用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 模擬大抽獎
樓主: khmama
go

2009 模擬大抽獎 [複製鏈接]

原帖由 0120 於 09-4-27 09:55 發表
英中位得710個~平均7個人競爭1個位! 點解第2志願都可放英中呢, 請詳細說明!
萬分感激

你睇番我呢個topic就會明白.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1385168&extra=page%3D3

代友問,佢女女band 1 尾,以下選NT7 前十位想請教您意見:

1. 曾肇添
2. 蘇淅
3. 培英
4. 沙田崇真
5. 林漢光
6. 林裘謀
7. 郭得勝
8. 鄭榮之
9. 胡忠
10. 梁文燕.

原帖由 judy970114 於 09-4-24 10:44 發表
Hi! khmama,
我個仔而家係BAND 2頭幾名, 做媽咪嘅我真係好好好好好唔開心!!!!!!!我地係黃大仙區嘅!
因為佢原本係BAND 1 生,. 最後一次考試因為唔舒服失手, 拉低哂D分! 跌咗落BAND 2頭!(63/12X, 佢學校55/12X係BAND  ...

如果唔舒服真係唔考好過. 不過依家講都太遲, 都係向前看啦. band2頭選何蔭堂第一, 孔仙洲第二唔會咁快冇晒, 好多人都會搏下先. 你全港band幾? 如果係band1, 甲部可以搏band1尾英中.

觀塘區

band 1 男生 (2/160)

1. 聖言
2. 順天
3. 蒙民偉
4. 呂郭碧鳳
5. 梁季彜

其實對第二的順天信心不大,擔心隨機編號差,聖言和順天落空,就連蒙民偉都有機會去唔到,原來的方案是蒙民偉放在第二,今天老師又說可以試下放多一間英中上第二,唉...學校真係一時一樣的。

麻煩俾d意見 謝謝

Dear hkmama

由於我須要於4月29日交表, 所以可否急覆?

小兒是九龍5網 (官塘)Band 1生. 本想進取點頭10志願都放band 1 英中(包區外). 但老師suggestion 如下,有何高見.

乙部
(  ) = 非保留學位
1) 聖言中學 (108)
2) 觀塘瑪利諾書院 (108)
3) 中華基督教會蒙民偉書院 (111)
4) 仁濟醫院羅陳楚思中學 (111)
5) 呂郭碧鳳中學 (111)
6)聖若瑟英文中學 (46)
7)宣基 (5)
8)梁季彜中學(88)
9) 景嶺書院(9)
10) 鳴遠中學 (5)

跟住其他band 2 至band 2尾.不放band3

問題如下, 請賜教:
1) 是否可多放band 1英中 ?(know only less than 50%) to get into 英中  per your previous info provided)
2)  入蒙民偉機會如何?
3)蒙民偉同羅陳楚思, 那一間好些? 羅陳楚思好似話越來越好.
3)如首5choices 不變, 之後加插區外band 1英中有用嗎?

可以email 我嗎? [email protected]
感激不盡!!      

原帖由 khmama 於 09-4-27 21:52 發表

你睇番我呢個topic就會明白.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1385168&extra=page%3D3

原帖由 亞佩 於 09-4-24 12:38 發表
KHMAMA:

我的囡囡在中西區是BAND2生,應怎樣填表呀!頭五個怎樣填寫呢(排先後次序)?中西區BAND2有冇有英中呀!請幫忙!謝謝!

英中就唔會band2(直資除外), 中西區一係band1英中, 一係band3中中. 中西區抽獎既英中位佔抽獎學額57%, 所以band2生都有機會入英中, 尤其有聯繫中學既band2生. 你可以選一間他區英中搏下, 如鄧肇堅, 聖公會呂明才. 唔想搏就選香港仔真光做第一.何東第二, 培德第三, 浸信會呂明才第四.

Dear Khmama,

please check pm, thanks!

煩請妳幫我分析一下大埔的情況.資料如下:

- 派位總數1813
- 英中非保留學位總數 554
- 英中附屬位總數 0

小兒band2頭(NT6)校網, 全港in band 1, 請問你如放一間英中尾在乙部1st, 救恩2nd 是否太冒險, 抑或全放中中?

Thanks a lot !

Dear Khama,

我須要於4月28日交表, 可否急覆,  Thanks

原帖由 alan4k_2009 於 09-4-24 12:51 發表
khmama你好,

小兒今年跨區中西區, 老師話佢成績達全港band 1(跨區都係band 1), 希望你可以給點選校策略意見:

中西區
- 派位總數(本區+他區): 1365

由於中西區都幾極端, 大部份英中唔係男校就係女校, 所以我只考 ...

你既估計都接近, 中西區今年升中人數係2130人, 相信自行離場既band1生唔止10%, 過去兩年自行成功率大約30%, 不過扣除聯繫學位唔可以全部扣晒, 因為唔係全部都係band1生, 有機會係band2. 頭3間係最多人選, 尤其英皇. 基本上第二志願填聖類斯已經無問題, 派唔到既機會好微.

原帖由 牛耕田 於 09-4-24 13:11 發表
Dear khmama,

請分析沙田區.

派位總數(本區+他區):1187
- 英中非保留學位總數 (本區+他區):2797
- 英中附屬位總數 (本區+他區):1185

thx!!!

沙田既英中學額係夠分比band1生既, 最top幾間裏面選一間, 其餘排晒填落去, 最後填返top既英中先填胡忠, 再填band2頭好似梁文燕,黃鳳亭等. 記住填晒30個志願.

原帖由 kenskw 於 09-4-24 14:00 發表
Dear Khmama:

小兒屬灣仔band1尾,乙部頭10間應該點楝呢? 1皇仁, 2聖公會鄧肇堅 .可行嗎?
請給一點意見。多謝幫忙!
- 派位總數(本區+他區)1130+467
- 英中非保留學位總數 (本區+他區)273+33
- 英中附屬位總數 (本區+ ...

無問題. 應該唔會入唔到, 鄧肇堅都有一定數目既band2生.

Dear khmama
小兒band1中, 沙田區, 請問
1. 那幾間是top band 1 ,曾,呂,還有那幾間?
2. band1中  那幾間排位如何?
3. band2 那幾間排位如何?
Thanks!!!

原帖由 khmama 於 09-4-27 23:42 發表

無問題. 應該唔會入唔到, 鄧肇堅都有一定數目既band2生.

多謝指教

Dear khmama
請問屯門區band 2頭可以點選。謝謝﹗
****未經本人許可, 不得轉載****

唔該check PM -- 十萬火急.

謝謝.
bmwh

唔該check PM
謝謝.

jupierhk

回覆 # 的文章

khmama,
我的囡囡在荃灣區是BAND1生,應怎樣填表呀!頭十個怎樣填寫呢(排先後次序)?

Thanks

小女band 2頭,灣仔轉東區,第一想排金文泰,
請問其他應怎樣排?
請提供1-10排位.
謝謝指導!

2009 模擬大抽獎

Dear Khmama

Could you please check your PM?

Tks
‹ 上一主題|下一主題