用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年讀啟思幼稚園K1家長
go

今年讀啟思幼稚園K1家長 [複製鏈接]

早几日收到收費表, 真係好貴, 由其校車, 勞作費, 想問吓你哋會唔會自己搵保母車, 另外你們會唔會選擇自備茶點呢, 請分享吓吧!!
   0    0    0    0

我都覺得校車費特別貴,由九龍灣去九龍塘$1100.
而我覺得其他費用都ok.書費一俾可用上下學期.
我會俾茶點費

edithl1117媽媽你個bb讀邊間啟思?如果同一間,不如大家聯絡下,起碼可以互相交流.
我個b在律倫街啟思

有分上下學期,而家係訂上學的書,下學期再俾錢買.

會俾茶點費, 不想另類.

問吓各位mami, 其實d書係咪要全部買晒架?

回覆 # 的文章

我都係律輪街的(下午)

回覆 # 的文章

我打過去學校問, 佢話全部都會在堂上用到的, 而唔係什麼課外堂用的, 所以除非有二手, 如果唔係都要全部買喎

edithl1117,我個b都是律倫街啟思下午班呀!!
我個b係仔,你呢??
其實我想佢讀上午的.你住邊區??

唉咁就真係啱了, 我個係女女, 住美孚的...你呢??

原帖由 vickylyy 於 09-4-23 22:03 發表
edithl1117,我個b都是律倫街啟思下午班呀!!
我個b係仔,你呢??
其實我想佢讀上午的.你住邊區??

醒目開學勳章

我女女係正校讀,下午班,wait上午班,明天去交$,不過交通費真係好貴,石硤尾去kowloon tong都要1000元,好貴,我問咗kv校車(可以車啟思student)都係850元渣。

其實我有k1的書, 如大家唔嫌二, 本人可平價出售!

venusnjoo:請問你點樣問kv校車??我想問下呢!!是call校車公司??怎樣找??我知st.cat由牛池灣去九龍塘都只是$730,但啟思卻$1100,

edithl1117:
不如大家一起交流,我pm給你,留下email,起碼有時有照應.關於孩子在校的問題可以互相問下.
我住牛池灣,校車$1100---"貴"  美勞費---"貴"
你為何選啟思??
你有否為孩子報讀暑期啟思的暑期班??
我參加了,想讓阿仔適應上學.

edithl1117:

以我的經驗,不是所有書本和教材也會在課堂上使用。主題書、ABC、Sing and Learn、Crystal Readers、幼兒識字書、數學教具等是必須的。但課本的CD、CD-ROM及VCD/DVD則是供家長在家中使用的,可視乎是否有需要才購買。閱讀資料也未必會在課堂上使用。其實,我覺得晶晶出刊的讀物的質素也不錯,若不是家中的兒童書籍已經太多,我也會考慮購買這些閱讀資料。學校的訂購單容許家長逐項選購,家長可以只購買其中部分項目的。

好的....其實都冇乜特別選啟思, 可能係趙均鴻啩, 我曾經聽過一個講座裡佢介紹了啟思, 可能就係因為咁, 我校車都係要$1100, 都想睇吓有冇其它校車可以平d, 我冇參加暑期班, 因為我個女都有讀2歲班, 應該都冇問題
原帖由 vickylyy 於 09-4-24 23:19 發表
edithl1117:
不如大家一起交流,我pm給你,留下email,起碼有時有照應.關於孩子在校的問題可以互相問下.
我住牛池灣,校車$1100---"貴"  美勞費---"貴"
你為何選啟思??
你有否為孩子報讀暑期啟思的暑期班??
我參加了,想 ...

你好,我都想知你如何找kv校車,唔知去美孚又是多少呢??可否給我資料, thanks!!
原帖由 venusnjoo 於 09-4-24 18:49 發表
我女女係正校讀,下午班,wait上午班,明天去交$,不過交通費真係好貴,石硤尾去kowloon tong都要1000元,好貴,我問咗kv校車(可以車啟思student)都係850元渣。 ...

而我選啟思是因為我有個朋友的工作是常會到不同幼稚園工作的,她覺得這兒的課程很配合孩子的需要.而且活動多,也教孩子認字.所以孩子認字能力快,學習有自信.所以我朋友一家親朋上上下下的孩子都有讀啟思.而且小學也讀了名校(當然父母的教導也很重要)

醒目開學勳章

sorry for the late reply. 其實啲校車資料係我同女女去考kv時kv門口派的,因為kv係無校車的,如果你要校車資料,請pm我留email。

我女女今年入讀藍田啟思K1, 我在油塘去藍田啟思, 只是一個地鐵站的路程, 每月都要收$850, 除開20天上學, 每天要$42.5. 貴過乘的士. 呢間合勝校巴服務有限公司, 真的貴得過份, 離譜.

請問有冇小朋友要油塘返藍田啟思, 你們會否乘校車, 定自找保母車, 請給資料好嗎?

我個女都係讀正校, 但係校車費真係好貴, 黃大仙去九龍塘都要 1000.有無其他可以介紹?
‹ 上一主題|下一主題