用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) ...
樓主: khmama
go

2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) [複製鏈接]

原帖由 vicky99 於 09-7-13 16:07 發表
khmama,

想請問你 培道 or 福建中學 好呢

係唔係觀塘福建? 如果入到英文班, 一定選福建.

Hi Khmama,

Would you kindly send me 派位試算表 to my e-mail address

[email protected]

小女學校剛剛在上星期完成小五呈分試, 學校講要9月開學先派成績表, 但而家已經好緊張la.

help......

Hi Khmama,

請也send 派位試算表給我.

小女小五呈分試, 全級155人考110. 是band 2 or 3呢?
九龍城的band 2 及 3有什麼是校風好的呢?

入"培道"及"何文田官中"的機會有嗎?  

自行應該點選好呢?

Hi Khmama,

小女小五呈分試, 我想她的成績大約是band 2 or 3呢.  她於九龍塘聖家就讀. 想問
另我家住觀塘, 如跟家地址會否banding會好些? 觀塘又有什麼好學校可選擇?

另請問另2次呈分試是那2次? 3次呈分試是否計平均分or計最好那一次?

Thanks

自行應該點選好呢?

Hi Khmama,

請也send 油尖旺區派位試算表給我.

小女9月升小六,小五呈分試, 我想她的成績大約是band 2 .  她於廣東道官立就讀35/9X名. 想問跨區考九龍塘真光或何文田官立有沒有機會,是否太進取?墾請回覆,吾該晒。

Thanks

原帖由 vicky99 於 09-7-14 12:11 發表
Dear Khmama,

唔知你記唔記 得我 ......
福建味定中文班or 英文班
因為係叩門, 要等今日考完 TSA, 17 號有結果先知
我對呢二間學校一無所知, 可唔可以幫我分析下呢

1)  如果只是入到中文班, 咁又點選擇呢?
...

福建既會考成績唔錯, 唔知係唔係多數來自英文班. 兩間學校既校風都ok, 朋友既囝囝今年係福建升中四, 都好乖. 幾年前校長都好積極招收成績好既叩門生, 甚至提供免收學費. 培道係band2頭女校, 如果入福建中文班, 我覺得入培道可能會較好, 因為福建可能會將資源投放英文班多o的.

Hi, Khmama,

我的兒子在9月升小六. 因本兒的成績是band1中. 而深水埗區的英中比較少, 故此希望能參你的試算表來選擇中學.

My email : [email protected]

Many thanks !!

Dear Khmama,

I want to have the spreadsheet of Kln City for reference.

Thank you !

My email: [email protected]

Hi Khamma

I received mail , thank you very much

試算表已送出, 再想要試算表既家長可到下面個topic下載, 恕不再送出.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1

原帖由 sweetybaby88 於 09-7-15 17:09 發表
Hi Khmama,

請也send 油尖旺區派位試算表給我.

小女9月升小六,小五呈分試, 我想她的成績大約是band 2 .  她於廣東道官立就讀35/9X名. 想問跨區考九龍塘真光或何文田官立有沒有機會,是否太 ...

你既成績係band2頭定中? 依家只係考咗一次試, 仲有兩次, 唔使咁快決定考邊間, 何官同真光屬band2頭, 唔算進取, 只怕到時你升咗上band1, 會後悔考band2.

原帖由 長腳蟹 於 09-7-13 23:10 發表
Hi Khmama,

Would you kindly send me 派位試算表 to my e-mail address

小女學校剛剛在上星期完成小五呈分試, 學校講要9月開學先派成績表, 但而家已經好緊張la. ...

定o的黎, 仲有成年咁耐, 咁快緊張幾時捱得到出年?

原帖由 Mandy23 於 09-7-15 11:12 發表
Hi Khmama,

小女小五呈分試, 我想她的成績大約是band 2 or 3呢.  她於九龍塘聖家就讀. 想問
另我家住觀塘, 如跟家 ...

你囡囡係band2/3,中定係尾? 唔知就冇得選擇. 九龍城band2好既有何文田官立 (band1, band2), 培道同九龍塘真光. 另外, 五旬節同胡兆熾都係band2之選. 九龍城Band3就好難選, 你起碼谷個女去band2. 觀塘band2反而更少選擇, 都係九龍城好o. 最後兩次呈分試係計六年級頭兩次試.三次呈分試經調後既平均分, 會用黎計banding. 你考埋第二次呈分試, 定咗banding先諗自行啦.

原帖由 441 於 09-7-15 09:25 發表
Hi Khmama,

小女小五呈分試, 全級155人考110. 是band 2 or 3呢?

入"培道"及"何文田官中"的機會有嗎?  

自行應 ...

間間學校既banding%都唔同, 最好問清楚學校, 唔好亂估.

Hi Khmama,

已收到你的email. 唔該晒 !!

Thanks a lot !!

原帖由 cherryjamesma 於 09-7-13 20:32 發表
Hi khmama

Would you send me 沙田區 2009派位試算表
my mail [email protected]

另, 可否分析一下, 因本人得一位仔, 冇經驗點去選擇.
小兒將升小六, 老師話佢小五呈分考全級60左右, 暫應是band 1.

...

沙官, 曾肇添同沙呂只可以選一間, 仲要放第一位, 如果唔係就抽唔到. 至於林裘謀,沙祟同培英都幾受歡迎, 尤沙祟同培英上年會考成績唔錯, 會唔會因此變得難抽入去要等o的家長提供資料. 郭得勝, 林漢光同鄭榮之屬band1, 可以放band1英中最後3. 體藝應該冇得抽獎既, 填完band1跟住band2, 可以填胡忠第一, 先至填梁文燕, 黃鳳亭. 如果你真係band1, 應該入到英中. 你考60係唔係band1? 唔好重蹈覆轍.

原帖由 kathymum 於 09-7-13 10:40 發表
khmama,

Hi! 我現在很煩惱, 因小女在第一次呈分試考得唔理想, 老師話佢係Band 2 頭, 我想問其實可否在第二及第三次呈分追返上Band 1 呢?  小女就讀的小學在九龍城區, 請問有什麼Band 2中學選擇呢?

Kathymum ...

如果你囡囡努力o的, 總有機會追番上band1既. band2可以試何官, 培道同九龍塘真光.

原帖由 khmama 於 09-7-16 22:50 發表

你囡囡係band2/3頭,中定係尾? 唔知就冇得選擇. 九龍城band2好既有何文田官立 (band1尾, band2頭), 培道同九龍塘真光. 另外, 五旬節同胡兆熾都係band2之選. 九龍城Band3就好難選, 你起碼谷個女去band2啦. 觀塘band2 ...

首先謝謝你的意見 !
我諗我囡囡現是應是band2尾/3頭.  現在已幫她加強補習, 希望能上回b2頭.  另想問聖家書院banding是什麼? 對這校有什麼意見?

Thanks

Hi khmama,

小女將升P.6, 現想幫她做profile, 請問應該用英文 or 中文做?
另外亞女P.5呈分試名次係7x / 17x,應該係band 1尾,九龍城區可否自行選 1) 旅港 (亞女比較活動型) 2) 黃芴南 or 銀禧, 唔知有冇機會?

請比些意見。

Many thanks!
‹ 上一主題|下一主題