用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 模擬大抽獎
go

2009 模擬大抽獎 [複製鏈接]

之前個模擬大抽獎已經唔合用, 我會用呢個topic講今年抽獎, 請盡量係度留言, 舊既留言我會一一解答完.

先發表下我對抽獎既見解. 其實我都講過好多次, band1生千祈唔好咁快填band2學校. 抽獎既目的係在碰運氣情況下, 為自己作最好既選擇, 唔係為咗要係頭3志願入到1間學校而降低要求.

試細心想想, band1中學之所以係band1, 係因為大部分派入去都係band1, 小部份band2係自行收既.  如果抽獎可以派band2入1間band1學校, 你放佢係第30志願都會比band2生早抽入去.  所以band1生最差只會派去第1間填落去而有位留比band2入既學校.  咁既學校放第30都得啦. 前面點解唔填晒所有本區同他區band1英中同中中?

用個實例, 如果有1050個band1生, 填滿10間100人既中學, 呢O的中學因此成為band1中學, 咁實際上只有50個唔好彩既band1生入咗間band2中學, 要收50個band2生. 有O的中學你或者會以為係band2學校, 而其實因為人人認為係band2, 結果自行只收到band2, 派位先至收到band1生. 但即使抽獎填滿晒band1生, 仍然因為自行收咗3成band2生而成為band2學校.

至於band2生, 其實都係同band1生類同, 只不過收咗band3生既學校如果校風唔好, 會比人叫做band3.  所以band2生只要跟次序填晒所有band2, 再排校風好O的既band3. 有時band2生都可以第一志願搏下英中, 不過多英中位既區先好搏.

Band3生就搏下band2尾, 再加校風好既band3.

:joyous:

2    0    0    0

khmama你好,荃灣band2生乙部第1王少清第2李城壁第3沙田蘇浙公學。甘樣排可行嗎?
- 派位總數(本區+他區)1367+195
- 英中非保留學位總數 (本區+他區)288+35
- 英中附屬位總數 (本區+他區)16+0
-直資英中 (他區) 3

Dear khmama,

中西區
-  派位總數(本區+他區): 1,365
-  英中非保留學位總數 (本區+他區): 314*
-  英中附屬位總數 (本區+他區): 458

*  已扣除聖瑪加利的人數(48)

謝謝

Khmama,

我囝囝就讀天水圍小學, 上兩次報分試成績是: P5( 全級38/164); P6第一次呈分( 全級45/162),P6第二次最後呈分試( 全級41-60)老師話屬於band1現有問題如下, 請幫忙解答:元朗區

1)  自行派位揀咗崇德和趙中,我知自行機會好微。
3)  可否建議大抽獎頭甲部和乙部頭10間應該點楝呢?

- 派位總數(本區+他區)

本區︰總數︰3315 - 直資 48 = 3267
   他區︰總數︰465

- 英中非保留學位總數 (本區+他區)

本區︰總數︰514 - 直資 69 = 445
    他區︰總數︰139

- 英中附屬位總數 (本區+他區)

本區︰104
    他區 : 0

我的e-mail是 : [email protected]

無言感激!!

HI Khmama,

我已經sent了私人訊息給你, 請查看吧!

謝謝

p.6 媽咪

Dear Khmama:
多謝你的回應。
想再問,小女屬荃灣band1尾band2頭,乙部第1全完, 第2李城壁。是否可以?
還有什麼可選的學校?
王少清可否作為其中一個選擇?如可以,又應放在那個位置最好?

- 派位總數(本區+他區)1367+195
- 英中非保留學位總數 (本區+他區)288+35
- 英中附屬位總數 (本區+他區)16+0
-直資英中 (他區) 3

小兒屬灣仔band2頭,大抽獎甲部和乙部頭10間應該點楝呢?可否請您給我一點意見。

- 派位總數(本區+他區)1130+467
- 英中非保留學位總數 (本區+他區)273+33
- 英中附屬位總數 (本區+他區)436+203

請將資料email給我 ([email protected])

多謝幫忙!!

Khmama,

我都系元朗區band1生,可否同時發一個電郵給我。
謝謝...............
e-mail : [email protected]

原帖由 hung1224 於 09-4-23 22:40 發表
Khmama,

我囝囝就讀天水圍小學, 上兩次報分試成績是: P5( 全級38/164); P6第一次呈分( 全級45/162),P6第二次最後呈分試( 全級41-60)老師話屬於band1現有問題如下, 請幫忙解答:元朗區

1)  自行派位揀咗崇德和趙中,我 ...

