用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各與培僑書院點揀
go

聖方濟各與培僑書院點揀 [複製鏈接]

小兒申請了聖方濟各與培僑書院,現在考慮選那一間,可否給予意見。
小兒自信心不足,專注力不夠,但在學校中能守規聽教,英文OK
   0    0    0    0

我覺得兩間學校行的路線十分極端, 前者十分多功課, 程度較深, 後者很少功課, 更多時間培養探究思考及創意, 所以, 從小朋友角度去選擇, 一定是培僑, 會很好心, 但從家長角度, 就視乎你想小朋友走怎樣的路, 及小朋友的個性及特質, 是否受到壓力才能成長, 能否自動自覺, ...

其實, 傳統與活動教學的選擇, 真是一題兩難式, 太催谷明知對小朋友唔好, 但要參與TSA, 就要有好成績排名, 培僑都會參加, 但她們一條龍直上, 只是同自己比較, 要出外與其他人競爭, 如果捱得到, 聖方濟各似乎有絕對優勢, 但到新高中334學制, 轉型為重思考分析, 除中英數更有通識, 培僑外籍老師都不少, 中文用國內高質數課本, 都有三個範疇有潛力配合334, 又唔一定會輸蝕, 只是信心問題, 學校是否落實到.

個人認為, 如果小朋友經過磨練, AQ會好些, 但太催谷而小朋友能力又承受唔到, 變了把時間追趕去完成功課, 背書, 補習...沒有思考空間, 一旦遊戲規則轉變, 就適應唔到... 如果能力承受到, 同時兼顧課外閱讀及培養思考分析的能力就最理想...

但如果培僑能落實其理念, 培養未來的精英, 培養其語言及解難能力, 無論將來社會需要什麼人才, 都較易適應...

因此, 如果小朋友能力接受到催谷再有餘力, 聖方濟各的發展較有彈性, 相反, 我會選擇培僑.

原帖由 KwanHo 於 09-4-21 05:06 PM 發表
小兒申請了聖方濟各與培僑書院,現在考慮選那一間,可否給予意見。

回覆 # 的文章

If attention span is one of the concern, you need to check further the class size and the duration of each lesson.  I know for SFA, the class size is sometimes over 40.

Hi,

nov03bb分柝得好好吔 我大B正讀其中一小學。現在也正為細B煩該選那類小學。
選小學真否要跟據性格及能力去揀呢 ?
還是名校對打好根基有些好處呢 ?
Thank you for sharing.
FnDmum

原帖由 nov03bb 於 09-5-1 09:49 發表
我覺得兩間學校行的路線十分極端, 前者十分多功課, 程度較深, 後者很少功課, 更多時間培養探究思考及創意, 所以, 從小朋友角度去選擇, 一定是培僑, 會很好心, 但從家長角度, 就視乎你想小朋友走怎樣的路, 及小朋友的 ...

我覺得根據小朋友的性格及能力最有保障, 特別在一些極端例子的學校,  有聞聖方濟各的一些科目比一般小學深一兩年, 如果小朋友, 嚴格來說, 是家長不能配合, 是很痛苦的. 我見很多私校或直資學校, 在輪選的過程, 都會考慮家庭背景(家長的因素), ... 單靠學校老師幫助打好根基, 如果家長袖手旁觀, 相信都幾困難, ..點解新派學校經常強調家校合作? 相信無論傳統及活動教學的學校, 家長的參與最為重要, 特別從低年級的時候, 如何幫助他們建立自動自覺, 自信, 自學...等等技能.

當然, 某些學校, 理應有他們的方法, 這些方法可能是對付家長, 使家長乖乖的督促小朋友, 或請補習老師...

老實說, 我這方面經驗不多, 純粹是個人的見解, 希望多些個來人分享實際的情況或感受.

原帖由 FnDmum 於 09-5-4 09:05 AM 發表
Hi,

nov03bb分柝得好好吔 我大B正讀其中一小學。現在也正為細B煩該選那類小學。
選小學真否要跟據性格及能力去揀呢 ?
還是名校對打好根基有些好處呢 ?
Thank you for sharing.
FnDmum

...

各謝各位意見
請問FnDmum的兒子在那問学校就讀,評語如何

I have an elder son now studying in SFA P2. He is a passive person and he is really tough studying in this school. Although he can catch up with the syllabus of the school, however that is the result from "blood and tear".  

Teachers are always very busy and no spare time and 'mood' to listen to the parents. As teachers are also under high pressure from the head master ~ to have all pupils in his class to get good marks. I am really feeling unhappy about that.

I have a younger son now studying in K1. Although I hope both sons could study in the same school for easier to take care, I don't want my younger son would have such high pressure from school works like his elder brother.

Therefore I am also having the headache of how to choose a suitable and good school for my younger son now.
:wave:

專注力不足的小朋友似乎揀培僑會舒服些少,因為SFA程度高,亦要求學生專注力高,例如排隊集會都要排得好整齊,唔可以傾計。

我朋友個仔就因為咁而成日俾老師罰,佢係叻仔,年年考頭幾名,功課唔駛父母擔心,但都要每日做功課+溫習到夜晚十一點...

sfa 係一間操練型小學, 如果小朋友喜歡做功課, 就去馬, 因多練習, 對考試有利, 好似數學甘.

但我朋友個仔以前係sfa畢業, 成績仲好好, 中學入了一間名校, 但間名校好free, 唔鼓勵學生出去補習, +上sfa課程深, 入到去前2/3年都唔冼讀書都追得掂, 結果佢成日都唔讀書, 去到會考就好唔掂, 入了一間band3中學讀中6.

原帖由 mother904 於 09-6-3 07:41 發表
專注力不足的小朋友似乎揀培僑會舒服些少,因為SFA程度高,亦要求學生專注力高,例如排隊集會都要排得好整齊,唔可以傾計。

我朋友個仔就因為咁而成日俾老師罰,佢係叻仔,年年考頭幾名,功課唔駛父母擔心,但都要每日做功課+溫習到 ...

我想可能是你朋友個仔以前在SFA被學校填鴨式教育,小朋友及家長都只懂追逐著不斷的assessment和exam,已沒有時間﹑心情或空間去留意學校課程以外的事。

學習是要小朋友本身的領會和感受,低班都還可以由家長 "陪溫習",或家長小朋友 "一齊" 為exam奮鬥,但上到中學已不是家長 "陪溫習" 就可以,而是要學生自己個心 "想" 去學習,如果學生自己都 "不想" 去學習,真是無人可以幫到佢。

所以我覺得自細培養學習興趣,令到小朋友喜歡學習,到他高班時他自動自覺去求知識,而不是因為有人迫才讀書,即是說培養內心修養才最重要。

看過很多SFA家長在BK的FORUM時常說到exam時要如何跟小朋友一起血拚,我只可以
:wave:

我係爸爸、我畢業於SFA都有ニ十五年以上!
雖然好多功課、但係英文水評好高。
我記得直到中三我english、science etc 都係top of class.  講真我一d都唔叻、不過好多都係SFA讀過!
如果我再來過、我都係SFA....

原帖由 KwanHo 於 09-4-21 17:06 發表

請問兩間幾時要決定?
‹ 上一主題|下一主題