用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解學費/書簿/雜費越黎越貴??
go

點解學費/書簿/雜費越黎越貴?? [複製鏈接]

我個女讀啓思幼稚園, 出年讀K1
舊年讀N1的時候, 阿校監話呢間學校好好, 果年的K1在扣除學卷之後唔駛交學費 (心水清既人應該知在邊間啓思)

點知到我個女今年讀K1, 在扣除學卷之後, 竟然要交$1200~~~
一年後就加到1200蚊...會唔會貴左啲呀...
雖然可能相比起其他名校唔算貴, 但係而家經濟環境咁差, 學校唔係應該體諒一下我地做父母既咩...

就算以前的中產, 而家分分鍾都可能變左失業大軍啦!!

除左學費, 書簿同勞作用品的雜費又係貴到嘔...
而家K1已經講緊要俾差唔多二千蚊一年...
我都唔敢想像往後既日子要俾幾多錢~~

0    0    0    0
15/04 : 2.69kg16/05 : 3.37kg19/06 : 4.14kg19/07 : 4.79kg27/08 : 5.40kg

是呀,有啲學校入學後仲會有好多通知要收$,在入學之前真系要清楚了解呢個情況。
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 song0x0 於 09-4-21 17:55 發表
舊年讀N1的時候, 阿校監話呢間學校好好, 果年的K1在扣除學卷之後唔駛交學費 (心水清既人應該知在邊間啓思)

點知到我個女今年讀K1, 在扣除學卷之後, 竟然要交$1200~~~
一年後就加到12 ...

我都覺得好離譜下...
我個女今年會讀n1... 書簿+雜費都要成2k -_-
我真係冇稔過幼稚園啲書簿費會仲勁過中學架囉...

我個女今年09/2009 都會入讀籃田啟思, 早幾天收到學校的通告, 真的嚇了一跳,要收的費用貴到嚇死人, 書費 $1391.30 + 課堂美勞用品 $156 + 其他美勞材料$489 + 夏季校服 $285 + 校車費 $850 + 茶點 $190 ………… 等等

我很相信返學後, 還有一連串的費用要交, 寫字用的習作簿費, 圖畫簿 …..
等等要收錢.

以上的書費, 美勞等等, 只是一個學期半年, 一個小朋友真的用到咁多咩, 咁貴咩?

學校真的離晒譜

原帖由 song0x0 於 09-4-21 17:55 發表

我個女K1升K2
Book $1678.9 只係上學期.
課堂美勞etc $595
車費$1100
每月茶點$190

我很相信返學後, 還有一連串的費用要交, 寫字用的習作簿費, 圖畫簿 …已包..

原帖由 wyyip123 於 09-4-22 12:36 發表
我個女今年09/2009 都會入讀籃田啟思, 早幾天收到學校的通告, 真的嚇了一跳,要收的費用貴到嚇死人, 書費 $1391.30 + 課堂美勞用品 $156 + 其他美勞材料$489 + 夏季校服 $285 + 校車費 $850 + 茶點 $190 ………… 等 ...

原帖由 wyyip123 於 09-4-22 12:36 發表
我個女今年09/2009 都會入讀籃田啟思, 早幾天收到學校的通告, 真的嚇了一跳,要收的費用貴到嚇死人, 書費 $1391.30 + 課堂美勞用品 $156 + 其他美勞材料$489 + 夏季校服 $285 + 校車費 $850 + 茶點 $190 ………… 等 ...

我個女都係今年入藍田啟思.. 我覺得最離奇係..."其他美勞材料$489" -> 用嘜材料俾細路仔去做勞作需要用到~500?

我都覺得離譜, $489 只是用上學期, 下學期又要交過.........

原帖由 beho 於 09-4-23 16:40 發表

我個女都係今年入藍田啟思.. 我覺得最離奇係..."其他美勞材料$489" -> 用嘜材料俾細路仔去做勞作需要用到~500?  

嘩......咩原來啟思咁'拿'痢架 . 我亞囝讀根德園, 1年只交1次雜費, $1,158, 當中包左書, exercise book, 書包1個, 仲有冬同夏既體育服各一套.

對! 根德園真係唔多雜費。就算新年前開PARTY,老師都提家長唔一定要穿"華服",有就穿,冇就唔好買。我最欣賞佢呢點。還有到依家都唔需要交K2留位費。(有D已經要交定)

原帖由 雙子媽媽 於 09-4-23 18:00 發表
嘩......咩原來啟思咁'拿'痢架 . 我亞囝讀根德園, 1年只交1次雜費, $1,158, 當中包左書, exercise book, 書包1個, 仲有冬同夏既體育服各一套.
‹ 上一主題|下一主題