用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 校車費一問 ---- 貴得過份/離譜
樓主: wyyip123
go

校車費一問 ---- 貴得過份/離譜 [複製鏈接]

根本佢地就係有晒connection -_-;
校服, 出版社, 校車... etc.
如果凈係講油價貴, 咁今年啲油價drop咁多.. 又唔見佢會減價? 人地啲油價升嗰陣時又即刻加都加唔切, 人地啲油價減嗰陣時又加.. 真係成世都唔洗旨意佢會減價 -_-

my school bus fee is ok wor..........
from ma on shan to kln tong is $1000.

Hi alexdiana,
我囡囡係讀York架.12:15pm向荃灣海濱花園上車, 返1:30pm, 放學向千色店落車, 大約4:45pm左右就到啦.

My school bus fee is $850 from Shatin to Kln Tong. Acceptable right?

to 靚靚嘉露媽 ,
請問which school?
because my daughter will study KRS in kln tong from this sep and we are living in ma on shan too...

thx.........

原帖由 靚靚嘉露媽 於 09-4-22 10:44 發表
my school bus fee is ok wor..........
from ma on shan to kln tong is $1000.

嘩!貴到離普!
我個女由TKO to Kln Tong都唔洗$900啦!

原帖由 beho 於 09-4-22 10:12 發表
我由寶琳去藍田啟思都係900咋喎... 不過我都覺得好貴.... 仲有書簿費.. 成$1400/學期... -_-; 仲貴過人地中學..

原帖由 wyyip123 於 09-4-22 10:21 發表
beho

你個女今年搭唔搭校車呀?

唔搭呀, 婆婆pick up呀

咪天天都要由寶琳去藍田, 等3小時放學後, 又由藍田返寶琳.

原帖由 beho 於 09-4-23 16:33 發表

hi, TKO to Kln Tong $900 is not expensive la....my boy take school bus from Shatin to Kln Tong also paying $970 per month!!!

原帖由 muichujamie 於 09-4-23 03:16 發表
嘩!貴到離普!
我個女由TKO to Kln Tong都唔洗$900啦!

哇!! 咁貴架

我想問有無人知道,校車由美孚去九龍塘宣道要幾錢呀?
[/url]

原帖由 beho 於 09-4-23 16:33 發表

其實如在寶琳搭mtr去藍田啓思都唔係遠,以前大女都是這樣接送返學放學.好過搭校車啦.車程又遠.明明30mins車,變左1hrs.小朋友好倦.

原帖由 wyyip123 於 09-4-23 17:17 發表
咪天天都要由寶琳去藍田, 等3小時放學後, 又由藍田返寶琳.

可以揍完回校.搭回mtr回家抖下.到4:00pm又捨去接放學.
(因為我大女讀n1的時候是下午班)

同感, 真係貴到好離譜.
我問由葵涌去九龍塘tutor time, 竟然要$1800 一個月.同坐的士差不多.
校車解釋因為我個屋苑得我一個去tutor time, 所以特別貴. 唉.......我最後決定放棄, 讀第二間學校.

原帖由 beho 於 09-4-22 10:28 發表
根本佢地就係有晒connection -_-;
校服, 出版社, 校車... etc.
如果凈係講油價貴, 咁今年啲油價drop咁多.. 又唔見佢會減價? 人地啲油價升嗰陣時又即刻加都加唔切, 人地啲油價減嗰陣時又加.. 真係成世都唔洗旨意佢會 ...

係啦, 上星期收到學校的notice. 四月就要交新學期的書簿費同雜費. 洗唔洗咁早呀??

我朋友個女返藍田啓思、佢住油塘听佢講都吓咗我一跳..貴的离譜!

由油塘去籃田啟思, 一個地鐵站的路程要收$850校車費, 叫一些普通家庭點去應付,
如孖生子女 .........  

$1000/月 (沙田 - 九龍塘 - 沙田), 要在沙田中途轉車, 仲理直氣壯說要趕出九龍接其他小學生放學.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

我個女由荃灣出九龍塘都係$810。
陸校監間啟X,乜而家校車外判左咩?定係所謂的外判都係判返比. . .又成者抽庸?以前全部校車,書簿,都係自己家喎,賺返晒,不過我估因為轉左學卷先從呢幾方面. . .(自己諗啦) ,我有朋友之前2年咁上下上華景參觀分校重話免學費添,不過其它收費一概無話要收幾錢law,點知會唔會讀完1年先黎. . .

我朋友話沙田去九龍塘就800, 另一個話TKO去九龍塘就900, 我都想知路程會有幾遠? 點樣去衡量校車費? 路程長遠定係計番多少人在同區上車?
‹ 上一主題|下一主題