用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08 年 11 月出世, 報幼兒園
go

08 年 11 月出世, 報幼兒園 [複製鏈接]

我個 b 08 年 11 月出世, 我想問下大家咁我應該幾時開始報幼兒園呀? 佢係細 b, 係吾係遲 一年先報好 d 呀?
   0    0    0    0

我個囡囡都係08年11月出世, 我都煩緊呢個問題
唔知應該點...

原帖由 ChristinaH 於 09-4-24 00:19 發表
我個 b 08 年 11 月出世, 我想問下大家咁我應該幾時開始報幼兒園呀? 佢係細 b, 係吾係遲 一年先報好 d 呀?

我個女10月出世, 都有呢個煩惱, 插班機會通常好渺茫

你想讀PN班定K1呀?
出年9月可以報後年9月K1架喇, 低如果想出年讀PN, 要插班先有得讀, 仲要係足左兩歲先插到班...

我個女都係11月, 所以出年我會幫佢報後PN班, 因為想佢做大女, 第時升K1讀書都快D吸收....同埋讀返亞哥同一間學校, 我大仔係0701, 今年先讀PN(2歲7個半月), 出年讀K1(到時都3歲7個半月)

**記住讀P1時係9月1日一定要足5歲8個月先讀得, 差1日都唔得

我地會俾b女做大b, 即係出年9月報後年9月K1
因為都係想佢大d, 易d吸收, 不過會幫佢報playgroup俾佢玩下

我有少o的亂添 , 出年(2010)報後年(2011)9月k1 唔係細b咩? 2011 年9 月,我個女得2歲10個月?

我想俾bb 讀n1, 如果做細b, 係唔係要今年九月報名呢?
做大b,就明年報n1??

原帖由 stefi 於 09-5-6 00:17 發表
因為都係想佢大d, 易d吸收, 不過會幫佢報playgroup俾佢玩下

我個B係08年9月BB.
我都諗住下年比佢讀N1.
今年年尾應該要報定名...

我個B都係08年9月的bb,
我聽人如果要明年俾佢讀n1, 要今年9月報名, 唔係今年年尾, 但2010年9月時我地阿b都未夠1歲8個月所以學校不收.所以, 我們應該下年09月幫佢報k1, 呢段時間要報住有質數的playgroup, 各位媽咪, 唔知我有冇錯呢.

原帖由 yuensiu 於 09-5-6 15:14 發表

我都係0809mami, 我而家都有d混亂, 如果真係要足2歲先讀得, 咁9 月bb咪無得讀n1?而要自己報d playgroup 當n1?我個人覺得如果bb 係學校讀n1, 好似規律d咁...
有無d 06 or07 9月mama可以分享吓係點做??

n係一定要足兩歲先讀得, 如果9月開學時未夠兩歲就算學校收都要等足兩歲先可以返學. k就兩歲八個月可以返.

我係0810媽咪, 諗住今年9月阿囡試下報維多利亞PN (pre-nursery), 佢地話2010年8月足1歲8個月就ok, 到時我阿囡1歲10個月, 應該ok.

不過我可能唔比佢返足5日, 而會揀返3日, 因為始終覺得好似太細咁.  不過到時佢就黎進入trouble two, 返學可以學下discipline, 好過日日對住工人/我99, 寵壞仲死!!!!

細b就算讀pn都係要等插班。

你錯左, 做大女係: 係後年(2011)報, 大後年讀K1(2012)
細女出年(2010)報, 後年讀K1(2011)

原帖由 stefi 於 09-5-6 00:17 發表

下年讀N1, 要係11月插班

原帖由 yuensiu 於 09-5-6 15:14 發表

全對~

原帖由 elmolly 於 09-5-7 09:37 發表
n係一定要足兩歲先讀得, 如果9月開學時未夠兩歲就算學校收都要等足兩歲先可以返學. k就兩歲八個月可以返.

全中.....我囡囡一樣是0809baby. 我今年9月會報明年入N1......試試有沒有幼兒園收!

當然, 要佢返下playgroup 學下同其他babies 相處 : )

原帖由 slimmum 於 09-5-7 07:40 發表
我個B都係08年9月的bb,
我聽人如果要明年俾佢讀n1, 要今年9月報名, 唔係今年年尾, 但2010年9月時我地阿b都未夠1歲8個月所以學校不收.所以, 我們應該下年09月幫佢報k1, 呢段時間要報住有質數的playgroup, 各位媽咪,  ...
‹ 上一主題|下一主題