用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 在學校以外的地方見到老師
go

在學校以外的地方見到老師 [複製鏈接]

我是幾年前係教幼稚園的, 如果我在街上見到學生, 而學生又見到我, 我地大家都好雀躍架.
而現在我係兩女之母, 大女現在就讀某有名的學校n1, 而這學校的老師在校是好熱情的, 某幾次在街, 見到班主任and其他老師, 你當口當面果隻, 她們居然扮睇我and我女唔到, 而我女又好大聲叫老師的(小朋友係咁, 在街見到認識的人好開心), 佢都唔踩,唉, d人以為我女做咩鬼, 而事後又比我地見到, 今次佢冇得避, 佢唯有傻笑好唔好意思咁.我想, 點解要咁呢?????唔通在學校時係扮熱誠?????  我唔係要求佢地在街都要好好咁, 起碼見到都打招呼, lee d係禮貌.
我都知做野好辛苦, 但係都唔好咁, 個小朋友好唔開心的
我想問下大家有冇lee d經 驗.
唉~~好彩我女會在k1讀第2間, 希望新學校的老師唔好扮有熱誠lar~~~~~
   0    0    0    0

奇怪... 囡囡學校的校長/老師/姐姐們在校外都好熱情, 放學時一齊行去車站, 有講有笑, 仲講好多囡囡在校的趣事給我聽!

me2.  My son's N1 teacher is also very nice, within and outside the school.

原帖由 reginefhk 於 09-4-23 02:57 發表
奇怪... 囡囡學校的校長/老師/姐姐們在校外都好熱情, 放學時一齊行去車站, 有講有笑, 仲講好多囡囡在校的趣事給我聽!

原帖由 娜娜媽. 於 09-4-23 00:54 發表
我是幾年前係教幼稚園的, 如果我在街上見到學生, 而學生又見到我, 我地大家都好雀躍架.
而現在我係兩女之母, 大女現在就讀某有名的學校n1, 而這學校的老師在校是好熱情的, 某幾次在街, 見到班主任and其他老師, 你當 ...

請問係唔係天主教學校?曾經遇過幾個天主教學校的學生或老師,好似都比較cool。

pls. pm me which famous kindergarten.  Thanks.

我也有同類經歷, 不過, 算吧, 現在好多人都係去當一份工去做, 好難真係熱 誠, 邊個叫教局定人工這麼低!不過我相信香港都有一班熱血教師, 只不過我未遇到

試過係百佳見到阿女o既外籍老師, 其實係佢叫到阿女先, 佢好主動叫阿女, 仲同我o地吹左一陣水....至於其他老師就未見過...
‹ 上一主題|下一主題