入到。

所以可以專心選何官

原帖由 wunma 於 09-4-30 14:05 發表
多謝你的意見.
個學生肯定可以讀英中, 所以博一點, 希望博到.

band 2生又要跨區去沙田band 1機會真是細了些, 倒不如在九龍城選band 2學校機會入到大些.

回覆 5# nywing 的文章

我女兒可能是band 1尾  band 2頭,
乙部選 (本區油尖旺)
1)銘基 2)培道 3)鄭榮之 機會大嗎?
甲選 機會大嗎?
1)聖母玫瑰書院
2)中華基督教會銘基書院        
3)香港培道中學
‹ 上一主題|下一主題