用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我覺得Band 2 頭應該去盡D
go

我覺得Band 2 頭應該去盡D [複製鏈接]

因為Band1頭好多入了直資名校,Band 1尾的又怕降Band,又入了直資,所以實際參加抽獎的少了很多,我兒學校Band 1己有約十個入了直資不參加抽獎!據其他家長報料,李兆強頭幾名也入了聖保羅,入其它直資可能會更多!
所以Band 2頭如果第一選擇沒那麼多人爭的英中可能還是有機會的,若果真的抽入了而跟不上,再考慮轉回Band 2學校也不難!其實Band 1尾和Band 2頭可能只一兩分之差別! 但很多小學為了取得較好的首三志願百分比而叫家長選校保守一點,其實是可以進取一點的!
   0    0    0    0

但Band 2頭並不代表你大抽獎一定抽到你先, 如是唔抽你先但你太進取的話, 排名會跌得好後, 留意吓。

但我都見唔少Band1尾,Band2頭既學生
都只係派到Band2中既學校
最後要去直資學校讀
所以Band2頭入到Band1機會唔一定大
而且每區英中學額唔同,好難一概而論

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-4-25 11:39 發表
因為Band1頭好多入了直資名校,Band 1尾的又怕降Band,又入了直資,所以實際參加抽獎的少了很多,我兒學校Band 1己有約十個入了直資不參加抽獎!據其他家長報料,李兆強頭幾名也入了聖保羅,入其它直資可能會更多!
所以Band 2頭如果 ...

睇下自己嗰區多唔英中學額,
如果是將軍澳如無記錯只得一間英中可派位,
這樣還有大把人同你爭.這是博唔過.

如九龍城區,英中學校有十多間,這還可以比你博一間,

地區好重要,將軍澳就一定機會微。

如果隨機號碼好,我都覺得有機會。

入到去又有另一個問題,要有心理準備全級名次會幾hurt你孩子,要下決心用功讀書。

Johnny@Klnbay: 你好! 請問你提及「李兆強頭幾名也入了聖保羅」是指「李兆強」、還是「德田李兆強」?能夠有幾位同學同時入讀聖保羅男女中學, 可算是一個很好的成績。謝謝!
‹ 上一主題|下一主題