Dear Khmama

小兒荃灣區band 2 生, 是否頭十個選擇都放band 2 中學 (包括葵青之中學),  葵青之中學位很小, 每間中學只有 5-6個位!! 第一選王少青可行嗎?  待覆, 謝謝!

khmama,
我都系元朗區band1生,可否同時發一個分析給我。thx.
[email protected]

HI KAMAMA :
又係LEE度見到你la~
屯門區4871名小六學生,當有1623名band 1, 但英中位只得710個, 那麼第2志願是以沒有可能選英中的~ 2至5都要選band 1 中中了, 請盡快分析, 因為27號要交表給班主任了

現給你頭5志願~
1.梁銶琚 2.譚伯羽 3.馬可賓 4.田家炳 5.辛亥年
之後ng g 點選了

原帖由 khmama 於 09-4-23 20:58 發表
之前個模擬大抽獎已經唔合用, 我會用呢個topic講今年抽獎, 請盡量係度留言, 舊既留言我會一一解答完.

先發表下我對抽獎既見解. 其實我都講過好多次, band1生千祈唔好咁快填band2學校. 抽獎既目的係在碰運氣情況下,  ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

Khmama,

我都系元朗區band1生,可否同時發一個電郵給我。
Thanks a lot!!

e-mail : [email protected]

HI KAMAMA,

有個問題, 想問要填滿30間, 我小朋友係 band 2生, 咁之前排晒了 band 2 學校,
剩下的應填 band 3 or band 1 or 他區?
之序應點排?
我仔仔係 band2 中-尾, 官塘區, band 1 學校可以唔駛選嗎?
甲,乙部頭3自願
1)呂郭碧鳳
2)梁季彝
3)基孝
好開心加入這個大家庭............

Hi! khmama,
我個仔而家係BAND 2頭幾名, 做媽咪嘅我真係好好好好好唔開心!!!!!!!我地係黃大仙區嘅!
因為佢原本係BAND 1 生,. 最後一次考試因為唔舒服失手, 拉低哂D分! 跌咗落BAND 2頭!(63/12X, 佢學校55/12X係BAND 1) 老實講, 我覺得BAND 2頭同BAND2尾都係差不多, 都係抽籤之嘛! 而家唯有期望面試咗嗰兩間BAND 1(1.何蔭棠,2.文理) 肯收佢! 請問知唔知面試嗰兩間睇唔睇埋最後一次呈分試成績至決定呢?
我應該點揀? 係咪頭志願只係1.何蔭棠,2.文理 是但揀一間, 第2志願揀BAND 2 頭? 例如孔仙洲, 呢間會唔會比D BAND 2生喺第一志願度揀哂? 我地就一路落到去BAND 2尾架?有咩意見? 填甲部有咩見議? 唔該哂!

自行面試完就決定架la, ng會睇埋第3次架
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

KHMAMA:

我的囡囡在中西區是BAND2生,應怎樣填表呀!頭五個怎樣填寫呢(排先後次序)?中西區BAND2有冇有英中呀!請幫忙!謝謝!

khmama你好,

小兒今年跨區中西區, 老師話佢成績達全港band 1(跨區都係band 1), 希望你可以給點選校策略意見:

中西區
- 派位總數(本區+他區): 1365

由於中西區都幾極端, 大部份英中唔係男校就係女校, 所以我只考慮男校數字:
- 英中非保留學位總數 (本區+他區) :約155
- 附屬位總數 (本區+他區): 138

我的假設如下:
分配學位1365人
中西區學生人數: 1365/60% = 2275
第一組別人數: 2275/3 = 758
減10%已自行收生人數: 758x90%=682 (相信比估計10%更多)
第一組別男生人數: 682x45% = 307 (女多男少 )
減去附屬學位(男校): 307-138 = 169
結果: 若加埋男女校學位所有band1男生應該有足夠穫派英中學位!

請問以上假設是否合理.

以下是部份英中學位參考資料(非保留+附屬):
(本區)英皇書院  (71+13)
(本區)聖若瑟英文書院 (13+0)
(他區)皇仁書院 (3+0)
(本區)聖保羅書院 (5+72)
(本區)高主教書院 (10+0)
(本區)聖類斯中學 (63+53)
(他區)聖公會鄧肇堅中學(9+0)
(他區)金文泰中學(6+3)

相信頭三間會係絕大部份男生首選, 個人覺得再放落第二選應該會無乜機會.但既然肯定有英中位, 何不更進取選多次. 同意麼?

除頭三間外, 其餘的請問邊間會好d? (小兒數學英文較好, 對理科有興趣多d)

煩請賜教.

Dear khmama,

請分析沙田區.

派位總數(本區+他區):1187
- 英中非保留學位總數 (本區+他區):2797
- 英中附屬位總數 (本區+他區):1185

thx!!!

小兒屬灣仔band1尾,乙部頭10間應該點楝呢? 1皇仁, 2聖公會鄧肇堅 .可行嗎?
請給一點意見。多謝幫忙!
- 派位總數(本區+他區)1130+467
- 英中非保留學位總數 (本區+他區)273+33
- 英中附屬位總數 (本區+他區)436+203

請e-mail給我 ([email protected])感激

khmama,
我都系屯門區band1生,可否同時發一個分析給我。thx.
[email protected]
‹ 上一主題|下一主題