用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區band 2 尾可以有咩選擇呢?
go

元朗區band 2 尾可以有咩選擇呢? [複製鏈接]

元朗區band 2 尾可以有咩選擇呢?
   1    0    0    0

原帖由 jebby 於 09-4-23 20:04 發表
元朗區band 2 尾可以有咩選擇呢?

band2尾=band2學生,就搵d心儀的band2學校先,耀道上緊位,留意吓!

我仲想問下.如果我放  
1) 可道中學
2)   伊利沙伯中學舊生會中學
3)  伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
4)   金巴崙長老會耀道中學

可以嗎?會不會太冒險

原帖由 jebby 於 09-4-24 17:17 發表
我仲想問下.如果我放  
1) 可道中學
2)   伊利沙伯中學舊生會中學
3)  伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
4)   金巴崙長老會耀道中學

可以嗎?會不會太冒險 ...

可道我唔清楚,我小朋友今年都係六年級,我從沒有想過選此校,
如果band2學生,我會選1.基朗 or 羅桂祥 2.裘錦秋元朗(校風ok)/耀道,雖然係band 2尾可能number會排先

耀道得40個位,我驚放第一都好難入到喎

原帖由 jebby 於 09-4-25 10:23 發表
耀道得40個位,我驚放第一都好難入到喎

Sorry! 我無留意這一點.

但依利沙伯係天水圍好受歡迎,可能選此校的學生係耀道的一倍,

而耀道係元朗都係新校,加上band 2學校又多未必多人選

兩種想法看看那個合你心意,

又或者同小朋友去睇下學校四周環境,睇佢鍾意邊間多d,始終係佢讀書,應該同小朋友一齊考慮

另有否考慮裘錦秋元朗..去年會考合格率96%/高考85%,成績唔錯,有111個學位,放第二買保險都好

裘錦秋都係好的學校,小朋友成績不太理想,我想問下這間學校要求高不高,驚小朋友難追上,讀得不開心........

原帖由 jebby 於 09-4-27 09:53 發表
裘錦秋都係好的學校,小朋友成績不太理想,我想問下這間學校要求高不高,驚小朋友難追上,讀得不開心........

有96%及85%的成績當然有一定的要求,但我的論點係

1. 做家長唔包小朋友上到中學會否有大轉變,可能到時會發奮呢!唔通選間b.2尾,不要失去一個好機會

2.此校校風ok,又比其他學校易入,用來買保證最好

3.相信係呢間學校讀,肯比d心機都會讀得開心

唔該哂你
‹ 上一主題|下一主題