用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 想問HYPS暑期活動
go

想問HYPS暑期活動 [複製鏈接]

我女9月升小一,想問家長們學校會唔會有暑期活動/小一適應班俾準小一生?如果有,咁會係 weekday 定 weekend?同會係集中幾日完定係 once or twice a week throughout the holidays 之類?會有咩班/活動呢?有無校車搭呢?

唔好意思咁多問題,因為要開始 plan 暑期活動、放假旅行之類所以想問清楚。如果安排到都想個女参加多D學校活動早日認識多D朋友,又晤知幾時學校至會通知,太遲又報唔到出面D班...

有經驗家長請指教。Thanks!
   0    0    0    0

原帖由 YN 於 09-4-24 14:36 發表
我女9月升小一,想問家長們學校會唔會有暑期活動/小一適應班俾準小一生?如果有,咁會係 weekday 定 weekend?同會係集中幾日完定係 once or twice a week throughout the holidays 之類?會有咩班/活動呢?有無校車搭呢?

唔好意思 ...

今早好無聊答下妳問題,我女現在讀緊小一,過著繁忙但愉快的學校生活

記得舊年學校沒有有暑期活動安排給小一生

適應班有兩天安排在8月最後一星期

課外活動班星期一都星期六都有,看妳想幫女參加那種活動

星期六沒有校車接送

不過想清楚先參加,學校活動不準隨便擴課,有時在大時節附近的學校徦期都要上,放學學完有要等埋幼稚園同學先可以一齊上車,不過小朋友學完味夠鐘都可以去自修室做下功課先

活動班有好多:游水,羽毛球,網球等等;音樂就大中小提琴,吹笛之類,好多好多

妳唔使擔心,照舊安排自己的暑期活動

開心做人啊!

Many thanks for the info!

原帖由 cheungcheung 於 09-4-26 11:58 發表

今早好無聊答下妳問題,我女現在讀緊小一,過著繁忙但愉快的學校生活

星期六沒有 ...

cheungcheung 或協恩家長,
如有空, 請可否解答下列問題, 好讓大家多了解協恩的小一的學習生活:
1) 每天的工課量及程度
2) 每隔多久要默書
3) 測驗及考試內容是課或是課外
4) 老師會否常罰同學
5) 上堂氣氛是否很嚴肅
6) 是活動教學嗎
7) 英文程度是否比較弱(因中小文小學)
8) 是否有外藉老師教英文
9) 是否有户外學習課
不好意思,太多問題.

原帖由 cheungcheung 於 09-4-26 11:58 發表

星期六沒有 ...
‹ 上一主題|下一主題