用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好正的語言訓練圖咭
樓主: sandy52
go

[聽/語障] 好正的語言訓練圖咭 [複製鏈接]

SANDY 52:
  您好?我想問一問,如何使用D咭
因為我仔仔剛剛做完評估也有語言遲緩
因正在排期見語言治療師,所以我先行想同佢係屋企做訓練,你方便的話,可否簡單的教一教我啊?謝謝您!

TIPPI'S MOM

sandy52 ,

唔該晒 ...  其實我係想買有關語言訓練的教材...
及配對卡 ...

原帖由 sandy52 於 09-6-27 22:19 發表
sze0830,

泰源街詳細地址及店舖名講唔倒呀,我朋友話因為一路行一路買,細細間,有d喺樓梯低的舊式玩具舖,真係冇寫底個舖名噢! 你係咪要買小肌肉教材呀? 想買咩教材呢? ...

sze0830,
哦!其實你想買語言訓練教材。
我知道訓練語言的圖咭大部份都係外國出版,e.g.Colour Card, LDA等等,但係內容係外國文化,所以有d用唔著。而近年香港同業出版左適合香港兒童的語言訓練圖咭,內容係香港文化背景,又係小朋友生活經驗到的,好好教,就係先前提過的,好多治療師都有買,有家長話協康會有得借,但係永遠都借唔到,因為治療師自己keep住離教,所以佢地都自己上網訂左一set正版貨,況且而家又停曬課,唔通等到八九月先訓練咩! 一定倒退啦! 梗係自己在家努力訓練最實際啦!另外,你想買配對教材,嗰間都有呀! 除左配對,重可以訓練推理、記憶等等。

TIPPI'S MOM,

你想知道那盒card的用法呢? 你係咪手頭上已買左? 係Sequcening、Moral Education、What would you say、Relative Thinking? 那一盒?
還是你想知道點樣開始教語言遲緩的仔仔呢?
你講多d你仔仔的情況!

我最近都訂左一盒What would you say教材,我就唔係上西九龍中心買,上網睇左資料直接向教材公司訂購,都好方便! 幾日就收到貨。仔仔好鐘意睇,初時講得唔熟,睇多幾次講多幾次就越來越講得長,跟著我就轉另一個講法,話俾佢聽亦可以有其他講法,佢又模仿我講了。

Sandy52,

請問你知唔知“聯想與關係”那套教材係點架? 內容好用嗎? 可以點樣教? 因為我考慮訂購。謝謝!

Hey_ma,

“聯想與關係”這套教材內容主要是因果關係,一件事發生,小朋友要聯想個結果,例如: 有黑色暴雨訊號,結果要點? 為安全起見要留在家! 例如:有咳生病了,就要戴上口罩。內容全是香港生活背景,較適合囝囝睇同學習,常識也好,學語言表達都好。

各位家長,

想問下以上的教材我覺得好啱用,除了去訂購之外,有冇其他方法可以攞到呢?

HAY_MA,

我只係知道去教材公司買都得,不過冇節扣,如果去西九龍中心買就會較平,叫老板婆平少少都得。因為有copyright版權的法律追究,自己買同擁有都幾好,圖咭顏色很鮮,質地都夠厚唔容易爛。

HappyST,

謝謝你提供learning is fun公司的資料, 我已上網睇過, 雖然有些教材價錢較平, 但適合的如sequencing都要約$450,還有這些教材全部都是外國貨,內容及人物都是外國文化的。我還是覺得先前所提及的www.orchikids.com.hk這公司的教材較適合, 內容全是香港文化背景的, 是我地日常生活的情況, 而且人物生動有趣, sequencing都是$335, 價錢較平。

不過都很多謝你的資料, 唔該。

我都知道Learning Is Fun的sequencing有平有貴,
但係平的那種不太適合, 我唔係幾合用呀!
Anyway,多謝你回應呀。

原帖由 sandy52 於 09-9-29 10:25 發表
HAY_MA,

我只係知道去教材公司買都得,不過冇節扣,如果去西九龍中心買就會較平,叫老板婆平少少都得。因為有copyright版權的法律追究,自己買同擁有都幾好,圖咭顏色很鮮,質地都夠厚唔容易爛。 ...

sandy, 請問而家西九龍中心個零售點仲有無呀? 我小朋友而家2歲2個月, 未肯講野(只能講mama & dad dad), 做過評估, 結果係要做言語治療, 而家排緊, 唔知排到幾時, 你小朋友個情況又係點架? 你用完成效點呀?

ocean~mami ,

係呀! 西九龍中心的零售點冇做, 不過我知有好多家長都自己上網訂購, 因為好多言語治療師都有用呢幾套教材做訓練, 家長去做訓練時都認得出, 所以都放心直接上網訂囉! 你小朋友做完評估, 要做言語治療, 趁早訓練好重要架, 我經驗係越早訓練成效會越好架! 不過我都知有排輪, 自己努力教住先啦!

hi,我囝囝而家2歲2個月,佢2歲時返健康院都話佢講野遲(果時佢都係講太空話)但醫生就冇轉介佢去做評估或搵言語治療,只係叫佢早d返學同2歲半再返健康院....但佢呢2個月好叻,識講好多野,識叫人,識跟人講野.....我想問你地話排政府做評估,係咪健康院叫你地排架?
另外呢d訓練咭同唔同果d識字咭?有咩唔同?
many thanks!!

Sarahkyu:

呢d訓練圖咭當然唔同果d識字咭, 識字咭係圖畫旁邊有該圖畫的文字, 係用作認讀文字, 而呢d訓練咭係專業用作訓練語言即係講說話(訓練表達能力), 識字咭好多書店都容易買得到, 而呢d語言訓練咭出面冇得買, 價錢比起識字咭貴得多囉! 專業教材舖先搵到, 言語治療師就知去邊度買。
‹ 上一主題|下一主題