用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) ...
樓主: khmama
go

2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) [複製鏈接]

原帖由 MUMMYSIK 於 09-5-5 18:29 發表
Hi Khama,

中西區男Band1尾, 第一志願博聖若瑟/英皇/皇仁,以校風和成績如何排第二至六包括聖保羅、聖類斯、高主教、鄧肇堅和呂明才。

聽聞聖保羅校風好過聖類斯,但以成績論這兩間是否接近, 用聖類斯包底是否指排在 ...

如果以成績去排, 應該係高主教, 鄧肇堅, 聖類斯, 呂明才. 聖保羅就冇資料, 如果睇入大學比例就較聖類斯略差. 但係呢個數字唔作得準去決定中學既成績, 因為會考叻既學生可能去咗第二度讀中六.

包底既意思係填晒你想入既所有英中, 然後先填聖類斯.

khmama,

PM U. PLS CHECK. TKS.
ekoo

2009 派位試算表

May I please have a copy of the 2009 派位試算表?  My email address is [email protected].

Thanks a million!

港島東區選校策略

請問如果小朋友(一對孖仔)讀校內的精英班而且成績屬Band1,於港島東區中學的選校策略應如何(尤其是乙部由1至30的志願依次應怎樣排列)?

另外,一些屬於港島東區校網內的他區學校(如皇仁),如要報讀,不知勝算高不高?

請賜教.謝謝!

原帖由 stellayychan 於 09-5-26 19:37 發表
May I please have a copy of the 2009 派位試算表?  My email address is [email protected].

Thanks a million!

Sent already, please check mailbox.

Got it.  Thanks a lot Khmama.

原帖由 khmama 於 09-5-27 23:31 發表

Sent already, please check mailbox.

原帖由 khmama 於 09-5-22 23:18 發表

唔好咁担心, 好好地利用呢個暑假, 睇定出年既課程. 尤其是數學科, 比重係9, 一張卷定輸贏, 唔似中英文o的分咁難攞.預先學定, 上堂易明o的.

請問知不知有那些暑期班溫習會較好一點的?

原帖由 waiyeemum 於 09-5-28 06:44 發表

請問知不知有那些暑期班溫習會較好一點的?

我向來都唔係好信坊間既補習班, 你早o的買定小六既書, 比o的練習佢做下已足夠.

原帖由 stellayychan 於 09-5-26 20:15 發表
請問如果小朋友(一對孖仔)讀校內的精英班而且成績屬Band1,於港島東區中學的選校策略應如何(尤其是乙部由1至30的志願依次應怎樣排列)?

另外,一些屬於港島東區校網內的他區學校(如皇仁),如要報讀,不知勝算高不高?

請 ...

東區基本上頭五個志願之內應該可以派到位, 你可以考慮下面既排位: 筲官唔及張祝珊同婦女會, 但係唔放第一未必抽到, 因為要同聯繫小學抽唔到聯繫位既考生爭非保留位, 所以下面索性唔寫. 皇仁有聯繫小學, 所以唔放第一又係抽唔到, 3個位機會微, 除非你個隨機號碼好正. 後面18個可以填晒band2再填band3, 不過點都唔會派到band3學校.
1. 張祝珊/婦女會
2. 聖馬可/中華基金
3. 港島民生
4. 顯理
5. 金文泰
6. 英皇
7. 鄧肇堅
8. 聖保羅
9. 劉永生
10. 培僑
11. 衛理
12. 慈幼

Dear all,

May I know what is " 派位試算表"?

joymama

原帖由 joymama 於 09-5-30 23:51 發表
Dear all,

May I know what is " 派位試算表"?

joymama

呢個表係用黎估計各區band1生大抽獎入英中既成功率. 除咗可以提供數據幫你決定轉唔區抽獎, 亦可以估計最差派去邊間band2學校.

請問女仔 band1尾下年由觀塘轉去九龍城網,好唔好?請給意見。謝!
原帖由 khmama 於 09-4-26 13:43 發表
新既試算表已經完成, 如果家長已有2008派位試算表, 為避免等待, 可根據下面資料自行更改而不須重送.
校網考生人數派位學額直屬/附屬英中學額非保留band 1英中學額中西區2,130 1,363 458 314 灣仔2,634 1,637 604 293 ...

