用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 校車費一問 ---- 貴得過份/離譜
樓主: wyyip123
go

校車費一問 ---- 貴得過份/離譜 [複製鏈接]

我個仔由調景 ling 去 藍田朗思 (唔係啟思) 都係 保母車 (校方指定的) 6百幾.. 9月去九龍塘都係8百幾.. 我初初以為貴, 不過見樓主的 post , 好似算合理d..比自己接貴少少, 不過方便d, 尤其下雨天.

我囡囡的要$600, 由quarry bay去north point, 係學校自己車,有老師跟車,有特細的sea belt,因為車同司機都在學校,有什麼事(例如打風,黃雨)可能立即車學生走.

不過因為學校只係一般,所以下年k1會去第二間學校,其中一樣我會惦記的會係佢地的校車.

I also think school bus fee too expansive.

My son study at CK (Kln tong) school bus fee $1,300.- (from tsuen wan to kln tong) so expansive.

連我自已都驚

簽名被屏蔽

咁york啲校車費真係唔算貴喎, 新學期都係收$860, 荃灣來回九龍塘.

因york很多班數

簽名被屏蔽

其實除左校車費之外,我覺得有啲學校收啲費用都幾誇張,不過淨系得幾個家長私底下哦下有乜用,我曾經打去教育局問過,我細女返嘅幼稚園暨幼兒園第一個學期就話要收成480元生日會費,而且系個個學期都收,我大女讀K1,佢間學校個個月開生日會都禮物,有好多野食(有學校提供同家長自備),個CAKE系由得家長自己買唔買,買幾大都無問題,而且系一年只要買一次就OK(系你小朋友生日個個月),但系我唔明,細女個間只系個好普通嘅學校,一個人仔要交成960元(一年兩個學期)生日會費?!食啲乜呀?何況只系一個小朋友生日姐,每個月都有幾個小朋友一齊做,咁合錢同去M記開個PARTY有乜唔同?我覺得至少學校要比張單我地睇下羅,SO,我咪問左教署啲人,佢地都話學校收得貴同埋無問家長意見,其實學校最好都系比個自主權家長自己去選擇嗎?可能有啲家長接受“大型”啲,可能有部份家長未必想羅,不過 呢啲收費教署只會比意見學校,而個執行權系系學校,即話佢要收都無辦法(除非系貪左去),教署系無法控制,一是唔讀。
我早知就唔JOIN呢間野,好嘅學校大把,況且佢都唔見得好好,只不過我地林住佢地叫做有多少少學,不過“一個學期”雜費都要成二千,錢都交左羅,又無得退,唔讀好唔底。唉,做人父母真系唔輕鬆,尤其好似我C6咁,一個養四個!!!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 cheque 於 09-5-10 22:24 發表
因york很多班數,所以估計是以人數來衝量

我囡囡k1上學期係讀九龍塘啟思架, 係k1下學期先轉去york, 好多家長都話york $$$$$, 如果咁睇都唔算係呀.

Hi venuscc,
請問你小朋友讀邊間幼稚園架 ?

講到尾,都是數字遊戲

簽名被屏蔽

咁我想問喇何文田去九龍塘要 660/月算唔算貴

creative d 校車費好貴

原帖由 NICOLE123 於 09-5-12 15:18 發表
咁我想問喇何文田去九龍塘要 660/月算唔算貴

貴? 直頭算平喇, 九龍城去九龍塘都可以收$750
你搬左屋呀?

原帖由 elmolly 於 09-5-13 02:19 發表

貴? 直頭算平喇, 九龍城去九龍塘都可以收$750
你搬左屋呀?

係呀下個月搬

原帖由 NICOLE123 於 09-5-13 09:00 發表

係呀下個月搬

我就啱啱搬左, 得閒出黎玩呀, 而家好近咋

你比唔比仔仔坐校車? 我諗住叫姐姐帶算

原帖由 elmolly 於 09-5-13 11:14 發表

我就啱啱搬左, 得閒出黎玩呀, 而家好近咋

你比唔比仔仔坐校車? 我諗住叫姐姐帶算

我估我會比佢搭
因為叫姐姐帶佢搭巴士番學
跟手姐姐番屋企.夠鐘又要搭巴士去接
車錢都要成 $2x
二來等車時間怕太長
好天又哂.落雨又煩
雖然落雨可以搭的士不過又怕放校時候難有的士

回覆 51# Edgar媽 的文章

原來陸校監宜家學識搶錢

原帖由 wyyip123 於 09-4-21 12:29 發表
是合X校巴服務有限公司,
其實保母車是否會平過學校提供的校車公司?
在那裏可以找到保母車的資料??

今年觀課日都有家長詢問為何校車費會貴了那麼多.那位老師解釋是因為換了校車公司及這家公司服務質素比之前的較好.我的家在學校附近,兩女兒由工人帶上學,不用校車.所以不清楚服務怎樣提高了.

Hi May I know which  school?

原帖由 gyeung77 於 09-5-8 00:14 發表
我囡囡的要$600, 由quarry bay去north point, 係學校自己車,有老師跟車,有特細的sea belt,因為車同司機都在學校,有什麼事(例如打風,黃雨)可能立即車學生走.

不過因為學校只係一般,所以下年k1會去第二間學校,其中一 ...
‹ 上一主題|下一主題