原帖由 hingmami 於 09-5-31 19:48 發表
請問女仔 band1尾下年由觀塘轉去九龍城網,好唔好?請給意見。謝!

九龍城比觀塘強, 如果由觀塘轉去九龍城, band1尾有可能跌落band2, 要慎重考慮.

多謝你的提醒!咁觀塘英中又唔夠分,有無bamk2介紹?謝謝!

原帖由 khmama 於 09-5-31 22:42 發表

九龍城比觀塘強, 如果由觀塘轉去九龍城, band1尾有可能跌落band2, 要慎重考慮.

可否send派位試算表給我, 並請指教如何計來年的派位試算表 !! 十分謝謝 !!
[email protected]
小女讀天水圍青小, 除青中外有否其他中學可揀,青中太多壞新聞啦 !!...........請多多幫助........十分謝謝!!

Dear khmama

請問小女BAND 2頭, 元朗區, 有什麼學校合適, 排位應如何好呢, 本人對中學都不太認識, 又沒有朋友比意見好心煩......一片空白..........希望你幫下我比D意見, 另請問係唔係可以選屯門既中學呢??? 在前一頁睇到(陳瑞芝同南屯可能有少量位剩, 而屯官同劉金龍) 呢D學校係好嗎? 有機會嗎? 元朗信義, 鄉義局難入嗎?

交自行報名表時係唔係要交家長寫既信及PROFILE, 請問有無sample給參考! 還有什麼要準備呢?

SORRY.......好多問題...
請幫下我, 我都唔知點幫個女好!

原帖由 hingmami 於 09-6-1 00:45 發表
多謝你的提醒!咁觀塘英中又唔夠分,有無bamk2介紹?謝謝!

觀塘除咗幾間英中, 仲有band1中中蒙民偉, 呂郭碧鳳同梁式芝. band2中上既有梁季彝, 羅陳楚思可以考慮.

原帖由 pcpaul 於 09-6-1 13:56 發表
可否send派位試算表給我, 並請指教如何計來年的派位試算表 !! 十分謝謝 !!
[email protected]
小女讀天水圍青小, 除青中外有否其他中學可揀,青中太多壞新聞啦 !!...........請多多幫助........十分謝謝!! ...

試算表已送出, 明年既數字要等出年既中學一覽表出咗先有. 唔想直上青中, 要先睇下你囡囡banding至可以決定選咩中學.

原帖由 AA1120 於 09-6-1 16:54 發表
Dear khmama

請問小女BAND 2頭, 元朗區, 有什麼學校合適, 排位應如何好呢, 本人對中學都不太認識, 又沒有朋友比意見好心煩......一片空白..........希望你幫下我比D意見, 另請問係唔係可以選屯門既中學呢??? 在前一 ...

你第一件事要做既係保持冷靜, 幫個女谷好o的成績, 如果可以上到band1, 元朗區有好多選擇. 唔使咁快担心住,. 你考完第二次呈分試, 先開始準備自行分配既資料啦. 你上BK自然會搵到合用既資料.

原帖由 khmama 於 09-6-1 23:13 發表

你第一件事要做既係保持冷靜, 幫個女谷好o的成績, 如果可以上到band1, 元朗區有好多選擇. 唔使咁快担心住,. 你考完第二次呈分試, 先開始準備自行分配既資料啦. 你上BK自然會搵到合用既資料.

...

DEAR KHMAMA

你好叻呀......我真係好唔冷靜, 差唔多痴左線 , 個女下星期考試.....佢仲賴賴行, 我急佢唔急 加上自己對中學既資料又不太懂.........剩係知元朗無乜好中學 自薦信唔識寫, Profile又唔識做........又無人可以比sample.............你話我點可以冷靜, 雖然我唔係要求個女入最好既英中, 但都希望入到不太差既英中.....

不過都好多謝你, 雖然只係幾短短既說話.......我個心都安定左些
‹ 上一主題|下一主題